macam mana nak tinggalkan anak sulung kt rumah nanti.

hi semua. nak tanya mommies yang pregnant jarak dekat. macam mana ya korang tinggalkan anak sulung korang masa nak pergi beranak nanti? saya ni mengenangkan saat saat nak kena tinggalkan anak tu nnti pun saya dah menangis terus peluk anak. btw saya suri rumah, anak memang sepenuhnya 24 jam dengan saya. and dia memang manja dengan saya berbanding org lain. terlalu manja. anak saya breastfeed, alhamdulilah dia dah minum botol skrg. cuma breastfeed ni mmg manja nya memang melebih lebih even skrg ni dia dah minum botol pun, malam malam tu kalau dia nak tidur tu mesti kepala nya merapat kt saya. bersentuh dengan badan saya. kalau tkda mmg terjaga. insyAllah nnti saya bersalin kan adik dia, dia dah umur 1 tahun 6 bulan. nak tanya la budak umur 1 tahun 6 bulan tu dah okay ke nak tinggal dengan org yg dia jarang tinggal. mungkin dia akan tinggal dgn mak saya and husband. tapi saya tetap risau la, sebab walaupun dia dengan husband dia tetap cari saya. kkdg saya ke dapur pun menangis nangis mcm kena pukul nak ikut. walaupun kt depan tu ada bapaknya. dia rapat je dengan bapak dia. tpi tulah no matter what dia tetap nak saya.. saya rasa sebak sangat nak tinggalkan dia nnti. lagi 5 bulan lebih je. belum cerita kalau beranak czer mesti lama kt hospital nnti. :(( tak sanggup nya saya nak pisah dengan anak. dah la saya ni cenggeng. rasa nak beranak kat rumah je sebab tknk pisah dengan anak. saya mmg dari dia lahir tk pernah saya tinggalkan dia. kemana mana angkut. ada urusan ke, ke kedai runcit ke, beli barang dapur ke semua saya bawa dia. sbb dia fully bf kan, so mmg susah nak tinggal. so macam mana ya mommies yang pregnant jarak dekat tu tinggalkan anak first? any tips, nasihat, or kata kata semangat. doakan saya dapat bersalin normal. sbb nak balik cepat cepat, tk sanggup tinggalkan anak.

3 Balas

hi awak.. sama lah saya pun bakal melahirkan anak kedua time anak first ni 1tahun6bulan nnt .. saya pun susu badan jugak and boleh je susu botol tapi saya jarang bagi sbb saya pun surirumah, kdg terfkir risau jugak ye nk tinggal anak sbb waktu tidur dia mmg cari nenen mak dia , kdg2 je dia pndai tertidur sndiri dgn nenek dia klau dia penat sgt .. mungkin skrg awak dh boleh selalu bg anak awak rapat dgn nenek dia main2 dgn nenek dia biar nnt time nenek dia jaga tu dia dh biasa.. atau pun kalau awak ada bajet lebih , awak cuba tnya hospital tmpt awak nk bersalin tu ada tak wad first class.. sbb klau wad first class suami boleh teman so nnt anak pun boleh ikut sekali dduk dgn awak masa awak kat wad.. btw saya pun risau kne czer jugak sbb anak pertama dlu pun eczer.. harap2 lah kali ni dapat normal .. moga smua urusan awak dipermudahkan ye.. inshaAllah doa bebanyak supaya anak kita time tu dh boleh berenggang sikit dgn kita.. and awak sbgai mak pun kena kuat juga berpisah sekejap dgn anak sbb kita pun bukan saja2 kan nk tinggalkan anak tu , kita pun nk bertarung nyawa kluarkan adik dia nanti 😊

Dr segi yg sye bce, mcm sis yg x bley bpisah dgn anak nie.. huhu biasa la anak 1st.. sye pun mcm tu.. suri rumah & anak pun slalu melekat.. btw, sye xde la nk bsalin ke ape.. cuma tips utk bpisah tu mgkin sye bley share.. sye x penah me time.. sbb rsau anak cri klu sye xde.. tp sye penah la tgglkn dia tyme di tdo.. sye klua tgk wayg kejap.. so utk ibu yg rse berat hati nk tggl anak.. utk permulaan, mgkin bley cbe cara tu dlu.. awak klua ble baby tdo.. sbb nye klu awak klua tyme dia bgn, memg penuh drama.. sye pki tudung je anak da melekat kt kaki nk ikut.. mgkin permulaan sis bley try cre tu dlu..

hi awak. sy pregnant jarak dekat. 1st baby setahun 2bulan sy pregnant 2nd baby. masa bersalin sy umur 1st baby setahun 9bulan mcm tu. sy duduk dgn mak, kakak & adik. kira nya masa sy warded 2hari dgn baby dia duduk dgn suami dn mak sy. dia okay. walaupon suami sy dia jarang jumpa sbb sy pjj dgn husband. alhamdulillah husband boleh handle dia. masa hari sy discharge dia dtg sekali ambik sy. dia cuma duduk sebelah smbil peluk sy. sbb dia mmg extra manja masa time sy pregnant😅

5mo ago

kalau tinggal pon sbb sy pergi kije awak. most of time dia byk dgn sy. hee. kalau dia tido pon kena ada sebelah. dh lena baru boleh ubah posisi. sbb dia akan minta peluk dia. ha'a nampak gaya mcm awak manja lebih dr anak🙈🙈🙈. xpe awak, inn shaa allah awak boleh okay❤️