Baru Hamil

Sesapa kat sini baru hamil 5minggu ?? Ada alahan tak ?

22 Balas

Saya muntah pening kepala berat, husband pening jugak tapi tak muntah. Depends org sis, kdg ada alah kdg tak de, tapi awal prgnant sya hnya baring je, makan muntah, makan muntah, lalu hanya la sup kaki ayam masa tu, 😭😭makan pun x lalu, masa buka buku pink brat drop, lps sblun drop jugak berat, drop bnyak,nurse monitor setiap 2 minggu, nasib hb okey. sya lps 3 bulan bru okey sikit, tapi skrg dah 5 bulan alah ada sikit2 je, skrg cuma tal boleh berlapar pulak, kalau lapar angin masuk makan ap muntah. Insyallah kdg stgh org tak de alah, stgh alah dia lmbat.

2y ago

Tu la org kata mngandung anak lelaki relex je, saya tak scan lagi gander insyallah minggu depan boleh scan harap dia tunjuk. hehe, Semoga sis tak alah la smpai bersalin😊

Saya masa 5week ni dah mual & muntah . Alahan sampai bau tumis or tengok nasi pun tak lalu and nak muntah . 😔 perut asyik berangin and kerap sendawa je . mmg lepak gile badan , makan pun tak lalu...padahal makanan sedap ii pun aduii tekak mual semacam ... kadang sedih , nak makan ape lahh.....cuma buah buahan jela bole gantikan dan hilangkan rasa lapar...

2y ago

takde tapi husband kena

Sis masa 5 weeks takde rasa sangat. Rilek sangat. Masuk week 6 tu. Tengah tengah baru rasa nak muntah. Alahan taksure. Tapi takboleh tengok telur/minyak kat telur dadar tu. Kena buat buat taknampak. 🤣🤣🤣

sy baru 5minggu 3hari... takde alahan.. cuma kdg tu perut rasa tak selesa... pedih ulu hati... banyak angin pulak kdg2 sedawa je..mkn pun main sumbat je walau tak lalu sbb nanti pedih perut.. ada tak sama mcm saya?

7mo ago

sma sis. aq pn mcm tu. rasa mcm gestrik pdhl bru je mkn. sumbat mknan bru rasa ok..

sy 5minggu,kejap ok,kejap mual2..on off..kalau tgk masakan sndiri lagi nak muntah,nk msk pn rasa nak nangis..apa lagi nk mkn msakan sndiri,paksa kdg ok.kdg tk dpt nk paksa dh mkn msakan sndiri,mmg nk wekkkk

sy skrg 7minggu 4hari.. teruk betul alahan semua mknan tdk dpt mkn lagi² yg ada bawang.. selera pn mau sup² saja.. hidung pun ikut sensitif semua pun jadi bau busuk 🥹 masa anak 1st tidak juga begini teruk..

2y ago

samalah Kita anak tama ok.. ahlamdulilah ..Allah bagi nikmat rasa alahan yg ank ke 2

sy masuk 5w dah strt alahan mual mual . skrg 6w lagi bertambah mual . makan apa semua tak bole masuk. bole masuk buah je . duduk rumah pun mual makin menjadi2 .

2y ago

kannnn. harap baby kita sihat sihat jela .

Alhamdulillah belum ada. Cuma harap takde lah. Sebab ni 2nd pregnancy. Dah rasa alahan pening2 dan takde selera makan masa anak 1st sampai habis 1st trimester.

first trimester memang macam tu untuk sesetengah orang. saya pon macam tu nak makan pun tak lalu sampai kena angin. dah sec trimester baru la okay.

saya awal2 pregnant tak ada alahan..tapi sekarang masok 9weeks 4hari mula alahan..lagi2 bila dekat dengan suami😅😅nak meloya jerr.hehehe

2y ago

saya 7w2d fasa alahan bau suami pun xboleh masak nasi boleh masak² xboleh ank pertama dulu semua mkanan boleh mkn walaupun awal² mengandung