Jus Mamariam

Hi, siapa pernah minum jus mamariam? Memang betul2 okay untuk hb ke? Ade pape side effect yang bahaya tak? Thanks

19 Balas

Alhamdulillah sy minum hb naik 😍 Mula mula checkup elok jer 11.2,lepas tu 11.9. Cuma ada sebulan sy stop mamariam sebab makan ubat tambah darah. Masa tu drop balik 11.2. Baru ni checkup sebab da on mamariam balik. Alhamdulillah 12.7 terus hb 😍 Next lagi dua minggu kena minum air gula. Harap ni pun mamariam bantu lepaskan dari sangkut gdm 😂 berat naik dengam gembiranya masa pregnant ni. Haha

4y ago

Sebelum nak minum air gula jangan ambil dah mamariam ni. Ni saranan staff diaorg. Last ambil jam 6 petang sebelum kita kena puasa utk hari esoknya. kalau ambil waktu pagi sebelum cucuk memang naik la gula. Lagipun bahan dia elok, delima, kurma, semua untuk bantu ibu mengandung. Tapi ikut badan masing-masing juga 😘

Ikut badan jugak hb saya xnaik tp maintain la 11 ja..nurse ckp 11 pun dah ok,saya ambik dari perut 4 bulan skrg dah nak masuk 7 bulan..dah 2 kali minum air gula Alhamdulillah xsangkut kencing manis,xde kencing kotor dan masalah lain..saya rasa jus mamariam agak membantu jgk la..ape pun cuba dulu baru tahu serasi ke x

Saya minum mamariam 2 bulan sblm lekat pregnant. Masaperiod jadi teratur. Then bulan 1-3 pregnant tak minum, pastu bila hb low, husb belikan semula. Minum mamariam dgn makan jambu batu tiap hari utk 2 minggu, alhamdulillah hb naik dari 9.4-11.3 masa last check up. Tggu next check up tgk maintain atau turun semula ke tak.

Saya pernah makan tapi beli dekat shopee sebab murah berbanding beli dekat agent. Tapi takde apa2 kesan pun kat saya. Last2 saya makan ubat yg kk bagi bersama air limau kasturi yg bancuh sendiri. Alhamdulillah, hb saya naik. Sebelum tu, saya anemia in pregnancy dari 1st trimester sampai lah awal 3rd trimester

Sya pena juga try mnum jus ni..tpi mcm tiada kesan ..atau memang x sesuai kot dengan sya..sya mnum ubat dri kkm je...mnum ubat dengan jus sunquick..hb ok je..naik smpai 13.8..mkan je bnyak syur ijau..cari buah2an yg baik untuk ibu megandung..telan buah yg ori lebi baik...

4y ago

Tdak sis..kalau bole elak kan..sebab jus sunquick tu original punya manis buah suda...kalau bole elak kan...takut nati sangkut GDM

Sy bukak buku hb low 8.8 dan kencing kotor...beli jus mamariam dlm masa 2 mggu nak cek up...sy minum tu dgn hari2 makan bayam dgn hati ayam...2 mggu kemudian hb naik 11.1 kencing pn tak kotor..skrg hb da 13.3 last cek up haritu...kencing mmg clear..

Saya amik. Ntah la brkesan ke x. Mcm x pn ada. Sebab sy mmg hb low. Sya amalkn makan ikan bilis.. Sbelum p klinik. Pgi tu sya makan ikn bilis ratah dan mkn dgn nasi. Lawa je hb haha. Nk elok mkn la slalu.. Mkn ikn blis, jambu batu, delima

Sy pernah tnya doc pasal jus nie... Tp doc sarankan xpyh minum... Sbb kta xthu kandungan gula byk mne... Doc sarankan ambk satu2 je mcm kismis, kurma, buah delima tu... Bahan2 sama je mcm jus tu...

Sy minum hari tu, hb drop pulak. Mgkin tak sesuai dengan saya. Lepas tu , 2nd mggt sangkut gdm. Lepas dari tu mmg sy xbrani dah nak makan apa2 supplemet. 😅

Sy pun ada amek jus mamariam. So far dah consume 3 botol tapi hb naik sikit2 je. Last check up on 23 June 2020, hb sy naik dari 10.2 ke 10.7 tapi still bawah 11 hmm

4y ago

Memang la kena jarak kan..tpi saya bantai je...abis makan terus mnum ubat...x de nak tunggu 2jam..takut lupa atau malas...tp kalau bole elak kan dengan mnum benda yg berkafein..nati lambat kesan dia