Direct Feeding, Pam Susu

Hi. Nak tanya. Sy baru berjaya direct feeding baby 1 hari penuh bermula smlm. Sebelum ini baby minum susu pam pakai botol. Baby nak masuk 2 bulan dah. Ntah kenapa instinct rasa nak cuba direct, sbb sebelum ni cuba direct baby mmg xnak sbb nipple confius. Sebelum tu nak ucapkan terima kasih atas komen2 yg membantu sebelum ni dlm post sy yg lepas pasal direct feeding baby. Soalan yg sy nak tanya, perlu tak saya pam selepas direct feeding? Sy selang selikan payudara untuk direct feeding. Tapi sy perasan payudara cepat bengkak sbb nak tunggu feeding seterusnya. Sbb baby dah kenyang bila feeding sebelah saja. Lebih kurang 10-15 min, lepas tu terus tidur. Contoh, direct feeding kiri, kanan perlu pam x? Sbb next feeding sy akan bagi kanan. Tapi belum tiba masa, kanan dah mula nak bengkak. Boleh share tips mummy2 semua? Tq in advanced.

4 Balas

kalau saya df belah kanan, sblh kiri dalam masa yg sama saya letak pam.. jimat masa.. lps df xperlu pam dh sbb dh buat skli masa df tadi.. mmg perlu pam kalau nk tgu next feeding mmg jd bengkak n flow susu tu nanti laju sgt blh buat bby tersedak masa df

7mo ago

Ok sis. Sy ada marmet sikit buang bengkak. Td try bagi botol lagi sbb dah bengkak, then next feeding direct. Syukur baby x reject direct. 😊

Kalau df susu belah kanan, guna milk collector belah kiri. No need pam pun takpe. Buat serentak. Lepas tu tuang lebihan susu tadi tu dlm botol. Cara mcm ni, mudah & efficient.

Masa bengkak susu, saya pam, kalau marmet sakit. lepas pam tu baru bagi direct feeding. so dpt save susu utk simpan dan bg baby makan.

Nak tengok post sis yg lepas. Sbb bby sy pun Alami nipple confuse.

6mo ago

Ni post sy yg lepas sis. Ada tips yg dikongsi oleh mummy lain di sana. https://community.theasianparent.com/q/nak-tanya-ada-tak-cara2-atau-tips2-untuk-bagi-bayi-direct-bf-baby-dah-terguna/5001714?d=mobile&ct=q&share=true