Pantang Larang Ketika Mengandung

Since, malam sy mmg tak boleh tidur, jom ibu2, bakal ibu sekalian yg jg senasib dgn sy tak boleh tidur malam hehe, kita kongsikan pantang larang yg selalu di katakan tak boleh di lakukan bg wanita yg sedang hamil.

2 Balas

Jangan potong ketam, takut anak menjadi cacat. Jangan sampai terpukul atau terserempak ular, takut tali pusat anak terbelit. Jangan menjerat burung, mengikat tali, takut susah ketika anak hendak dilahirkan, dikhuatiri terbelit tali pusat. Jangan mengail, menyiang ikan, menyembelih, mengasari atau membunuh binatang, takut anak jadi sumbing atau cacat anggota lainnya, atau kelihatan seperti haiwan yang dianiaya. Jangan makan sambal berlebihan, takut kepala janin botak. Jangan mengetuk paku di dinding, duduk di atas akar kayu atau makan makanan berakar seperti pegaga, takut terlekat uri pada rahim. Jangan makan durian berlebihan, takut kepala anak akan berbisul setiap kali musim durian. Jangan menyusup bawah penyidai, takut anak cacat. Jangan lihat gerhana, takut anak bermata juling atau ada tanda hitam. Jangan tidur tengah hari atau menanam pokok pisang, takut anak lahir berkepala besar. Jangan diikat mati benang atau tali, menjahit atau pun menganyam, takut anak terbelit tali pusat. Jangan duduk di muka pintu atau tangga, takut susah melahirkan termasuk kemungkinan berlaku tumpah darah yang boleh mendatangkan maut. Jangan makan makanan tajam seperti nenas atau tapai, takut keguguran. Jangan minum kopi, kelak bayi berkulit gelap. Jangan melangkah kucing yang sedang tidur, dikhuatiri mata anak akan tertutup seperti kucing sedang tidur.

4y ago

Klau yg ni ikut kepercayaan masing2.. Paling penting doa yg baik2 sja..

Ibu mengandung x boleh mkn mkanan mentah.. X boleh merokok dan minum minuman beralkohol X boleh mkn ubat tanpa arahan doktor X boleh diet mkn..