Zincofer tukar pada maltofer?

Nak tanya ada tak ibu2 yang pada awal nurse bagi zincofer tapi tak boleh telan sebab muntah2. Ada tak yang tukar pada maltofer? So far lagi better ke atau teruk? Sebab nurse cakap kalau muntah makan zincofer pergi farmasi luar tukar ubat yang sesuai.

8 Balas

Sy pun sama.. muntah.. buat sy gastrik.. masa jumpa doc sy bgtahu dia yg sy xblh mkn zincofer. Dia tukar kepada iberet. alhamdullilah xmuntah dah..tapi rmi yg suka mkn maltofer.. ikut bdn masing2..

yap saya try Zinc pun muntah. skrg tgh try Sangobion, hb naik 10.4-11.7 dlm 1minggu. try lah, rasa coklat jugak. Maltofer tkde pengalaman tp baca kbnyakkan smua serasi yg tu.

Saya tri1 obimin ni tri2 zincofer, bila makan jd kembung perut, nk buang angin jd susah pulak, kiranya tak sedap perut, muntah tu ada sekali, nanti nak try sangobion

sama, tak boleh makan zincofer, jadi muntah. sekarang saya makan maltofer, Alhamdulillah serasi. checkup minggu lepas hb naik dari 10.9 kepada 11.5

Saya awalnya makan zincofer, tp asyik muntah plus ada alahan. Skrg makan maltofer alhamdulillah ok

Sama .mkn maltofer baru ok .lg pon tkda bau .rasa coklat boleh kunyah2.hb naik elok.

hi sis, saya msa pregnant pun cosume malttofer hb naik cantik.

1y ago

biasa sehari 2 Kali, utk double komfum sis Tanya dgan farmasi ya. zincofer saya memang tak makan sbb muntah2 teruk, kk bagi saya simpan...

masuk 2nd tri baru nurse bg zincofer ye?

1y ago

oh sy 14w baru bukak buku. sbb buka dgn swasta. b4 this mmg bersalin sana, jd mcm penat nak ulang alik kk n swasta jd stick 1 hosp je. so far dia baru bg maltofer je sbb sy mmg ade talasemia