Ubat zincofer

Sepanjang pregnant tak ada alahan macam muntah. Sekali dapat zincofer, hari pertama dah pening + muntah. Mommies ada opinion tak utk tukar ubat ke apa? N ada risiko tak?

29 Balas

sy dpt zincofer jgk , xboleh bangun lps mkn zincofer,,kepale sakit , muntah teruk , kalau xmkn ok pulak,, beminggu pakse mkn smpai xberdaye bdn ,lps tu mintak tukar ubat lain,pon same jgk kejadian nye,last² sy ikhtiar sndri , byk mkn buah², stiap pagi amik 2 sudu pati delima gulsan , mlm mkn buah lagi , kurma dgn buah tin kering , alhamdulillah hb xpernah turun , tiade masalah ape²,, skrg tengah berpantang ,, tp kne ikut jgk badan awak mcm mne , cube dulu mintak tukar ubat , kalau xboleh mkn jgk ubat tu , jgn la pakse bdn ,kite lebih tahu badan kite mcm mne,ikhtiar care lain supaya ckup vitamin utk ibu n baby

sy dpt jugak zincofer. bukak je, x laluuu dh. sy x makan, sy ambik iberet. Hb sy dari 10.5 naik ke 12. Last sebelum due, HB 13.3. Nurse kk da suh sy stop ambik iberet. risiko? Awk, bila mengandung, awk jgn fikir risiko². awk fikir baik² je, dan semuanya akan jadi baik² je. InsyAllah. Bila awk x ambik zincofer, awk ambik y lain. Jangan tak ambik langsung. Ha macam tu.

sye duakli pregnant mesti dpt zincofer,, 1st pregnant aritu xtau boleh req nk tukar,, smpi sudahlaa tean zincofer tu,, seblum tido bru sye mkan ubat tu.. ni 2nd pregnant dpt lgi zincofer, trus ckp kt dok xnk zincofer sbb tau rase dia mcm mne n susah nk telan.. dok bgi maltofer. so far okey la.. sbb awl2 preggy dpt obimin tpi hb xcntik tu y doktor tukar.

1y ago

Hari kedua ni nk try lagi. Kalau tk ok jugak nak bgithu nurse kalau boleh tukar . Try tips ni jugak tq

saya pun memula dapat zincofer, sembelit teruk sampai dua minggu tak membuang, pening kepala sangat teruk. lepastu saya ngadu dekat nurse, nurse tukar new obimin. sembelit tu normal bila makan ubat ni tapi kalau da bape minggu tak membuang tu bahaya juga. alhamdulillah serasi tak pening kepala , sembelit tapi tak la sampai berminggu minggu.

Masa awal2 saya dapat zincofer tapi tak boleh telan juga lagi2 tengah morning sickness teruk lepastu dapat iberet pun tak boleh and dapat obimin tu dari kerajaan la . Kalau ubat tu ada kat kk yang awak check maybe dorang akan bagi kalau dorang suruh beli kat pharmacy . Try maltofer dia kena kunyah rasa chocolate tapi tulah pricey sikit

sama macam saya.. sy tak de masalah ubat.. telan zincoffer boleh tapi lepas beberapa minit dah start pening n degupan jantung kuat.. pastu setengah jam muntah.. saya beli maltofer syrup perisa kat farmasi.. sebb x de tablet skng makan yg tu.. x muhtah walau rasa dia macam 'darah' cepat2 telan dengan air limau.

Sebenarnya tak makan ubat pun okay , cuma kena banyakkan makan sayur dan buah dan makanan yang berkhasiat saya sepanjang pregnant memang tak boleh makan langsung segala ubat yang klinik bagi jadi saya ikhtiar untuk makan makanan yang sihat dan banyakkan sayur , alhamdulilah baby dah nak masuk 3bulan 🤍

jika makan zincofer tak sesuai blh bgtw doc tuk tuka ubat lain...mcm sy dlu xblh mkn zincofer sakit kepala truk sgt dgn lepas mkn muntah...doc trus tukarkn kepada iberet.. alhamdulillah lepas mkn iberet br ok...smpaila nk brsalin dkt hsptl pun nurse bg iberet..mg dpmudahkan segalanya amiin

Sy pun dpt zincofer. Kalau makan pagi2 memang lps tu mual2 and muntah seharian tk dpt makan apa2. Cara sy, sy mkn sblum tdur, nk lelap mata tu ha sy telan dulu ubat tu dgn air sunquick oren. Pastu kena trus tdur, kalau tak tdur mmg tak lama lps tu mual and muntah😂

1y ago

Btl.. Sy pn mkn sblm tidur..

Sis dah berapa week ye? Consult dgn Dr @ misi tak? Biasanya vitamin misi bagi. Kalau xok, muntah dia akan tukarkn Zincofer iron tinggi, cara makan 1 jam sebelum makan atau 2 jam selepas makan. Ambik bersama air oren. Kalau x ok jugak bgtau misi nanti misi tukar vitamin

1y ago

Saya baru masuk 16 wk. Before ni dapat 4 jenis ubat tu elok je makan 😂tkpe try lagi dgn tips2 yg bagi kt sini