Pregnant dan puasa

Hi mummy2 to be and mummy semua, saya dah pregnant 19week tapi ramai yang nasihat supaya tak payah puasa sebab takut baby memgecut atau gugur.. Apa pendapat mummy2 semua?

17 Balas

saya berpuasa smp kini bukan tiap hari, hanya 3 hari setakat ni bila kira..dah msk 21 minggu. Puasa itu wajib dan blh ganti semula jika tak larat. Bila cuba puasa angin msk dan rasa sukar selepas berbuka jd sy tak amik risiko utk mengulang kerap atau tempoh dekat. Tugas saya juga utk pastikan bayi dpt makanannye juga kan sbg ibu. Tak blh jgn paksa tapi wajib ganti suate hari nanti. Jika kerap mengeras maksudnye bayi lapar dan harus berbuka cepat, advice dari KK. Kena peka dgn symptom bayi sewaktu berpuasa.

Benda ni ikut kesihatan diri masing masing. Nak tahu kena refer doktor yg check awak. Saya baru je dengar sharing dari pakar gynae psl ibu hamil yg berpuasa. Kalau dari sebelum mengandung tak pernah ada masalah kesihatan, takde issue nak puasa. Sbb puasa ni pun wajib. Tapi kalau tetibe semasa mengandung ni ada masalah kesihatan sampai mudarat pada diri atau kandungan, ada rukhsah utk berbuka. Seeloknya rujuk doktor untuk pastikan selamat atau tak awak nak teruskan.

2y ago

Betul.. saya puasa penuh lagi setakat ni sebab memang takde masalah apa2. Baby pun aktif je gerak2. Sekarang 25weeks. Alhamdulillah..

ikut atas tuan badan sendiri je sis. kalau dh 19 week da boleh rasa perut mengeras & baby bergerak kn? kalau sy,kerap mengeras,sy akan berbuka. sbb even dh 22 week,sy try puasa lepas dlm tempoh covid kuarantin,ptg dlm kul 5 tu perut sy mengeras. tetiba keluar darah. merah fresh. takut tu Allah je tahu. terus berbuka. esok sy xpuasa. lusa bru sy start puasa lg. Alhamdulillah. xde apa. kna try & error. sbb 19 week dh 2nd trimester kn. kalau 1st trimester tu ya. baby nk membesar.

Hai sis. Ikut ketahanan badan mommies. Jika taklarat better makan sahaja. Sebab saya pun doc ada bagitahu mcm tu, kalau rasa larat dan mampu puasa. Jika cepat letih, perut rasa mcm lain mcm je so makan jangan tangguh2 ye. Sebab kita taktahu condition baby kat dlm mcm mana kan. Saya masa anak sulung dulu cuma 1 hari je puasa penuh lepastu saya tak puasa. Doc bagitahu anak perlu nutrisi lebih sbb perut anak saya size kecil berbanding usia.

2y ago

Thank you sis ummu aqilah.. Tu lah saya dah 19week tapi belom rasa pergerakan baby sebab kulit perut tebal.. Jadi tak tahu baby oke ke tak.. Saya kalau tak tahan saya buka aje.. Pengalaman pregnant anak pertama so tak tahu sangat😅

saya pregnant 24 weeks setakat ni masih berpuasa, tak de sebarang masalah kesihatan.. cuma usaha utk monitor baby saya beli doppler utk check jantung baby dr rumah.. setakat ni bacaan doppler sama dgn scan dekat klinik.. cuma dr kata kalau bacaan jantung baby lebih 170 kene pergi jumpa dr, bimbang baby dehydrated. but so far, berat baby seiring dgn usia dia.. dan saya pon banyak rehat dr buat kerja apa2 pon.. huhu

2y ago

saya beli thru shoppee jenama Jumper

saya pon masih puasa penuh..doktor pakar cakap,pastikan minum susu,kurma 3biji,makanan berat Dan lewatkan makan hampir Azan subuh utk elak lapar.alhamdulillaah..anak aktif.cuma 2hari mula2 tu sementara badan kita n baby nk biasa,bykkn bcakap ngan baby.in shaa Allaah..cuaca tahun ni pon sgt membantu.xpanas sgt.saya pegang tips doktor tu je.in shaa Allaah mommy2 semua kuat💪

Hi, actually bergantung kepada badan awak & keadaan baby. Saya preggy 16 weeks. Sebelum ni saya puasa penuh, sepanjang puasa saya takde masalah. Saya baru ponteng puasa 4 hari atas nasihat doktor. Sebab berat saya menurun & saiz baby kecil. Doktor risau kalau saya teruskan berpuasa akan memudaratkan kesihatan baby

sy baru je 5weeks. Sy taktahu nak sarankan mcmna tp pd sy, jika mampu puasa jika tidak tak perlu. Mcm sy, sy puasa mcm biasa sebelum test upt. bila terasa perut selalu cramp sy buat upt sy pregnant. Jd sy teruskan puasa tp kalau tiba² perut cramp atau sy rasa lain macam pd badan sy terus berbuka.

Saya 24 weeks masih puasa tapi saya make sure berbuka makan makanan berkhasiat dan cukup air etc. sahur pun jangan skip. Kalau saya tak bangun sahur saya tak puasa sebab takut baby kurang nutrient. Kalau nak tahu baby sihat boleh try scan tengok tumbesaran baby okay tak lepas berpuasa. Take care!

Bergantung pada badan awak , klau rasa tak mampu jangan puasa , sy pon skip2 puasa , kalau larat je sy teruskan , kalau rasa dehydrated , perut tak selesa/sakit , penat melampau sy terus buka ...