Pasal klinik

Hi sis, hari ini saya pi kk gov keddah, memang pregnancy masih 5w4d, memang blm dapat buku pink? Tk ada scan ke?

15 Balas

Biasanya booking dulu nti dia bg tarikh tuk buat buku pink. Sy buka buku 9mnggu di KK, Masa check berat n BP sy ckp je terus mnta ubat muntah, sbb muntah teruk sehari 5-6kali. ngam aritu tk rmai trus ambil urin n darah. And terus dibuatkan buku pink. Lepas result tu tengok dehydration terus, tu kena tambah air kt KK time tu juga. Tak scan lagi. Lepas tu dia bg tarikh lain jmpa doc. Dalam 10mnggu usia kandungan . Scan NIPT biasanya 9-14weeks . Doc nak scan kandungan kita ok ke tidak. Kalau klinik daerah lambat juga, kawan sy pergi haritu di KK area johor pon cuma dpt buku pink and suruh Test Dip Urine tuk confrm pregnant walaupun sama usia pregnancy dgn sy. Sy dah scan smpai ke 10mnggu tu, dia blum ambil darah pon. Bergantung pda KK awak, KK pusat cpt skit KK Daerah lambat sikit .

5weeks still early. Sllunya kk akan panggil masa 8-9weeks utk scan n buka buku pink., tp tgk kk jugak. Lain kk, lain time tu. Ada yang 10-12weeks baru diorang bg date scan. Time tu dah nmpak janin & heartbeat. Skrg 5 week kantung baru nk terbentuk blm ada janin lg

10mo ago

Terima kasih sis dah tolong jawab☺️

5w tu kantung baru saiz lbh kurang 10mm je awak.. kadang scan perut tak nampak apa lagi, scan masuk V baru nampak kantung, baru kantung belum janin lg.. tunggu je tarikh next appointment tu. sementara tu makan cukup khasiat jaga kesihatan jaga emosi elok2 ya

10mo ago

Baik terima kasih, insya allah saya jaga☺️

awal lg 5 minggu.. sy yg high risk pun dpt appt buka buku 7 minggu.. tu pun pakar yg call kk suh buka buku sy awal.. kalau x memang tunggu 10 minggu jgk.. xpe awk, bykkn brehat, jaga elok2.. awal2 ni sensitif.. jgn buat kerja berat2.. 🥰

hi. masih awal lagi sebab baru 5weeks. buku pink usually akan dapat bila awak dah ada appointment and selalunya buku pink tu dah bukak time 12weeks. masa bukak buku pink tu baru doc akan scan sekali.

10mo ago

sy dulu scan 6w sy tau sy pregnant tu sy scan kt klinik swasta,pastu sy p kk tnya sy bgtau sbb sy pun ade kencing manis.tu terus dia bukakan buku pink terus myb sbb kes berisiko..kalu kita tau awal,kk blh pantau.tp biasanya 10w baru bkk buku pink

awal lagi tu sis. sy 9w baru scan kat private clinic. time tu dah nampak janin and heartbeat then call kk. kk bg appointment bukak buku pink masa 11w.

sllu mmg lmbt skit sis..smtra tu sis jgn lasak²,jgn agkt bnda² berat,jgn stress² dn jga makan ya ..moga selamat hga hari bsalin 🤲

Biasanya masi awal tu. Scan pun xnmpak. Saya buka buku pink masa 9w masatu baru scan. Tp sblum tu saya dah prnah buat scan d swasta masa 7w..

10mo ago

Baik terima kasih☺️

12 weeks ke Atas baru boleh buka. Kalau sebelum tu dah scan dekat klinik swasta boleh bawa gambar scan tu masa buka buku

Tkde scan utk 6 w, biasa buka buku pink 11w & kena bwak gmbar scan dari luar, klau tkde kk akan scan tp lmbat sikit

10mo ago

Thank you sis☺️