Dipaksa bekerja

Hi semua. Nk tanye pendapat lah. Sy peniaga. Tapi mmg bekerja sorang diri. Angkat barang semua buat sndiri. Suami ada kerja dia sendiri. Sblm mengandung, mmg sy byk tolong suami dari segi kewangan. Bnyak yg sy topup. Sy tak kesah sbb sy tau kemampuan dia tahap mana je. Nafkah sy pun mmg sy mntak sikit je sbb sy ada duit sndiri untuk enjoy, utk emergency, utk belanja family. Tapi start tau mengandung sy stop niaga. Sbb alahan teruk. Dari 6minggu hingga skrg dah 4bulan masih melayan mabuk. Sy juga pernah keguguran sblm ni. Masalahnye skrg. Suami keep on tanya sy bila sy boleh start meniaga. Sbb lepas sy stop niaga mmg kami agak susah. Kreta pun tak servis, scan pun hnye tunggu dari kerajaan je. Husb ckp tak mampu nak scan kat swasta. Sy rimas bila dia tanye sy bila sy boleh niaga. Dia tak tanya sy okey ke tak. Sakit blkg ke, sakit perut ke sakit kepala ke. Dia cuma tanye “ni mcm dah okey, dah boleh start niaga dah ke?” Sepanjang sy berniaga pun jumaat sabtu dia off, takpernah pun tolong sy. Dia balik rumah mak dia tidur sana. Apa patut sy ckap pada dia ye supaya jangan tanya mcm tu lagi?? Sy pernah tanye dia knape nak sgt sy niaga dalam keadaan camnih. Dia ckap kalau sy tak niaga, kita survive dngan apa yg ada jelah.

35 Balas

cadangan sy, lepas ni sis berniaga.. sis simpan duit tu utk kegunaan sendiri. jgn bantu suami dlm urus hal kewangan. sy pernah ada dlm situasi mcm ni. tp bkn berniaga. kluar kerja sama cri rezeki. and yes, suami dah agih2 mana sy kene bayar. mana dia kene bayar. sy tegaskan diri sy, apa tugas suami dlm islam? sy tnya dia balik ea. dia berkeras suruh bayar. sy berhenti kerja. duduk rumah jaga anak. rumah sy sediakan. kereta sy sediakan. keperluan rumah sy sediakan. itu kalau mintak bayar lebih2.. tiada istilah dh bg sy jd isteri solehah. klau dh kawen pn sy fmly sy sponser 100%.. ni nk branak pn xkn sy jugak nk sponser kewangan? blanja kwn. beli brg2 branded boleh. brg2 rumah, nafkah isteri bagi ciput? sorry.. tegas ttp tegas walaupun sy bukan kerja polis 😅.. bg utk sis.. mana2 cadangan yg baik sis amek. tp cadangan sy tntg diri sy, sis jgn la ikot.. kang jd lain.. sy just share cerita sy jgak je 😅.. tp seeloknya, seorang suami ptot tau tanggungjawab dia dlm islam. bukan lepas tgn mcm tu. klau dia nk balik rumah mak diam biarkan. nk mkn apa yg ada biarkan. itu yg dia nak kan. kita biar. tgk byk mana dia boleh tahan klau nk isteri yg tanggung semua. utk sis, teruskan kuat demi anak yg dikandung.. kene kuat semangat.. jgn putus asa. rezeki pelbagai cara kita boleh dpt kn. kalau sis dh start berniaga balik, sis simpan sendiri duit tu utk sis dan anakm bkn utk suami. duit kita, duit kita. duit suami, duit kita.. ok sis?? teruskan kuat semangat.. jgn down.. ramai akan sokong sis 😘

perasaan sis itu tu valid dan betul. Apabila keadaan kewangan jadi rumit mcm ni dia tak bertindak utk bertanggungjawab bagi meningkatkan pendapatan dia. Kalau betul dia tak mampu tapi ingin mencuba demi sis dan bayi, dia boleh Dan Akan berusaha utk cari second third job hanya sbb dia kesian dan memahami keadaan sis. Tapi ini tidak, dia bertindak utk memaksa sis secara passive agreessive dan membandingkan kesakitan sis dgn mak dia. Saya faham perasaan sis. Saya harap sis cuba discuss keadaan sis sepenuhnya dan suruh dia jgn bandingkan sis dgn orang lain. Amik tindakan sis. Slow talk dgn dia . Banyakkan membaca utk lebih memahami keadaan sis. If he Really loves u, he’ll do anything like you do for him. Otherwise, it comes off as if he’s living off u and taking advantage of your earning. Sis banyakan berdoa sbb doa ibu mengandung ini senang dimakbul( if ure muslim) . Maafkan saya kalau kata-kata saya ini keterlaluan tetapi saya rasa pihak perempuan sering di ambil kesempatan oleh pihak lelaki just because we are kind and lenient due to our love for them.

fhm.. niat tu btol dh nk tlg suami. lbh kurang mcm sye jgk, nk sme2 rse selesa & senang walaup x mewah..klu blh smua nk ckup..btol x? tp bila smpai masa kte x larat nk keje, Mmg ibarat half nyawa hilang sbb kemampuan suami takat tu je.. blm cite part apa yg kte nk.. Mmg ssh la nk dpt. btol x? kdg duit suami ckup2 utk belanja mkn, susu and pampers ank je. nk smpai hujung bln kena ikat perut... I feel u sis.. sbb tu sye pun smpai skrg bekerja. larat x larat kerja jgk smpai opis sye ckp kt staff bg sye tdo kjp je.. dpt hilang2 pening mual2 kjp... sbb Tau klu sye layan mabuk ni mmg sye & ank2 akan ssh . sbb sye x biasa hdp ssh.. mksd sye kt sini bkn sye ni dr fmly berada.. tp klu utk makan ke apa mg xpnh berkira2.. ayah sye dh ajr cmtu.. so dgn ank pun sye ajar utk makan, ckp je nk mkn apa mama usahakan cari.. hm semoga kte sama2 terus kuat ye.. kalau x larat jgn pksa kerja nt jd pape menyesal. biarkan suami usaha cari duit utk sis Dan anak2...

mybe sbb sis dh ambil alih tanggungjawab di sebelum ni.... dia rsa mudah bila bini membantu dgn niaga.. sedangkn tu hnya atas ehsan bini... smpai lupa dia yg kena sediakn smuanya .. ckp jelah x lrt lagi nk niaga... mcm Sy...sy niaga online gak... mmg msyuk la bulan2... lps mgndung yg ke 2 ni mmg stop sbb alahan truk xboleh nk fokus iklan & layan customer pun.... mujur suami ok xde Lak nk push2 niaga...sbb sy niaga aritu pun untung semua Sy pegang dn guna tuk dri sndri .. bukan bg suami tuk belanja dapur ke rumah ke....so kalau sy nk bntu pun mcm skadar kluar mkn, sy belanja...baju Sy belanja sehelai 2 tuk dia & anak...mcm tu je...bukan selalu Dan bukan tetap terus.... Bab rumah, bil2, mknan, susu pmpers anak yg mmg tanggungjawab suami Sy x ambik alih... biar je dia buat kerja dia.... nmpk mcm susah or xckup boleh ler bantu tpi selalu pinjam je...next month bayar balik 😆

dalam hal ni awk kena keras hati.. ingat lagi bos sy pesan masa awai kawin(bos laki). jangan sesekali didik suami jd suami yg tak bertanggungjawab, maksudnya jgn ambik alih tanggungjawab suami, biaq dia usaha sendiri supaya dia tau dia ada amanah yg perlu dijalankan. sekali wife dah ajaq boleh bahagi bab nafkah, maka dia akan ambik mudah sampai lepas tangan. sy pun mula2 leka jugak smpai 100% atas bahu kita, si suami syok duk goyang teloq layan wasap betina lain. start dapat anak sulong, sy terus stop kerja. biaq la xmkn pun,biaq dia sedaq . lepas tu memang dia terpaksa cari kerja sendiri la, sebelum tu asyik duk bg alasan susah kerja dgn org la, niaga sendiri senang cuti la. masalahnya niaga haram 1 sen pulangan modal tak nampak rupa . puas hati aku , biaq la mentua duk pertikai mcm2 pun.. ada aku kesah 😂😂😂😂

2y ago

jangan risau bab ank sis,rezeki ank sentiasa ada terselit. diam2 je awk cari income utk saving masa bersalin& kos emergency utk ank. biar si suami yg usaha cari,tgk apa akal dia nk tmbah income tnpa paksa isteri yg tgh pregnant kerja.. org lain sanggup buat 2-3 kerja utk cukupkan keluarga. tak mewah takpe jgn tak usaha..

sis bincang elok2 dengan suami. sebab dia dah terbiasa sis support dia, sebab tu dia mengharap wife niaga balik. kalau tak larat, jangan paksa sis. nanti baby stress. saya masa pregnant anak 1st tak kerja. perjalanan pregnant dan bersalin tu smooth je. pregnant anak 2nd saya bekerja, rasa badan tak larat tapi paksa kuatkan badan, end up gesaan bersalin awal. 36w dah mula ada contraction bukaan serviks 2cm. contraction saya lama tapi jalan lambat buka. masa bersalin sy kena vacum sebab contraction lama baby dah stress dan sy dah penat nak teran. sis bincang elok2 ngan suami. memang kewangan agak tight kalau suami je yg bekerja, tapi kesihatan ibu dan anak tu lebih penting. dulukan mana keperluan dan kehendak. kalau makan pakai dgn komitmen bank tak terganggu, sy rasa elok sis berehat dulu. semoga urusan sis dipermudahkan

kita lebih kurang je sis msuk 6bln ats sy da stop niaga sbb da xlarat perut mkin mmbesar... suami slalu ckp bsnes sy ni xda jminan akn mju,sy ckp nnti lpas sy stop niaga awk la cri sndri nfkah tu sbb suami sy bkerja.. lpas stop niaga bru dia sdar sy kena truskn niaga utk bantu dia.. mcmna ye klau da xlarat dgn ank kcik lg.. smpaikn sy mngndung pn dia xbole trima siap ckp knp nk ngandung2 lg bkn dia xbole trima,dia ckp kita xstabil lgi.. mcmna klau tuhan da bgi ank tu kn rzeki kita nk tolak mcmna sy pun redah saja.. smpaikn skrg sy nk dkat due dah x niaga... sy ckp kat dia klau xbole jgn pksa kita slesaikn lpas sy melahirkn...tpi jjur sy trfkir mcmna sy nk hdup dgn dia smpai tua ni bru ank no.3 klau mkin lama dia layan sy mcmna... sedih bila fkirkn tgok wjah ank2.. smoga la dia(suami) berubah..

2y ago

Ya Allah sis, sy dpat bayangkan. Sy baru anak first ni rasa penat sngat 😭😭 kuat nye awk sis. Tak tipu kdang trlintas mcm ni baik lah hidup dgn anak je. Kita yg niaga ni lah tolong lebih bnyak dari dia yg bekerja tetap. Kdang kita tepikir kan nasib anak kita nnti dah lahir takut sngat. Mmg doa bnyak2 dia lembut hati. Rasa mcm tolong lah pikir cari kerja part time. Kita boleh niaga berjam jam diri. Takkan dia takboleh cari part time lepas habis waktu kerja

sy tak sepatot nya masok cmpur. cuma just boleh ckp. mudah je. sebab suami awak dah terbiasa dgn apa yg awak suap dia dr sebelom awak hamil. mean awak xpernah bnyi. sbb tu husband awak enjoy. nak tlg boleh, tapi tengok pada keadaan. bila awak dh xkerja awak dh boleh nmpk kan. dia mcm mna. itu belom baby lahir lagi tau. serius nak pakai duit lg byk. kalau awak bg susu fm. pastu baby pula kuat susu. awak nk kena spend duit byk tau utk susu, pampers bagai. takkan husband awak nk lepas tgn. buat anak pndi. lepas tu lari.🥺 dalam islam itu tanggungjawap dia utk sediakan keperluan awak. nafkah awak mmg dia wajib bagi.

2y ago

Situasi yg sama ngn kwn sy. Bila kwn sy dah mngandung & baby dah lahir keluar semua tanduk nyer sbb dah terbiasa istri tolong tp bila istri sarat mngandung & dlm pantang mcm2 suami ckp. Mula2 janji manis lama2 buat istri menangis

1 yang sy belajar dari pemerhatian dan pembacaan sy pasal kisah rumah tangga org lain. sy boleh ambil pengajaran yang kita sebagai isteri jangan sibuk sibuk nak ambil alih tugas suami. tanggungjawab dia menyediakan nafkah untuk sis dan anak yg bakal lahir. dia tak boleh nak suruh sis pulak share tanggungjawab tu dgn dia. segala pemberian yg sis bantu dia tu, itu dikira hutang selagi mana sis tak halalkan. kena clearkan betul2 bab nafkah dgn suami sis. tolong sangat2 jangan baik hati sangat nak share tanggungjawab suami tu. share kat dia ceramah agama pasal nafkah. banyak ceramah ustaz azhar idrus sis boleh rujuk. mula dari skrg sebelum terlambat.

Maaf cakap macam tu lah lelaki ..kadang kita ni nak tolong supaya sama2 nikmati rasa senang ,tp tulah bila dah tolong lemak pulak ..memang ramai org keliling Sy macam ni .Sy jugak niaga & Husband pun sama2 niaga ..better talk elok2 yg Sis tak larat & jgn tanya2 sb terasa n kecik Ati betul kalau berulang kali tanya..lagi2 tgh prengnant ni .lagi Sis pernah keguguran.halah apa nak kire pun bukan Sis tiap tahun prengnant apa salah nya time ni bagi manja2 sikit layan mabuk..kire untung tau Sis nak sama2 bantu kewangan suami,suruh suami belajar bersyukur & percaya rezeki tu luas ..semoga Sis tabah ye & semoga Husband Sis memahami keadaan Sis