ADAKAH GASTERIK ?

Setiap hari saya muntah , kadang muntah angin tak berhenti2 , bersertakan lendir kuning , kadang tu memang keluar jgk munta makanan . Makan lambat 1-2jam je terus muntah , kdg2 tak boleh bernafas , rasa nak pitam & terus muntah . Mummy2 dekat sini ada tak macam tu ? 😭 malam2 nak tido pom tak selesa , rasa mencocok2 dkt perut , kembung je perut . Ada tips tak untuk kurangkan alahan ? 🥺

2 Balas

pregnant brp week sis, sy dulu alahan cani la awal pregnant, pedih ulu hati tu sis.. sy kne warded hospital sbb doc nk check jantung (echo), sbb sy ada complaint sesak nafas .. check ape semua xde masalah pape pun .. msuk air 2botol sbb dh fasa dehydrated sbb byk sgt muntah, air dlm badan xde .. Sama mcm sis, muntah smpai xde bnde nk kluar.. last2 discharge doc sruh beli gaviscon kt farmasi .. cuba sis try beli tu dulu, kot okay dgn sis ..

3mo ago

bila perlu je sis gaviscon tu .. beli yg liquid punya bukan serbuk .. rse mcm dh sakit sgt perut tu byk kli muntah, bru ambil gaviscon ..

masa 6 & 7 week saya macam ni. setiap dua jam kena makan. kalau lambat makan, mesti kena semua simptom ni sampai lembik, nak berdiri pun kaki terketar ketar, nak tunduk pun risau sebab pasti akan termuntah, baring je tak boleh buat apa apa. sekarang dah 8 week, alhamdulillah simptom tu dah semakin berkurang dan saya dah kuat sikit. stay strong mommy, semoga kita diberi kesihatan yang baik, aamiin.