Scan or tidak

Hi semua. Saya dah pregnant 6 minggu 4 hari. Saya tak pergi scan lagi atas nasihat kawan2, masih lagi awal. Ini merupakan second pregnancy saya, yang first saya gugur. Apa pendapat mummy semua?

22 Balas

Sy 6minggu 3 hari.. Sy da scan nmpk kantung.. Sblum ni sy pernah scan masa kndungan 4week.. Xnmpk ape2.. Doc suspects sy ni kandungan luar rahim.. After 2 week, sy scan blik nk sahkan kndungan.. Alhamdulillah doc ckp kndungan normal.. Ad baiknya scan awl sbb nk thu keadaan kndungan tu 😊

Sye dlu pun mcm sis gugur pas 2 hmil lg..sye mse 2 glisah tkut jd lg..smpai buat upt berkali2...sye twkl doa je..8weeks sye baru g scan sbb baru nmpk janin dgn jntung...kalau bawah 8 weeks xnmpk...melainkan scan dari bawah..bgntung pd sis...mne yg trbaik utk sis..

sye masa pegi scan 6minggu dh nmpak... tu pun sye scan dri bawah... kantung ngn embrio dh nmpk dh... pastu g scan masa 8mggu jantung dh ada scan dri atas perut... kalau dh penah ada kes gugur sblm nie lbh baik g check awl...

Sy pon macam sis . 6weeks sy da pegi scan . Bila scan da 7weeks rupanya and da nampak heartbeat. Ni nextweek sy scan lagi skli and terus bukak buku . Sbb ade history gugur, mmg digalakan buat awal utk pantau keadaan semasa.

Ada history...ada kes b4..lebih baik pergi awal..supaya dktor boleh moniter awak...jgn ikut ckp org sgt..most important is ur baby inside..perlukan penjagaan rapi..ikut ckp nurse dan doktor..jgn sampai berulang lg.

Kalau ade history better scan mcam sy juga anak first meninggal xckup bulan...pregnant 5mggu ank ke dua dktr dah scan sebab ada pendarahan...alhamdullilah xde pe..cme pndarahan tu kesan dri luka operate sebelum ni

Saya scan msa 5 weeks bru nmpk kantung itu pun scan dari bwah bru nmpk mula2 pun dktor syak kndungn luar Rahim jgak tpi bila skli je scan dari bwah nmpk kntung trus dktor sruh dtg lagi dua mnggu

saya pun baby first gugur . 6 minggu tu awal lagi takut bagi harapan, saya preggy yg kedua masuk 9 minggu baru scan puas hati nampak jantung pe semua . sekarang kandungan dah 31 minggu .

4y ago

lepas habis darah gugur saya terus period n lekat balik . alhamdulillah sekarang dah 31 weeks

sy pun 1st pregnancy gugur .. ni alhamdulillah rezki awal .. sy scan waktu 7weeks .. dh nmpak dh bentuk ketulan tu .. 4weeks pn dh nmpk ad kantung dlm rahim .. 😊 g lah scan..

6minggu biasanya tak nmpk lagi.8minggu keatas dah boleh nmpk jantung.nk tgk bentuk baby kecil tu 10minggu ke atas sesuai da.klu checkup kat kkia dlm 11-12w doc akan scan