1st time menjadi ibu dan tips berpantang sendiri

Salam semua, ada yang mcm saya x, 1st time akan bergelar ibu tp saya buat keputusan untuk berpantang sendiri. Ada x tips2 ibu2 yg berpengalaman boleh share apa yg perlu disediakan untuk berpantang nanti. X kira tips pemakanan, baby atau untuk kami suami isteri. Terima kasih☺️ #ingintahu #seriusnanya

2 Balas

nasihat sye sediakan cl. u 1st time mom and both of u xde experience lagi. atleast amek 3days pon dh ok. sbb nnti cl boleh ajar cara mandi baby, cara bersihkan pusat baby. yg ni plg penting, sbb kalau x cuci betul, nanti boleh jadi infection. 1st time parents selalu nya mmg takut nk usik tali pusat tu, sbb takut baby sakit. tu mmg normal je. btw, kalau boleh ada org teman kn, better lahh. sbb bila lps bersalin u akan ada bby blues. sampai 1 tahap, bila u terlalu penat, anak manjang menangis, husband pulak xde, silap2 boleh buat benda yg luar jangkaan akal fikiran. atleast kalau ade org temankan, bby meragam, and u terlalu penat, ad org yg boleh tlg handle kn bby dulu kejap. melainkan husband u mmg cuti 45d sepanjang u berpantang. yg ni mmg ramai moms lalui, sbb tu dgr kekdg, ade mom, yg tercubit anak, termarah anak bila anak kerap menangis, sbb bdn kite terlalu penat, mental pon penat, dgn x cukup tido, dgn bengkak susu, dgn husband keje lagi, dgn x sempat makan nya. ni sye ckp based on experience sendiri.

9mo ago

btul tu sis. tq so much utk nasihat sis☺️

Takda masalah kalau nk pantang sendiri tp ilmu kena betul2 cukup & suami kena contribute 100%. Awak first mommy banyak yg belum tahu & rasa + nk hadap sakit lepas bersalin lagi, in the end semuanya bermain dgn emosi awak sendiri kalau awak handle sorang. Bukan uruskan baby je tau, uruskan awak sekali pun penting. Tips yg awak baca atau tengok takkan sama dgn apa yg bakal dilalui. Setakat baca shj tak practicable awak. Awak kena ada org yg perlu tunjuk & ajar awak depan2 juga trust me. Better ambil cl sekejap at least seminggu.

9mo ago

betul...semoga berbalik kebaikkan jugak buat sis☺️