Missed miscarriage

Assalamualaikum. Doc dah sahkan kandungan missed miscarriage di usia kandungan 13 minggu. Sedih tapi positif Allah nak bagi rezeki yang lebih baik lepas ni InshaaAllah ☺️ ada yang pernah buat D&C tak? Nak tau procedure sebelum & lepas cuci. Kena pantang macam orang bersalin jugak ke?

Missed miscarriage
15 Balas

Saya dah keguguran 3 kali.. Qadarallah (takdir Allah) .. So for saya blm pernah dnc sebab doctor akan sarankan biarkan keluar secara natural.. Kerana kandungan saya masih 7 minggu waktu itu... Jadi doctor sarankan kan biar keluar sendiri. Saya setiap 2 minggu sekali akan jumpa doc sebab dia nak tengok apakah masih ada sisi dalam rahim saya.. Jika masih dia tambahkan lagi 2 minggu lagi jumpa dia..jika tak ok baru dia akan bagi ubat supaya boleh keluarkan sisa itu.. Dnc itu adalah paling terakhir utk dia sarankan pada saya.. Kerana saya plan nak mengandung lagi jadi dia bagi saran agar natural saja..

Sy pernah buat d&c 1st preggy, miscarriage kandungan 4 bulan..sy pantang mcm org lepas beranak juga sis...InsyaAllah ckp ubat & betul pantang cpt sis +ve lagi mcm sy Alhamdulillah🙋🏻‍♀️jgn sedeh, Allah nak bagi yg lbh2 lbh2 baik lagi🙋🏻‍♀️

Saya pernah kena.. masa tu sy 11w.. xsakit pun.. sbb doc cucuk spinal.. lepas dnc.. sy betul2 pantang mcm org bersalin 2 minggu.. include berurut... sambung 2 minggu sy pantang sikit2 je.. mcm pantang mkn n angkat berat2.. smpai cukup sebulan..

Sy pernah dnc hospital kerajaan.. so far alhamdulillah ok sis, kalau sy. Sy pantang mcm biasa je, tp tk lame cuma dlm sebulan mcm tu.. takziah yer, speedy recovery.. in sha Allah.. ada rezki lain Allah nk beri 💕

Takziah sis.. Pantang mcm 2weeks ok dah insyaAllah. Lg satu dia either panggilan dia "miscarriage" sahaja atau "missed abortion" takut ada yg confuse pula nanti. Apapun semoga kekal positif

Sy dh 2x d&c. First kndungan 12mggu n second kndungan 16mggu. Sy berpntang mcm org bersalin jgk. Xde lggar. Dn alhamdulillah, skrgsy preggy Kali ke3 n kndungan dh masuk 7bln.

4y ago

Alhamdulillah semoga menjadi semangat utk yg lain.. takecare sis

salam takziah sis..semoga dpermudahkan...sy pernah sekali dnc..bpantang betul2 dlm 2 minggu jer..pakai stokin,jaga pemakanan,btungku..urut,tp lambat..

Yuppp... Kene berpantang sis... Akak pun pernah juga alami... Jadi kene berpantang, kuatkan semangat ya... 🙏🙏🙏

takziah sis..sye bru 2 bulan lps d&c pantang mcm org berslin jugak sbb dlman kite luka so kne berpantang 44 hari

Takziah adik. Smeoga ada rezeki lain. kalau dah kena buat d&c better pantang yer. Jgn mkanan yg sejuk.