Tanda bayi tak ok

Hi, sy nk tanye mcm mana nak tau kandungan kita tak okey?? Skrg sy preg 12w5d. Masa genap 12w1d saya demam. Sy ni mmg ada morning sickness. Dah dua hari sy perasan pening kepala sy takde, mual masih rasa, sakit bawah punggung, payudara sblm ni mmg sakit. Dah bape hari tak sakit boleh cubit pukul sbb tak rasa sakit lgsg. Masa demam ada prgi klinik kerajaan ada inform sy batuk smpai sakit perut tpi tkde scan ke ape pun. Bgytau husb dia ckap tunggu next scan which is bulan 1 tahun depan masa 24minggu. Sy risau dahh takut jadi apape dkat kandungan 😭 #pleasehelp #advicepls #firstbaby #firstmom

6 Balas

sy mase awal2 pregnant pon demam batuk trok smpai terkencing.. bile demam da baik, batuk plak x baik2.. smpai sakit perut nye.. masuk 9w tetibe morning sickness sy mcm berkurang.. pastu payudara pon x sakit.. mula la rase risau.. sbb sblom ni pernah gugur.. tp sy igt kate nurse, slagi xde spotting/bleeding InshaAllah baby ok.. mase 12w sy ade appointment kat kk.. doktor scan Alhamdulillah baby ok.. aktif sgt kat dlm tu😅

2y ago

Ye, sy sama mcm awak. Gugur sblm ni pulak sbb demam n batuk. Fobia rasa. Alhamdulillah spotting bleeding mmg takde. Keputihan je mcm biasa tak berbau tak bertukar warna. Cuma simptom tuh mcm tetbe rasa hilang. Tuh dah fikir lain. Lagi bape hari kalau rasa tak sedap hati juga kena scan swasta je. In shaa Allah, Aamiin. Mudahan baby sihat

cara paling senang nak tahu, bila sakit perut/cramp berterusan & disertai spotting/bleeding. kalau ada, terus ke emergency. doc akan tgk & pantau. tiada simptom mcm sy sebut, Insha’Allah baby ok saja. mommy fokus sihat demam dulu ya.

2y ago

Aamiin aamiin, baik sis. Terima kasih banyak, semoga segala urusan sis dipermudahkan ❤️❤️

slalunye klu xde pendarahan.. mksd nye bby ok je.. klu rse x sdap hati, peg klinik swasta je.. nk tggu appoinment kk lmbt lg.. lg2 klu nak scan.. memg gap jauh..

2y ago

In shaa Allah, Aamiin. Sy 18w tkde scan. Mmg terus gap jauh. Kkia sini tukar doctor terus bnyak gap. Sblm tuh setiap minggu datang scan lain, jumpa misi lain. Takpelahh, mmg kena ke swasta je. Mudahan kandungan n sy sihat sihat je. Aamiin. Terima kasih bagi pandangan ❤️ semoga urusan awak dipermudahkan

Sy hr tu demam batuk teruk jgk pegi kk dr scan je. Tgk kk kot. Tp sy dah msk 3rd trimester la. Dr bg ubat juga.. moga kandungan sis ok ye

2y ago

Sy pun tktau knape doc mcm tak ambik endah pulak. Atau waktu tuh ramai ke tak pasti lah. Cuma inform sy batuk demam semput, bawak buku pink lagi masa kat emergency n bgytau previous pregnancy. Dia cuma bagi neb 2 kali, paracetamol. Dia ckap kalau batuk kluar darah baru datang semula. Aamiin, semoga kandungan sy sihat je

boleh scan di klinik swasta sis. kadang klinik kerajaan ada schedule utk scan. kalau berisiko baru scan setiap bulan mcm sy

2y ago

Selalu terus ke emergency je. Mmg kalau ambik neb tuh terus ke zon kuning masuk je selama preg nih. Agaknye ramai masa tuh, kita bgytau batuk teruk pun dia cuma suruh buat covid test. Bagi paracetamol. In shaa Allah, Aamiin. Terus ke swasta je utk scan mudah sikit. Terima kasih ❤️ semoga urusan awak juga dipermudahkan ❤️

pergi swasta or hospital