Brapa bacaan normal mgtt kat kk ya?sbb swasta 5.8 ,Lepas minum gula 7.2 DOKTER kata ok.Puasa 8pm-9am

14 Balas

hahaha,bukan tak ikut gdline nya setiap hospital@klinik tu,tapi ada langkah hati2 nya.Kalau tak nak bdrline kencing manis..BACAAN sebelum tak boleh lebih 5,lepas tak boleh lebih 6 🤭 baru puas hati.kalau lebih mngkin dh nak ada masuk kencing manis,tu yg kena jaga pemakanan dn pemantauan tiap hari😪No sugar la jwbnya,nasi 1hri sekali.Karbo ganti yg lebih sihat dn mngenyangkan.cayok mummy2💪🏻😘

yg tulis kt buku pink tu kdg² stgh² doc or nurse xikut pn guideline tu.dorang more pd pndpt sndiri.sy dh kne.minum air gula 1st time before: 4.0 after 6.0, 2nd time minum before 4.0 after 7.0 dorang kata sangkut gdm.sudahnya tiap 2 mgu check bsp..buat naya org je

2y ago

hypo = @ < 3.9 sis. sy doc kat ade gdm sb bacaan gula lps minum air gula 7.0 tu bkn sb bacaan sblm minum air gula.sb sy xhypo pn

sya pun kat swasta , sblm 4.2 , slps 6.8.. doc kata borderline.. kena pantau kenaikan berat badan. nasib baik berat x naik sgt dan x perlu minum air gula dah lps tue..

2y ago

xtau laa doc tue , mgkn faktor umur jg dikatakan borderline kee apa . sbb umur sya dh 32. sya minum air gula mggu ke 24..

puasa bawah 5.1 mmol/L dan xbwah dari 4.0mmol/L. Lps mnum air gula 2 jam tu, kena bawah dari 7.8mmol/L

saya xtahu nak ckap cemana.. tpi yg saya boleh ckap.. kk lagi strict dri klinik swasta. tu je

panduan kat buku pink tulis sebelom 5.1 selepas 7.8.

2y ago

sy dh tny.sy tny knape xikut guideline kt buku pink nie.jwpn dorang bg senang je.kami ikut kata doc..

Smalam time checkup doct bgtau sy before 5.1 dah kk skang. After 7.8.

smlm saya jmpa dietitian dia kata seblm 5.4 selepas 2jam 6.8...

awalnya puasa 8mlm. nurse tmpt sy suruh puasa start kul 10mlm.

2y ago

kan.. tpi ikut pd individu juga. mmng ada yg nak jaga bacaan cantik, dia akan puasa dari makan & minum manis² jam 8pm & ada juga yg buat jam 9pm.. kalau jam 10pm tu kira maksimum timing untuk puasa dh.. lepas dari waktu tu, minum jerla air masak kalau dahaga/lapar 😅. huhu

dkt kk sebelum 5.3,2jam lepas air gula 7.8