Baby FLU!

Siapa ada petua yang menjadi untuk anak selsema dan dengar berkahak? ?

13 Balas

Bole cuba sapu vicks kat dada, blkg bdn, tapak kaki anak...sapu kunyit hidup kt btg hidung ank pun bole sblm tido, kunyit tu tumbuk dlu smp kuar air...guna sterimar spraykan dlm hidung baby n sedut pakai nasal aspirator pun bole...sy pnh try potong bawang merah ltk kat kipas halakan kt blik esoknya alhamdulillah anak xselsema da...mcm2...mandikan air suam + lemon, buat minyak zaitun + bwg putih bakar...selagi h ikhtiar kita try..mana yg serasi dgn ank blh kita teruskan...

buat minyak bawang putih sapu kat dada depan n blkg. kt kaki pun bleh sapu jgk. insyaallah klau dy bersin, akan kluar hingus2 hijau dy tu. ank sye klau selsema x mkn ubt. sye buat mcm ni je. cara2 : pakai minyak zaitun atau mnyak masak (yg belum diguna) bawang putih dlm 5-6 ulas ,bakar sampai hitam2 sikit , campur dgn minyak tadi. pastu lenyek2 kan bwg tu supaya air bwg tu kluar n bcampur dgn minyak. bwg tu kupas dulu ye .

5y ago

ye..same2..rjin2 kan sapu . trutame nye sblum die tydo. .bgi dy slese..

Klau sy sis, selain ubat..sy akn kerap sedut hingus dia beli alat nasal aspirator yg sedut hingus tu guna mulut kita..lg bgus & dia akn slesa..inn sha Allah akn bkurangan..klau x dibuang, itu yg punca dia mkin btambah slsema & bkahak truk..

Try minyak AO waleet. Anak sy baby umur 2 bulan,dkt 2 bln batuk berkahak n selsema. Lama kan??? Sy ikhtiar dgn AO Waleet alhamdulillah smggu lps tu trus ank sy sembuh..

4y ago

ank sya pun berkahak sis sy guna Waleet jg tpi mc jg bkhak tpi jrg2 la hm

Sis guna ni..in shaa Allah ank ok elok selsemanya dan juge senang bernafas 😉✌sedut hingus ank gune nasal aspirator selepas gune nasal spray

beli sterimar n nasal aspirator..sembur sterimar tu then sedut guna nasal aspirator..cara2 spray sterimar boleh tgk di youtube

Sy ikut petua cina.. potong bawang merah masukkan dalam uncang pastu letak dekat tempat anak tdor..in sya Allah menjadi sis..

try berendam dalam air suam lemon..

Dah jumpa doctor ?

Buat garlic oil.