Breastfeeding

Hi semua. Saya dah selamat bersalin baby perempuan, emergency czer pada 17/07/19. Sekarang mmg fully bf baby, cuma disebabkan nipple saya luka, saya pam susu utk bagi pada baby. Dalam masa yg sama nak elak bengkak susu dan nak bagi baby minum banyak supaya cepat turun kuning. Ada effect ke pada masa akan datang? Ada possibility ke baby akan refuse utk direct bf bila dah terbiasa minum dengan botol dan cepat kenyang?

2 Balas

Probability untuk baby nipple confuse nanti tu agak tinggi kalau introduce puting botol awal. Macam my baby memang tak direct feed walaupun dia minum full breast milk. Kena pump je. Now dia dah 5+ months. Kalau u nak try juga bagi direct, try using a nipple shield.

5y ago

Hi bleh tau x nipple shield tu bleh bantu x utk bby yg xnak direct feed?sbb xtau nk buat mcm mane ...bby xnak df ....bile bg die mcm nk muntah je...bg botol die ok...sblm ni ok je ....skrg bby dh 1 month

Tak ada effect pun sis..klau sis nak bf blik..sis boleh je train atau biasakn..sis jgn pula risau dsbbkn x direct bf attachment baby x rapat dgn ibu..yg pnting eye contact dgn baby..inshaAllah..