Dipaksa bekerja

Hi semua. Nk tanye pendapat lah. Sy peniaga. Tapi mmg bekerja sorang diri. Angkat barang semua buat sndiri. Suami ada kerja dia sendiri. Sblm mengandung, mmg sy byk tolong suami dari segi kewangan. Bnyak yg sy topup. Sy tak kesah sbb sy tau kemampuan dia tahap mana je. Nafkah sy pun mmg sy mntak sikit je sbb sy ada duit sndiri untuk enjoy, utk emergency, utk belanja family. Tapi start tau mengandung sy stop niaga. Sbb alahan teruk. Dari 6minggu hingga skrg dah 4bulan masih melayan mabuk. Sy juga pernah keguguran sblm ni. Masalahnye skrg. Suami keep on tanya sy bila sy boleh start meniaga. Sbb lepas sy stop niaga mmg kami agak susah. Kreta pun tak servis, scan pun hnye tunggu dari kerajaan je. Husb ckp tak mampu nak scan kat swasta. Sy rimas bila dia tanye sy bila sy boleh niaga. Dia tak tanya sy okey ke tak. Sakit blkg ke, sakit perut ke sakit kepala ke. Dia cuma tanye “ni mcm dah okey, dah boleh start niaga dah ke?” Sepanjang sy berniaga pun jumaat sabtu dia off, takpernah pun tolong sy. Dia balik rumah mak dia tidur sana. Apa patut sy ckap pada dia ye supaya jangan tanya mcm tu lagi?? Sy pernah tanye dia knape nak sgt sy niaga dalam keadaan camnih. Dia ckap kalau sy tak niaga, kita survive dngan apa yg ada jelah.

35 Balas

bila sis xberkerja dia yg risau lebih2 tu tandanya dia bergantung dgn duit sis. ni lah perangai buruk para suami. isteri bantu ringankan beban ekonomi keluarga. suami pula ambil kesempatan culas tanggungjawab. lelaki ni klau dah terbiasa mkn duit perempuan memang akan jdi malas n berkira.

2y ago

Ye awak. Dia tanye bnyak kali. Awal ngandung pkey lagi. Start mak dia ckap mabuk ni buat buat je. Kalau layankan badan mmg tak jadi ape. Start tuh dia percaya apa mak dia ckap tu betul wlaupun dia nmpak sy smpai duduk dlm jamban sbb muntah2. Start preg nih baru nmpak sngat bila ckap pasal kos je dia start serabut. Smpai prnah perli sy mmg tanak niaga smpi 9bulan ke. Prnh juga lah trdetik lepas beranak mmg sy spend utk diri sy n anak je. Tanak tolong family dia dgn dia. Rasa sgt mcm bila sy ada duit, belanja makan tiap minggu. Bagi mcm2. Disayang mcm ape. Sy preg, stop niaga. Tak sangka boleh ckap sy mabuk buat2. Taktau nak rasa ape skrg ni sbb skrg pun mmg survive dgn apa yg dia bagi jelah.

kalau mak saya pula. dia suruh cari lelaki ranjin. xsempurna x pe yg peting syukur.. lepastu mak saya selalu pesan dekt saya perempuan ni jgn jadi bodo. fikir anak tu dahulu. abaikkan la.. anak tu sumber rezeki. jgn takut miskin. anak tu adalah rezeki dari allah.

jap... nie tggjawab spe cri nafkah nie? sis kne explain kt dye baik2.. nafkah tu tugas dye, sis cuma bantu je.. n skg sis memg x shat, so dye x bley la nak desak2 sis.. sye simpati dgn msalah kwangn sis tp ape2 pun jgn lpe jge ksihatan ye.. 2 palg pentg..

2y ago

sye rse skg nie hsband awak kne start wat kira2 blek.. especially belanja rumah.. mne yg kne cut, mne yg kne lebihkn.. mcm skg da nak ade bby, byk nk pki duit, sye ade bce post awal yg dye bg blanje utk 2 umah.. means utk fmily dye skali ke? mgkin bjet tu kne cut down sikit.. n lebihkn blanje awak utk bli brg bby.. awak kne tnjuk kt dye duit bln2 dye memg x ckup sme ade dye kne work extra atau jimat tang lain..

maaf la saya nak bagi pendapat saya, laki mcm tu serius tak malu. dia la patut kena usaha lebih lagi2 awak mengandungkan anak dia. dia tkde hak nk mintak duit awak. jangan ikutkan sangat nnti dia da terbiasa.

tanya la dia bila nak mampu dah nak ada anak cri la duit lebih sikit suru la dia cri idea awak relax je jaga diri jaga anak dlm perut jaga makan minum tu je tugas awak soal duit suru dia fikir

2y ago

Skrg ni mmg sy ckap kat dia kalau takde duit nak biarkan je lah sy dngan anak dia nih kluar2 terus cari kerja. Dia tau sblm pregnant sy ni mmg jenis sy niaga dalam masa sama sy pndai cari duit poket tepi. Jadi affiliate shopee dgn tiktok, niaga online dkat shopee. Sblm ni kalau sy ckap sy takde duit tu boleh kata yg sy tipu sbb sy sntiasa ada income. So dia ni skrg rasa mcm sy gaduh2 dgn dia pun ckap sy takde duit tpi dia anggap sy tetap ada duit. Tuh yg ada je jawapan dia. Survive dgn ape yg ada.

susah dpat laki cmni.. dulu suami sya pon asik suruh kerja siap ckp dpan mak mertua depan biras ipar semua mengamuk jaa tp saya tegas xnk kerja.. skrg sya mgandung ank kdua

dia ingt bini dia cop duit agknye.suru dia pilih nk awk mgndong ke niaga...giler tol.bink ngh ngndong sibuk suru keje...tu tgjwb dia kot kne sediakan semua...

lepas berpantang niaga la smpai x blik umah pon.for now just focus on your health n baby 1st.bkn kwjipan kite nk risau part tu,skdar tlong mase mmpu boleh la.

Seperti kata2 prof Muhya…org pompuan ni kena buat2 bodoh sama, walaupon kita ni serba boleh dan cerdik dlm segala hal.klu dak nnti jadi mcm ni la.

2y ago

Betul sngat. Ada sbb. Nak tunjuk yg kita berdikari pun takboleh. Dah dia duk pikir kita boleh g memane tanpa dia. Takde kereta naik motor pun boleh. Sblm ni beli barang redah hujan pesemua kebal. Skrg dia pikir benda sama. Redah hujan balik checkup pun takde benda

terus terang je. memang akan gaduh tp itu lebih terbaik. sebab lelaki ni bukan matang sangat kadang nak cakap baru faham. tak faham kias2