Pantang Larang Semasa Mengandung

Hi Mommies, tadi nenek saya call since dia dapat tahu saya pregnant. Pastu dia cakap pasal pantang larang masa mengandung (sy ckp sy tahu sbb sy byk membaca, tp pantang larang moden). Contoh pantang larang nenek sy ckp td; Jangan langkah kucing (taktahu apa maksud). Jangan letak tuala kt leher nti anak terjerut tali pusat. Jangan pukul haiwan. Ada tak mommies dgr pantang larang yang pelik2? Boleh share? Sbb sy ni jenis kurang percaya yg pelik2 ni 🙏🏻

2 Balas

kalau jgn pukul haiwan tu xde kaitan dgn pregnancy bagi saya la, tp jgn lah kita mdera haiwan. klu haiwan tu boleh mbahayakan kita, bila xde pilihan barulah kena pukul jugak dgn niat nk halau. mak saya pun ada pesan jugak, bila nk masak, let's say tgh siang ikan, jgn tekan pisau tu mcm nk seksa ikan 😅 tp kalau psl kain kt leher tu saya x pernah dgr, mungkin org dulu2 pesan mcm tu utk mgelakkan ibu drpd lemas sekiranya terjerut dgn kain tu sendiri bila sangkut kt leher. wallahualam

Tiada kaitan dgn kandungan sis,,mitos ja tu..dgar boleh percaya jgn,takut jatuh syirik