Sekadar meluah

Memang Dari first kahwin ayah suruh duduk serumah dengan dia termasuk kakak sulung dengan abang ipar . Saya bukan nak mengaibkan keluarga sendiri tapi ni lah kehidupan saya Dan suami Selama 4 tahun duduk serumah dengan ayah termasuk kakak sulung , saya dengan suami banyak makan hati atas sebab ayah terlalu pilih kasih Dan Kalau keadaan darurat atau masalah lain akan saya tempat dia lepaskan kemarahan dengan keluarkan perkataan memiliki suami yang tidak berguna sedangkan abang ipar sampai setahun tak bekerja ayah tak pernah sekali pun marah . Setiap Kali suami nak Cuti kerja sebab penat muka ayah masam terus cakap buruk.pasal suami saya dekat abang ipar dengan kakak sulung. Kakak sulung pula tak suka saya lebih Dari dia mesti buat muka kadang tu dia hina saya dapat suami muka selekeh macam kampungan tapi saya Diam tak melawan Kalau saya melawan pun ayah tetap bela kakak sulung Dan akan marah saya balik... Suami saya dh bertahun makan hati tapi dia Diam terkadang dia nangis depan anak sebab penat dengan perkataan hina ayah dengan kakak sulung sedgkan suami kakak sulung tkprnh dihina makin disayang ad lah. Tahun ni saya buat keputusan ajak suami cari.rumah sewa sendiri sebab Sy dah tak tahan dengan keluarga sendiri yang selalu menghina suami tak berduit serta fizikal suami Sy.. Sy taknak anak ii Sy mmbesr dengn mendngr caci hinaan terhadap ayah dorang. Tak berdosa ke tinggalkan keluarga sendiri demi kebahagiaan anak ii Dan suami? Sebab suami Jenis yang lembut orgnye tkprnh pun benci ayah Sy termasuk kakak Dan abg ipar Sy walaupun dorg bertiga ni menghina dia Selama 4 tahun. 😌

6 Balas

Maaf awak, walaupun penulisan di dah 4 bulan sy nak balas jugak. Kalau saya jadi awak, memang saya pujuk sungguh² suami untuk keluar dari rumah tu. Biarlah ayah tu nak cakap apa pun, duduk sekali pun kena marah kena hina, baik lah keluar. Kesian awak dan suami, mungkin suami awak terlalu memendam perasaan nak jaga hati awak, nak jaga hati ayah awak. Tapi saya rasa awak kena bertegas untuk keluar dari rumah tu, lagipun agak mudah untuk awak buat keputusan sebab itu rumah awak bukan mertua awak. Saya dan suami pun bukan org senang, duit pun ckup² je sampai hujung bulan, tapi gigih juga bayar rumah sewa sbb tak nak duduk dengan family, inshaAllah awak, kalau awak ada rumah sendiri kehidupan awak lebih bahagia, biarlah seadanya je rumah biasa² je tapi hati seronok bahagia duduk dengan suami. Lepas dah keluar dari rumah, awak balik juga lah sekali sekala berbudi dengan ayah awak, tapi kalau ayah awak marah atau merjauk, awak hiraukan saja, janji awak berbudi sebagai seorang anak tak lupakan ayah tak lupakan family. Sebab awak ada suami dan anak²..itu lebih penting dan itu lah tempat awak berkasih sayang berbahagia..

tak berdosa la..sbb kalau dh kwen ni sebaik2 nya better tinggal sndri ...jgn serumah dgn fmly sndri mahupun mertua..tu sebaiknya..bg elak jd mcm yg puan sbut ni la sbnrnye..sbb tu baik tggl umah sndri walaupun menyewa umah kecil skalipun jnji brsm dgn kluarga kcil kita..sush senang bersm.....suami pun happy ank pun happy..kita lg la happy sbb tak pyh nk pk perkara2 yg negetif berlaku...kalau lm sgt kita duk dlm persekitaran negetif nnti kita pun blh jd mudah jtuh sakit... jika mmpu better menyewa k..mg dpmudahkan segalanya amiin

Sis..baliklah pada hukum agama.. kalau suami kita ni xda suruh kita buat perkara yg langgar syariat, wajib kita patuh pd suami.. kita lepas kahwin kena taat suami kalau xmendatangkan kemudharatan.. ayah awk tu seorg lelaki, pemimpin dan pelindung seharusnya dia x bertindak sebegitu. Nasihat sy sebaiknya suami sis keluar rumah tu bw sis dan anak².. jgn hidup dlm persekitaran yg toxic. Doakan ayah sis berubah ya suatu masa nnt.. moga dipermudahkan urudan sis sekeluarga..

Eloknya duduk asing dari keluarga awK dek. Dok diam dgn suami dan anak2. Kita makan ke susah ke ape ke.. Duduk je diam kt rumah kita sendiri. Bina keluarga sendiri diam2. Bapak dgn kakak awak tu biar diorang idup sana sama2. Lps tu apa diorang cakap pasal awak lps tu biarkan je. Nekadkan hati susah senang biar dgn suami dan ank2. Keep positive ok. Akak doakan mudah2an segala urusan awak sekeluarga dipermudahkan allah.. Aaminn

tak dosa pun..awk sebenarnye tak wajib pun duduk dengan diorang..boleh je nk keluar cari rumah lain..sekarang ni syurga awk dekat suami awk

baik keluar dr umah tu..sewa umah lain..jangan tinggal sekali..nnt makan hati