Nak tanya ..

siapa pernah ada pengalaman bawa bayi 5 bln kebawah pegi mana2 majlis contoh kawin . utk bayi yg df , mcm mana ibu2 buat . mksud sy nk susukan bdn kat public ? yg sy tau guna kain khas cover utk bf kan .. atau cuba share mcm mana sbb sy frst time ..

18 Balas

susukan sbelum pergi tmpt yg nk tuju. mcm sy susukan bby dlm kreta smpai dia kenyang. contoh kalau pergi kenduri sedara2 jauh/xbrapa kenal, susukan dlm kreta siap2. lpastu mkn gilir2 dgn suami. biasa sy mkn dulu. sbb sy mkn cpt. suami mkn mcm princess. so lepas hbis mkn ambil bby trus g susukn dlm kreta. kalau g knduri adik bradik/kawan yg rapat mmg dah ckp siap2. mintak dorg lock 1 bilik khas untuk sy susukan bby/tukar pampers /kalau bby nk tidur(pinjam katil)😂. kalau pergi mall cri mall yg ada sediakan bilik untuk menyusu bby.. kalau mall takde bilik nyusu, dan sy mmg nk jalan lama dlm mall tu,mmg akn ulang alik g nyusukan kt kreta pastu msuk mall blik.. anak sy dulu cluster feeding. timming dia sejam skali. kalau suami sis ok dgn nursing cover,pakaai je nursing cover.. cri tmpt tersorok sikit. ada sesetengh tmpt contoh dlm mall mesti ada kawasan yg takde org lalu/terperuk sikit.. suami sy xbrapa brkenan kalau sy pakai nursing cover. kalau boleh dlm kreta,itupun still bercover2 walau dlm kreta 😂 mana2 tmpt yg kitorg nk pergi mmg rancang awal2.. yg mana memudahkn..

11mo ago

hak aahh xboleh nk mkn sama2 dah .. mmg kne gilir.. sorg mkn,sorg main dgn bby bawak pusing2😂kcuali kalau kt rumah

ank sy 3 bln dh bw berjln dh.. mak die tepu duk umah lelama.. biase baby mmg akn nyusu dlm kete. dn siap package tido skali. so mmg gi memana die xmeragam.. gi kenduri ke mall ke mmg sng.. kalo gi mall die lapar sgt gi baby room xpon bg baby susu dlm carrier je. bg susu dlm carrier lg sng.. heeee.. salu pakai baju berbutang sng.. kdg gi baby room, ramai. y bg ank pakai botol pon nk duk dlm baby room jg. herannn.. kalo rajin mmg jln cari baby room y lain.. heeee

Ibu pakai pakaian mesra penyusuan. Jika pakai tudung, labuhkan tudung hingga melepasi bawah dada. Bawa nursing cover. Tapi nursing cover tak membantu jika anak rimas. Kita pulak bertepis2 tangan dgn dia nnt 😅. Better minta izin tuan rumah untuk menyusukan anak dlm bilik atau makan dlm rumah. Pergi ke bilik khas / surau jika buat di dewan. Susukan anak hingga kenyang sblm keluar kereta. Usah berlamaan di kenduri.

sy susu kn baby sy dlm kete kenyang2. tdo kn die dlu. so sampi kt umah kndri die xmeraam. kalau baby ngs. sy gune nursing cover klu dh terdesak n cr tmpt y tpncil or bilik. kt kndri tu.dan seelok nye. pakai la tdung labuh2. senang nk cover tek tu. xla terselak hbs. pas tu siap2 kn kipas kecik. nt baby rimas plk dalam nursing cover tu. panas die.

Saya tahun lepas masa anak 3 bulan ada bawa gi wedding. Wedding tu kat dewan, anak fully df. Sebelum sampai saya akan susukan siap2. Pastu sebab yang kawen pun family, so memang agak lama duduk dekat dewan tu. Bila anak nak susu, saya pergi ke kereta. Susukan dalam kereta. Kalau boleh cari parking berdekatan senang nak ulang alik.

sy biasa susukn je kat mne"...cari tmpt kurg org, hala ke tmpt kurg org, then tutup ngn tudung...suh suami duk blkg cover baju tkut terselak...mcm tu je...sbb sy x pndai nk mnyusu smbil pkai nursing cover...

sblm turun kereta bg nen dia siap².. knyg².. prgi mana² jgn lama² sgt.. tp klau kata dia nk susu jgk.. prgi je bgtahu suami.. nk duk dlm kereta skjp nk susukan anak..

Sebelum sampai destinasi susukan siap2 masa dalam kereta tu. Kalau dekat mall and baby lapar balik saya cari nursery room, kalau luar mall baru guna nursing cover.

sy sllu susukn bby dlu dlm kreta,bila smpai destinasi bru bg bby lpas nipple..jd bila g knduri tu cpt2 la mkn😆lpastu trus balik..tak bole tgu,sblum ank mragam baik cpt gerak..

Susukan dia awal2 tkpon klu dia merengek kluarlah sekejap susukan dalam keta nk pki cover pon lagi mudah tp duduk kerusi hujung2 klu segan menghadap dinding