Bila boleh scan?

Hi momies! Nak tanya, biasanya bila boleh pergi scan ya? Sebab kalau ikut tarikh last period, maybe baru 4 weeks macamtu. Tapi tak pasti sebab first pregnancy. So nak tanya pendapat semua, bila boleh scan and apa perlu buat sekarang?

13 Balas

Klu sis xde risau psl kos bayaran, 6w tu dah boleh scan. Tp xde la mengharap sgt utk nmpk heartbeat, sbb mmg kecil lagi.. Just fikirkan utk nmpk kantung shj, betul x kedudukan di rahim & bkn ektopik. Klu sis boleh tggu, sy cadangkan sis scan masa 8w. InsyaAllah nampak heartbeat & janin tu dan terus boleh buka buku pink di KK. Just sepanjang 8w ni jaga betul2 mkn, ambil asid folic & bnykkan rest ya.... Anyway tahniah sis. Moga dipermudahkan urusannya.

terus je pergi klinik utk scan..baby mmg tak nampak lagi. akan nampak kantung je. tp doc akan cek skali masa scan tu smada kedudukan janin kita kt dlm @ luar rahim dgn cek smada ada cyst atau tak. nti doc akan bg appointment dtg scan semula lps 2 minggu mcm tu.

Sy mcm sis dpt tahu pregnancy masa 4wks lepastu at 5wks buat tvs(scan melalui vagina? mmg nampak kantung wlupun xnampak baby sbb kecik lagi so nak betul² nampak buat 6 to 7wks keatas dan guna tvs nnt siap dpt dgr heartbeat juga

Kalau sy, better sis pegi dah 8 weeks ke atas. Kalau scan awal, kdg2 heartbeat tak nmpak, baby xnampak. Lg buat kita risau. Kalau 8 weeks ke atas, insyaallah scan perut pun dah boleh nampak.

Sy scan ritu msa 9w dh nmpk jelas baby dan heartbeat.. ada org sruh sy pegi scan confirm awl msa 5-6w, tp saja sy biar dlu takot xnmpk plk awal2 kn, sy pn first prgnancy gk ni 🥰

2y ago

Bagus sis... Sy haritu x sabar2, sudahnya kene pergi skli lagi utk scan.. Kos & masa pun double. huhuhu. Doktor suruh dtg minggu 9/10 lg nnt.

last week sy 5 week pegi kk amek ujian air kencing n darah dn scan sekali. pastu depe kasi appointment untuk buat buku pink hari ni(baru 6week 1hr)

sebelum sy p scan tu sy msj dlu klinik tu..dia prefer 6week ke atas..so sy pergi 8week..dah nampak baby dan ada heartbeat

First scan boleh je dlm 6-7 minggu kat klinik swasta. Kalau pergi KK 8-10 minggu boleh scan n buka buku terus

UTK scan pregnant..lebih baik 12week+ bru baik nmpk pun jelas nanti..😉

Sy scan msa 5weeks nmpk kntung je .. repeat scan 8weeks dh nmpk bby n heartbeat

2y ago

itu lah. jd 2 kali kerja kan. sy pon bjet nk scan awal². walaupun ni 2nd pregnancy. so sy decided 8w bru scan lah. mna nk kena apply cuti lg😅