Metformin, GDM & Stress Berat Menurun

Since awal pregnancy sekarang da 19 Minggu, berat sye x naik malah menurun. I'm having these so-called unnecessary stress sebab x tau nak makan ape sbb GDM. tiap kali makan, gula melonjak naik. Selera tekak xnak makan Ayam, Daging or mana2 seafood. Sampai nangis2 x tau nak makan ape 😭Abeh, maybe babtu jugak berat turun kot. Minum strictly air kosong jek, beras pon da tuka ke Basmati. kuantiti laok pon kurang tapi gula lepas makan tetap tinggi 😅 sye da check up kat Klinik kesihatan & Doktor Pakar. Kat Klinik, dorang suruh sye pantau lagi tahap gula utk tiap2 minggu 3 kali cocok jari 😫. Kat Doktor pakar pula, dorang cakap xnak komplikasi so elak awal, dorang terus kasi ubat Metformin ni, makan half once daily. ni utk control gula dan utk elak sye stress and boleh makan. So now baru 2 hari consume, tapi makanan saya cuba ikut ape yg Dietitian sarankan. dengan harapan lepas ni xde masalah da gula ni. Cuma nak tanya, kalau kita da berjaya control gdm, perlu lagi x makan ubat ni? Kalau ye, sampai bila ye? Ade sape tau? #firstbaby #advicepls #bantusharing #anakpertama

Metformin, GDM & Stress Berat Menurun
4 Balas

Sis, lepas makan rajin buat kerja ringan & bersenam tak?

3y ago

kerja2 ringan kat umah memang ade, cuma bersenam tu paranoid sikit 😂 nak bersenam kat umah takut salah cara pulak. tapi nak berjalan 30min kat luar rumah pon x berani sbb kan pandemik. tu yg takut2.