Muntah lendir

Assalamualaikum mommy. Nak tanya ada tak mommy2 macam saya muntah asyik keluar lendir.? Banyak keluar lendir drpd mknn. Lendir putih jernih je tp banyak. Air liur pon penuh & tekak rasa berlendir je. Kalau muntah seksa rasa sebab lendir tu keluar ikut hidung sekali sampai susah nak bernafas. Ada tak tips untuk hilangkan/kurangkan lendir dalam tekak? #firstmom #pleasehelp #firstmom

4 Balas

sy kalau muntah mmg akan keluar sekali ikut hidung dlm 20% mcm tu la. xkira la muntah mknn atau cecair. mmg rasa perit sampai trauma. tp sy xkerap muntah. kdng selang sehari dua hari bru muntah lg. tp bila da muntah mmg teruk mcm tu la. lepas da kosong mmg tekak n hidung akan rasa berlendir. biasa kalau muntah cecair bila wktu pagi sebelum sy mkn apa2.

Saya penah muntah lendir putih jernih tu sometime dh jdi kuning or oren n tekak tu pahit sngattt2 .. itu tandanya perut kita betul2 kosong n dh xde ape lagi untuk muntah .. tp kalau ikut hidung tu xpernah lagi .. better sis refer doc

sama puan macam saya .saya tak ada mabuk ,cuma tu laa lendir banyak sangat kat tekak ,lepas makan ke minum memang akan rasa kat tekak .lepas makan /minum mesti kena gosok gigi ,pasti jolok sampai ke tekak untuk keluarkan lendir tu .

Waalaikumussalam, xpernah pulak muntah keluar ikut hidung sekali. Mcm seram je 🫠 lendir apa tu? Awak ada kahak/selsema ke?

1y ago

Ada kemungkinan awak ada resdung/sinus infection ke? Biasa lendir resdung ni dia sentiasa ada dlm hidung, cuma kdg2 je dia jd “hingus” bila ada sesuatu trigger awak mcm habuk ke, bau kuat mcm msk sambal ke. Xtahu normal ke x sbb saya muntah x pernah lg ada lendir dan keluar ikut hidung, klu keluar air tu ada sbb kita minum air kn. Klu berlarutan seeloknya cek dgn doc, takut jd teruk 😁