bayi kurang sebulan meragam sakit perut

siapa ada pengalaman bayi berusia kurang sebulan selalu x selesa..sbb nk berak.. bayi sy berak je.. cuma sy perhati dia nmpk xselesa dan meragam sb nk berak.. bila berjaya berak tu dia pon happy, xda la nk buat muka teran2 dia.. tp najis dia xla berketul.. mcm biasa je.. ye la dia kan minm susu bdan je.. xkn najis berketul pulak kn.. siapa ada pengalamam boleh share x.. kot ada tips utk mslh ni ? tq

7 Balas

Bab ni sy sedih sgt. Baby sy meragam hampir 3 bulan sakit perut. Cirit birit, kentut2, menangis sepanjang masa sampai badan sy susut mendadak sbb selepas melahirkan xcukup rehat. Alhamdulillah baby semangat jer. Macam2 lah pandangan org tua kata sawan tangislah, salah tempat tanam uri lah, nak kena tawar rumah etc. Selepas rawat cara alternative, tggu juga lah sampai lepas pantang tak juga henti nangis baru pergi jumpa Pakar kata anak sy Lactose Intolerance. Maka byk yg si Ibu xboleh makan supaya perut baby tak meragam. Sy xboleh minum segala produk tenusu, keju, kek, coklat etc. Sebenarnya baby dah category Colic Baby jadi sy xboleh makan yg boleh sbbkan perut baby berangin n berasid mcm anggur, oren, brokoli, kobis, etc.. Boleh google. Makanan elak baby Colic. Makanan yg sesuai untuk Lactose Intolerance.

5y ago

Sbb mcm2 dah kami usaha tp baby tetap sama menangis xtau samada ketakutan or kesakitan. Pertama kali sy bawa baby ke klinik biasa tp Pakar kanak2x. 'Dentinox' sgt membantu melegakan perut n menenangkan baby. To be honest masa dlm pantang n sepanjang menyusukan baby mmg kita kena sgt jaga pemakanan. Silap sy serah 100% pada Confinement lady serumpun seagama. Nampak sama mcm masakan mcm Melayu tp tidak sama sekali cara masakan mereka ditambah pula perut baby sy yg sgt sensitive.

Apapun Ima Arshad ajak suami kerjasama tenangkan baby, bykkan doa & byk sabar. Jgn biarkan baby nangis terlalu lama. Cuba sedaya upaya pujuk baby. Kalau penat, mohon bantuan ahli keluarga bergilir jaga & dakap baby. Sbb sy dekat 3 bulan tidur duduk sambil mendakap baby yg xselesa jadi pelbagai posisi cuba tidurkan. Baby sy krg tido lepas kepenatan menangis byk berjaga.

Kalau najis semua ok, tak perlu risau. Mungkin ibu boleh cek balik apa yang ibu makan sebelum ni. Masa anak membuang boleh buat urutan I love you diperut dan sedikit exercise kaki.

Mcm org dewasa perut memulas sebelum membuang. Baby pun mcm Tu. Dia xbleh ckp dia nangis/merengek sj. Cuba urut2kn perut dia kalau dia kentut/membuang. Membantu jgk cptkn proses.

ank akk sy pun mcm tu . kdg² dorg saje buat expression muka mcm tu 😅 menandakan sedang poo poo .

haiyaa.. bikin ibu neves ja.. anak sulung la katakan.. ibu xda pengalaman 😁

5y ago

haha samalah sy pun ank sulung. tgk dia meneran rasa kesian sgt. tp nak buat mcm mana tu mmg proses dia utk membesar.

Anak saya pun mcm tu. Bila dah sebulan dah ok dah.