makanan trimester pertama

Hi semua,saya mengandung di trimester pertama dan sangat susah nak makan,blh share makanan yg sesuai sebab saya rasa boleh makan megi tapi risau tak elok.

7 Balas

megi tu bukan utk org pregnant je tal elok, utk semua individu tak kira jantina & usia memang tak elok diamalkan. setakat merasa sekali dua sebulan tu okey je.. dari trimester pertama sampai tiga, amalkan healthy food. ada macam2 healthy food.. baby perlukan zat yang baik dr pemakanan ibu utk proses pembentukan. baby tak share mkanan yg masuk dlm perut ibu ye 🤭 cuma serap zat dari makanan tu je melalui tali pusat.

Masa trimester ptama dulu pon sy x dak selera jgk. Tak ada mual tp tgk makanan jd perit tekak. Kalau boleh nk mkn yg berkuah, mcm sup saja. Favourite masa trimester ptama dulu sup fucuk suhun dgn telur mkn dgn nasi lembik. Kdg2 ada gak mkn dgn lauk sayuran hijau, sawi/ bayam. Makanan lain mcm susu, buah-buahan tu biasalah.

sy pon skrg 1st trimester xlalu nk mkn ape2.. skrg ni mkn roti, biskut, stanby kek pisang ke ape yg manis2 buah, aiskrim..ini je yg boleh masuk nasi rasa loya

Sma dengn sya...xda slera mkn...mhu mkn mggie jk..tpi trpksa than sbb x ble mkn...sllu msak sup2 supaya ada slera mkn x pun msak bubur aym...

Fast food, instant food tidak digalakkan sis. Kene mkn mknan yg berkhasiat. Buah-buahan pun boleh ☺️

buah²an, jus, yougert, roti, biskut, susu,

Buahan..