bru lps czer mengndung lg

Salam ibu2, sy beranak czer 4 bulan lps, ank sy meninggal bru2 ni sebab sakit jantung, Alhamdulilllah slmt dikebumikan 2 minggu lps, jadi di sni andai kata sy mengndung lg dlm msa terdkt jd mslh tk ada risiko apa tk?sy rsau sbb sy xda ambil apa2 perancng, bkn xnk amek, tp msa tu ank skit sy tk fkir sgt psal dri sy, sy fokus ank sy je..jd bila dh bersma, hr ni bru sy rsau.. tkut2 mngdung lg.. ada tk ibu2 pengalaman mngundung lg slps beberapa bulan czer

12 Balas

Wasalam. Salam takziah buat sis sekeluarga. Semoga sis terus kuat. Kalau ikut dr yang saya jumpa, dia kata kalau lepas czer nak mengandung semula better lepas setahun setengah. Itu pun kalau masa previous pregnancy & masa bersalin takde apa2 komplikasi. Memang ada je kenalan2 saya yang czer, ada pengalaman anak belum setahun dah pregnant semula. Ada yang seawal 4 bulan lepas bersalin dalam perut dah 4 minggu ☺️ Alhamdulillah semua selamat. Cuma kita pun taktau dalaman kita macam mana kan. Setiap orang tak sama. Ada yang proses recovery dia ambil masa yang lama. Ada yang kejap. Risiko memang ada je tu yang kalau boleh jarakkan lah atleast setahun setengah ☺️

cakap dengan suami pasal risiko awak ... suami kalau prihatin dia msti cuba juga buat sesuatu .. mcm suami saya tau risiko2 ni dia sndri kawal diri . kalau bersama pon tk buang dalam. Bincang dengan suami kdg2 dia taktau . Semoga cepat sihat 🥰 badan nak pakai lama tau .. biasa czer ni luar nmpk ok tpi tisu dalam belum sihat lagi . risiko untuk gugur pon tinggi . kesian awak nnti emosi terganggu . Kakak ipar saya pregnant semula lepas 3 bulan bersalin czer ... tak lama lepas tu gugur kandungan baru .

salam takziah sis. Ya ibu czer perlu jarak sekurang-kurangnya 2thn. Berisiko utk ibu. Dekat sgt rahim xsempat sembuh nk membesar rasa sakit. Sy dlu nk betul2 ok badan pun setahun baru rasa mcm normal bertenaga mcm sblm pregnant. itupun rasa lg kat parut mcm cram bila buat heavy work. 2thn ke atas baru la badan betul2 ok nk mengandung. itupun adakalanya tetap ada rasa cramp kat bahagian czer mengandung kalini. sy jarak 3thn

Dr biasa akan sarankan gap 2 tahun. Sebab ada banyak kes mengandung kurang dari 2 tahun, ada risiko rahim pecah. Skrg ni rahim tgh berehat dan recover. Tapi tula, tak semua mommies macam tu. Apa pun, kalau plan nak mengandung balik, dapatkan nasihat dr. Kalu tak, nnti you jugak yang sakit nnti sis

takziah puan.. beruntung ada yg tunggu puan utk tarik ke syurga 🤗. pasal czer, kalau baru sekali czer kalau kesihatan semua ok ada harapan utk next bersalin normal.. tp kalau baru 4bulan lepas czer andai mengandung lg nanti nak bersalin mmg kena czer je kot risiko kat rahim bekas czer lama tuu

Allahuakbar. salam takziah buat puan dan suami. better jarakkan dulu puan . at least 3 tahun ke . perut baru nak baik tu tapi andai kata puan termengandung lagi dan ada rezeki lagi , puan jaga kandungan elok² ya . jgn angkat berat . jaga diri bebaik ya puan . 🥰🥰🥰☺️

Innalillah, salam takziah..kalau beranak lg krg dr 2-3 tahun, mungkin ada complication pada ibu, sebab tak sempat sembuh skrg2 nye 6 bulan..lg 1, bersalin jgk potensi utk czer lagi..

ibu² czer digalakkan merancang smpai 2 tahun keatas.. mengandung jarak dekat mendatangkan risiko terhadap diri awak.. blh tny doktor atau search ya kesannya..

Takziah sis. Setahu i, baisanya dr akan jarakkan 2tahun baru mengandung balik utk elak issue rahim pecah kalau pregnant lagi. Tapi yang terbaik, refer pakar ya untuk dapatkan advise. Take care

innalillah.. takziah ye Pn.. amek lah perancg secepat mgkin.. pentg utk ksihatan Pn..