Breastfeeding.

Hi korg. Nk tnya kenapa breastfeeding ni susah sgt. Journey yg sgt saya paling benci. Saya menyesal breastfeed anak saya. Skrg dia dah setahun. Dari newborn mmg breastfeed je. Saya menyesal sgt klau boleh undur masa nk bg botol je. Minum formula je. Anak saya kuat sgt mengempeng. Breast saya terlampau sakit. Plus skrg dah ada banyak gigi dan ada lagi gigi nk tumbuh, hbs breast saya dia gigit. Sakit sgt. Setiap malam tk pernah tidur lena. Setiap mlm dia terjaga. Klau 3am dia bangun, dia akan mengempeng smpai pkl 5. Kkdg pkl 6am. Klau saya lepaskan atau cabut nipples saya dia akan menangis meraung mcm kena pukul. Kkdg saya hilang sabar sgt sgt. Smpai saya tampar muka dia, saya tepuk peha dia kuat kuat sampai saya ckp dia ank menyusahkan. Saya dah try bg minum botol. Mmg totaly reject. Puting pun dia reject. Skrg ni susu saya mmg dah kering sgt sgt. Dia hisap pun tk kluar air setakat utk mengempeng. Maybe tu yg buat dia terjaga. Sbb dia lapar susu. Saya nk buat mcm mana klau susu saya mmg dah takda. Saya bg botol bg formula nngis mcm kena pkul. Setiap hari dpt tidur 2/3 jam je. Mula mula saya pelik kenapa dia asyik terjaga je. Apa tak kena dengan bilik saya. Kipas tak kuat ke, panas ke apa ke, hari ni bawak tidur hotel. Ada aircond, tilam empuk, bunyi tk bising (rumah saya tepi jalan mmg bising, so igt sebab tu) still dia terjaga, menangis nak mengempeng. Selagi saya tak bagi selagi tulah dia menangis. Ya allah saya burn out sangat. Saya sayang sangat anak saya, tapi tula saya mmg dah tak tahan. Dengan mengempeng nya. Senang kata dia mmg pantang nampak saya nak mengempeng. Suami ada je tlg amik dia malam malam, dukung dia dodoi dia tapi dia lagi kuat menangis. Saya jadi benci anak saya sendiri sbb ni. Hampir setiap malam saya ckp kat husband saya mmg menyesal bagi susu badan! Sbb sangat menyusahkan. Sikit sikit nak mengempeng. Kalau naik kereta tu, ya allah mmg 4 jam perjalanan 3 jam la breast saya dlm mulut dia. Saya mmg dari first dah beli botol, mmg plan nak sulam dengan formula. Tapi mak saya, terpaling mak tak bagi susu botol. Mcm mana org pandang hina tk dapat bf kan anak, mcm tu la mak saya. Saya bagi botol, dia sorok nya botol. Seboleh boleh tknk bagi anak saya minum botol. Saya beli puting, dia sorok nya puting. Skrg dia sendiri tgk anak saya macam mana, dia pun tk boleh buat apa. Saya nak belib buai dia kata nnti susah jalan. Ni nak wean off pun tk tahu mcm mana. Sbb mmg dia akan menangis melalak. Makan pun kurang. Haih stress sangat. Tulah kalau org tanya kt saya, saya mmg prefer anak minum botol. dari bf. Semua org beriya nk bf kan anak dia, tapi saya tak. Trauma sangat. Start umur dia 7 bulan dia jadi kerap bangun malam, kerap mengempeng mcm ni. Bayangkan berapa lama saya tahan sakit tetek melecet ni.

1 Balas

maybe awak patut jumpa doktor ,bagitau n tanya bab ni , mcm mana nak handle anak apa semua. sbb rasa awak da burn out teruk ni, bahaya kt diri ,anak sama.