Direct breastfeeding

Hi nak tanya ada tak cara2 atau tips2 untuk bagi bayi direct bf? Baby dah terguna bottle susu (minum susu yg sy pam), dan dia dah nipple confuse. Teringin sgt nak baby direct bf.. umur bayi baru 1 bulan. #seriusnanya #firstbaby

8 Balas

Anak sy, dua2 nipple confuse at the beginning. Sbb dia prolonged jaundice so masa warded nurse suruh pam so u tau berapa byk kita bagi. Sy tak pakai sgt picagari sbb susah. Tapi lepastu nipple confuse padahal dia dh pandai latch masa newborn. Mmg sedih upset dgn bengkak lagi. Apa sy buat, perlahan2 kenalkan dia balik. Mula2 mmg dia reject dan mengamuk. 1st step, awk kena relax dan baby pun kena relax maknanya awk dah kenyangkan dia sikit sebelum nak intro breast awk. Make sure baby takde selsema ke nose block. Masa tu baru awk cuba. Kekok sikit baby akan cari position yg dia selesa tp awk layankan je. Hack paling mudah masa baby tgh mamai tu. Lama2 dia ok Make sure breast awak tak bengkak susu sbb kalau susu memancut laju sgt dia mungkin reject balik. Cuba lean back bagi flow susu ok sikit.

hi saya pun masih dalam pantang anak kedua dan haritu terguna botol baby jadi nipple confuse dbf je jadi ngamuk lepastu menjerit jerit dan susu mula drop so pam pun paling banyak 2oz baby pula kuat menyusu jadi tak larat asyik nak kena pam lagi lagi tengah malam. Apa yang saya buat stopkan terus pakai botol direct bf skin to skin sebelum bf bersihkan jari urut lembut gusi baby dan lelangit sampai baby buka mulut baru bf kan mummy boleh cari dekat youtube ke mana urutan baby nipple confuse, memang baby akan menangis macam kena dera tapi mummy kena banyak bersabar lama lama baby dah dapat rentak baby akan bf balik. goodluck mummy jangan giveup tau 🫶

Saya pun macam awak, baby da nak masuk 1 bulan. Saya still struggle and ta putus asa nak ajar anak df. Apa saya buat, saya buat skin to skin sekerap yg mungkin. Then everytime feeding saya akan bagi df dulu (walaupun latch ta betul) yes dia mengamuk tapi sabar sikit, kalau da nampak dia stress tu try pujuk, kalau dia bebetul da tak nak baruu awak bagi bottle.

Boleh cuba tips di sini. Sy dah cuba utk bila bg bottle, sy bg dia minum perlahan2. Ambil masa utk dia break sekejap2. Jadi dia tak rasa minum dr bottle tu senang. Kalau boleh buat dia rasa breastfeeding lebih senang dan seronok. Sy combine bottle feeding malam so sy dpt tido. Siang hari mmg bg bf. Umur baby nk masuk 3 minggu.

8mo ago

confusion occurs when a baby has difficulty switching between breastfeeding at the breast and feeding from a bottle. It's important to understand that not all babies will experience nipple confusion, and some can easily transition between breast and bottle. Here are a few tips to help minimize the risk of nipple confusion and support successful breastfeeding: 1. Introduce the Bottle Carefully: When introducing bottle feeding, choose a slow-flow nipple to mimic the flow of breast milk. Ensure that the bottle feeding experience is paced and responsive, meaning you stop to burp the baby and allow them to take breaks, similar to how breastfeeding occurs. 2. Choose Breastfeeding-Friendly Bottles: Some bottles are designed to be more breastfeeding-friendly and can help reduce confusion. Look for bottles that have nipples with a shape and flow that resembles the breast. 3. Maintain Skin-to-Skin Contact: Continue to have plenty of skin-to-skin contact with your baby. This helps promote bonding

Situasi kita sama… sy da sebulan ni start balik cuba df dia.. kdg2 dalam sehari 1 atau 2 kali je df..lain2 masih botol ( pam atau fm).. kalau baby struggle nk df, n sy da stat stress cepat2 sy bg fm.. huhu

8mo ago

Sis ok lagi sbb dapat bagi 1 2 kali. Sy dah cuba, tapi dia xnak sbb nipple sy mcm agak flat. Kalau pakai nipple protector baru dia nak. Tapi xlama then perlu juga bagi botol lepas tu.

Thank you semua atas tips2…. Baby sy dah direct feeding hampir seminggu dah.. syukur sgt2 jimat masa & tenaga untuk pam dan mencuci2…

jgn guna botol da.direct je fully bf baby.