Keguguran kali ke tiga

Alhamdulillah settle D&C . Kali ke tiga gugur, 2x yang sebelumnya tak d&c, bleeding dan kluar sendiri. Kali ni tak bleeding, jadi kena cuci. diagnose silent miscarriage. 12w. Doakan saya ada rezeki zuriat lepas ni. ? Siapa yang ada pengalaman d&c boleh share, korang pantang berapa lama. Terima kasih. ❤

Keguguran kali ke tiga
85 Balas

Assalammaualaikum.. Sy bru pertama kali keguguran.. Baby kedua.. Scan kali ke 2 alhamdulilah 9 minggu bby membesar dn ade heartbeat.. Scan kali ke 3 bby xmembesar makin mengecil septutnye 10 minggu jadi 7 minggu.. Dn xde heartbeat.. Klinik bg mase trun sendiri.. Sampai la refer hospital dn masih xtrun sendiri.. 30.3.2020 masuk wad.. Masuk ubat.. Allah sakitnya allah je tahu.. 31.3.2020 sy D n C sebb lebihan byk lagi dlm rahim.. Dokter swuh D n C juga.. Masa nak masuk kan ubt.. Dokter pun cakap pelvik sy sempit.. Sebb sepanjng di rumah.. Mmg xde tande lagshng trun sndiri.. Allah lebih mengetahui.. Mmg sedih.. Tp sy belajar untuk redha.. Kuatkan semangat allah sentiasa ada untuk hambanya...

4y ago

Kes kita sama sis. Harap ada rezeki kita lagi Alhamdulillah sy Skrg dh lekat balik lps gugur 5bulan lps. Doakan kandungan sy kalini selamat.

Be strong sis.. Sy pnah 2x miscarriage.. Skali complete kluar skali kena dnc.. Yg after dnc sy betul2 pantang smpai xsedar melekat sebelum 1st period.. Nurse bsing ckp rahim xsihat.. Tp Dr. ok je bagi support.. Sebaiknya mmg kena 3x period.. Tp rezeki sy awal dan sy xmenolak.. Penjagaan sy pantang 2 minggu.. Ada mengurut 3 hari lepas dnc bagi angin keluar dri bdn, lenguh2..perut xberia urut.. Just tolak rahim sikit in position lepastu sy amalkan pakai bengkung dgn minum air halba dgn madu setiap pagi sebelum makan.. Lepas mkn amalkan jgk vit C utk luka.. Sy buat senaman kegel jgk lepas dh sminggu lebih..

4y ago

In shaa allah.. Aamiin semoga dprmudahkan ye..

Assalamualaikum sis.. Saya ada missed abortion at my first pregnancy.... Ini tak bwrmaksud saya gugurkan, tapi kerana bayi tu tak berkembang dgn baik, then tak dengar heartbeat. So pd week 15, ada sikit pendarahan, dan pergila ke hospital. Buat d&c... 1 bulan juga la saya berpantang... Actually doc suru pantang 6 minggu ...dan tunggu 3 kali period baru cuba lagi. Lepas dah period 3 kali, terus pregnant. Syukur Alhamdulilah skrg dah 32 weeks.... Jangan putus asa.. Makan yg sihat, banyakkan doa dan sedekah, insyaallah rezeki anak pasti ada.....

4y ago

Harap sy pun mcm sis. Mesti dh selamat bersalin kan. Sy pun sama period 3x dan Alhamdulillah Skrg dh lekat balik lps gugur 5bulan lps. Doakan kandungan sy kalini selamat.

Sy sudah 4x gugur. 1-3 gugur sendiri, ke 4 kene DnC sbb time tu da 11weeks (xde heartbeat, xde darah keluar). Jadi doktor trus book wad utk DnC.. sedih jugak rase tapi mungkin ade hikmah semuanya.. next sy kene follow check darah 4bulan sekali dengan pakar. Result darah semua ok (APLS, Karyotyping). Skrg tgah tggu amek darah karyotypong suami pulak. Tapi skrg sy tgah pregnant kali ke5.. harini 6w1d.. doakan baby 5 nie sihat ye.. kenangan hitam masih ade dlm diri..😔

3y ago

kita sama sis .. skrg sy 8week .smoga dprmudhhkn smua

Assalamualaikum sis.. Sama dgn sy 3 kali miscarriage.. Kali ke tiga D&C bulan 11 2018, sy rasa penting pantang sbb ibarat nya buah x masak trpaksa luruh, segala yg blh dtgkn angin elakkan. Sbb angin masuk kt salur darah tu mcm racun. Pernah dah cukup sebulan nk mandi air sejuk, mengigil badan x boleh. Smpi la pantang mandi air sejuk 2 bulan. Dan amal kan air rebusan halia. Alhamdulillah rahim kecut dan bulan April tahun 2019 sy pregnnt lagi. Fokus untuk sihat kan rahim dulu sis. Itu yg sy buat.

4y ago

Ok sis. InsyaAllah next week baru nk scan. Hrap senua baik² saja. ☺️

Assalamualaikum awak. Salam takziah. InshaAllah anak syurga awak tunggu ibunya disana. Saya pernah keguguran 1x tahun 2018, masa tu baby 12w dan kena D&C. Saya berpantang 2 minggu sebab saya bekerja. Dua bulan lepas keguguran rezeki saya lagi mengandung anak ke2. Alhamdulillah sekarang baby saya dah nak masuk umur 5 bulan. Saya doakan awak diberikan rezeki baby selepas ni. InshaAllah.

4y ago

Harap sy pun ada rezki mcm awk. Alhamdulillah sy Skrg dh lekat balik lps gugur 5bulan lps. Doakan kandungan sy kalini selamat.

2 bulan sis,nnti sis cuba amalkan air halia setiap pgi.. Sihatkan rahim dulu ye syg.. InsyaAllah lepas tu cepat je akn ada rezeki.. Sy lepas keguguran kali ke tiga.. Jarak 6 bulan alhamdulillah sy rezeki pregnant lain.. Dan baby selamat dilahirkqn tahun lepas dan tahun ni baby kedua kandungan ke 5..alhamdulillah.. Rezeki Allah wlupun dua² czer. So positif, elakkan stress, sihatkan rahim dan diri ❤️

Assalamualaikum... Salam takziah, InshaAllah anak syurga menanti mama nya disana... Saya pun 3x gugur 4bln, 7week n 9week, rasa merajuk da tak nak tambah anak... Tapi Allah SWT sebaik2 perancang setelah 8tahun ada rezeki tak terduga,syukur alhamdulillah.. Semoga awak terus kuat, insyaAllah ada rezeki cahaya mata 1hari nanti Selamat berpantang..keguguran ini lagi bisa dari bersalin... Jaga diri 💝

4y ago

Amin amin Alhamdulillah Skrg dh lekat balik lps gugur 5bulan lps. Doakan kandungan sy kalini selamat.

Kalau sis berkerjA pantang btl dlm masa 2mgu tu.. Klau xberkerja blh buat sbln.. Pantang gugur ni blh urut tp jgn bg urut dkt perut.. Sbb org bersalin dgn org gugur xsama... Bertungku hanya pd kaki dan belakang.. Bdn kena sapu myk panas.. Minom air akar bendi dgn akar kacang botol.. Sy baru bln lps keguguran kali ke 2 dan buat dd+c... Yg 1st dlu xbuat ddnc...

4y ago

Terima kasih sis. Alhamdulillah Skrg dh lekat balik lps gugur 5bulan lps. Doakan kandungan sy kalini selamat.

Sy 2x dnc. Gugur ms 12w. Sy pantang 40 hari. Dnc pertama hmpr 2 minggu rasa nyeri. Dnc xcomplete. Ada sisa. Dnc kali kedua, 2 minggu darah kuar sikit2. Sy pantang mcm org bersalin cuma xurut n xbertungku. Sbb dua2 kali sy tumpah darah teruk. Contraction sakit sngt. Bidan yg urut sy ckp, lps period pertama slps dnc baru urut. Tkt tumpah darah.

3y ago

dnc full bius ke sis