38weeks

hi semua.. hrini sy dh masuk 38weeks.. normal tak klu perut kerap mngeras dan kdang2 terasa sakit kat bhagian bawah tu?? ada yg ckp biasa sbb bby dh ready nk trun ke bawah.. tpi start 37weeks lbih tu dh rsa sakit2 bhagian bwh.. tpi blum ada tnda2 bersalin.. sy risau sbb perut skrg mmg dh ke bawah, nurse ckp bila2 ja dh bole brsalin dn msa last week jmpa checkup,nurse pn ckp perut sy mngeras, cuma sy belom ada apa2 tnda bersalin.. kdang2 sakit perut kuat mngeras tpi pndai hilang2.. nerves sgt ni bila dh nk brsalin.. klu ikut due 21/07 ni..

17 Balas

Sis, kalau kerap mengeras Cuba mark berapa lama baby mengeras. Macam kes saya, tiap kali baby mengeras saya akan mark start baby mengeras, dia stop mengeras. Waktu dia mengeras seterusnya, waktu sela baby tak mengeras. Pada Hari anak saya lahir, Saya buat Tu dari jam 12 tengah Malam sampai subuh..akhirnya baby mengeras Tu terus jadi sakit contraction..terus pergi hospital dah 4 cm. Pukul 10.45 pagi lahir lah baby Princess saya Yang gebu 😄

Ada byk symptom2 nak bersalin.. Ada yg pecah water bag,turun darah..n contraction dtg 15,10,5 min/jam.. Kalau contraction 30 min dan berpanjgan..memg x tunjuk apa2 tanda .. Tapi pintu servik ada terbuka skit2.. Jadi macam jiran saya.. menahan contraction n suami selamba bawa ke hospital putrajaya.. Tuptup dah x sedar 10cm... Bersalin terus dlm kete..suami jdi bidan terjun sambut baby🤭😇

Usia kandungan dah matang. Kalau kerap sgt, better awk ke hospital utk check sbb dah sakit2 pun.. X semua org akan turun tanda2 yg obvious mcm pecah air ketuban atau turun darah. Jadi better check kt hospital Pape pun semoga baby dan mommy sihat ☺

Klu situasi Sye xade tnda jga 38mngu tpi msuk 39w nie trus tnda mngeras kerap sgt2 n xthn g hspital..Tgk2 bukaan dh 7cm..Trus bersalin msuk emergncy lr n kjap dipermudahkan keluar anak alhamdulilah..

Tanda2 keluar darah atau pecah air ketuban tu tanda2 awal... tanda yg paling dekat nak bersalin bila rasa nak meneran masa perut kita mengeras.. rasa meneran tu akan dtg semulajadi..

Sme lh sis sy pun due date 21/7 perut kjp2 mengeras bwa perut sakit2 je ade kluar lendir putih tpi takde lh bcmpur dgn dara...nak gi mta cek tpi tkut jln lum buka lg..

saya masa anak kedua jadi macam tu.38weeks.sakit2 perut.tak da turun tanda apa2.pergi hospital buka 3cm.due date kalau ikutkan 14/5/2019 .tapi baby keluar 4/5.

sye dulu masa anak sulung pon mcm tu 37 minggu kerap sakit..x de tanda..ckup 38 minggu dah bersalin.alhamdulilah anak dah 6 tahun.

Kalau kerap mengeras tu normal je..sye hri tu pon rsau jgk..tpi alhamdulillah,semua okay..dh slmt brsalin 27hb hri tu😊

Normal sngt tu😊.. sa 39w 3d.. belum ada tanda2😅.. memang selalu la mengeras juga..

5y ago

Ahaa.. memang ada kes kontraksi dh kuat sngat... tapi bukaan x membesar juga.. huhuu