Apa perlu buat kalau sangkut GDM 😅🥲

Saya baru minum air gula tadi. Ingatkan ok, sbb sampai ke petang, nurse tak call. Rupanya seminit sebelum balik keja, dia call suru datang esok cek bsp 🥲 sedih gila. Sbb kena pg kk regularly 😂 ada lg tak geng2 gdm. Bole cerita pengalaman mcmmna first time dpt tau result, lpstu korang buat apa utk kurangkan gula ? Sy ni tgh2 jem tiba2 stress fikir 🥲 #firsttimemom

7 Balas

masa peknen anak no 3 ade gdm masa minum air gula 1st time on 7month pregnancy. ptot xkena minum air gula tp tahap risiko umur kt kwasan sy da berubah waktu tu, so minum air gula then after a week lab xde call means result ok. tp kk tmpt sy nk buat case dengan risiko umo 29y waktu tu peknen, ummph. jd waktu sy monthly c.up tu nurse ckp sy kne dtg lpas ni mcm org ade gdm even bcaan sy xla tinggi . so sy redha je la kne selalu dtg 😭 after deliver syukur xde lekat dah diabetes , waktu sy disahkan gdm tu sy usahakan malam xmakan mcm buat IF tu. tp air masak ckup 3liter sehari, nasi ambik 1x tghri, 1x before 8pm sesenduk je, sayur hijau n proteon banyakkan. sekarang pregnant no 4, alhamdulilah da minum air gula xsangkut bacaan gula n hb normal. syukur. nurse tanya tips buat ape, sy cuma buat bnde yg sama, kekalkan xmkn malam tp mkn nasi 2x siang hari portion mcm sy tulis diatas n lebihkn syuran hijau n protein , xambil minuman 3in1, xambil fast food n junk food, klu teringin makan sikit je, banyakkan makanan sunnah, kurma, kismis, buah tin, untuk baby n mommy. Semoga bermanfaat mommies ❤️

saya gdm, mmg bnyak kali la kene repeat bsp.. mula mmg kk yg buat.. lama2 buat sendiri sbb x larat la nk dtg kk semata nk cek bsp. Standby mesin sendiri sis.. Beli dr farmasi jgn beli brand murah dr shopee sbb bacaan x valid.. Nurse kasi cek sendiri dkt rmh.. Atleast bila ada mesin sendiri sis bole pantau selepas 2 jam mkn, apa yg triggered gula naik.. Mcm saya if saya mkn nasi goreng ke mee goreng ke mesti bacaan tinggi.. So sy tukar mkn nasi putih lauk2 dan air masak. Saya masih mkn minum air manis tp dlm kawalan. 2 hari sebelum buat bsp sy mmg control mkn. Nak bacaan pg cantik, mlm sebelum tu mkn kol 7-8 dan jgn mkn or minum bende manis even buah skali pun.. Insyallah cntik la bacaan.

It’s okay jangan stress2 sangat. Terima dgn redha Saya pon first time gdm dan mengandung at risk age. Dengan usia perkahwinan dan tunggu bby ni lama 13 tahun. Bila misi call kene gdm dan buat bsp. Mula gelabah juga, saya kontrol makan sampai gula dlm darah tu drop bawah 4. Then, atas nasihat kwan2 dan tips dari grup ni dan juga kelas diet dari kk tu, saya just amal cam tu, yang penting kesihatan bby dan kite. Kdg2 minum limau suam tanpa gula, if terasa amek byk karbo. Sebab saya bekerja tapi mayb kita x banyak bergerak or exercise, jadi x banyak guna tenaga.. karbo pon tersimpan jadi gula. Fikir yg baik2 insha allah semoga semua ibu2 dan baby sihat2 saja

Sama la sis, lepas tau sangkut gdm terus saya susah hati. Terus search apa patut buat apa patut makan. Beli mesin yg cek gula tu utk cek sendiri. Saya terus kawal makan. Nasi 1 senduk lebihkan sayuran hijau dan jgn lupa protein seimbangkan. Sekarang ni mmg avoid terus minum manis. Cuma minum susu dan air suam je.. malam lepas pukul 8 memang tak makan berat langsung, kalau lapar just makan buah epal hijau je dan minum lemon suam utk turunkan gula.. jangan stress2 tau.. stress pon boleh buat gula naik jugak💪🏻

Saye pun sangkut gdm bacaan tinggi sgt2, dan kene repeat minum air gula lagi. Skrg check bsp bacaan naik turun. Saye baru je amalkan lemon suam kosong sebelum tido, tk thu lah bacaan okey ke tak. Lemon suam kosong ni ibu2 yg ade gdm jgk yg suggestkan.

1y ago

Harap2 kita ditabahkan hati sis. Sedih rasa kena cek bsp. nak kena cucuk byk kali huhu preggy2 ni sng btl stress, risau apa smua

sy pun gdm.. overt gdm lg sis.. mula2 risau jgk.. tp ok lh.. redha jalah dh sgkut.. tgah on ubat dos tggi..

1y ago

Semoga kita dipermudahkan dan dikuatkan hati ibu2 mengandung ni. Kdg2 cpt stress dan risau. Apalagi dpt tau gdm ni huhu

amalkan air barli kosong setiap hari. InshaAllah boleh bantu kawal gula

1y ago

Thankyou sis inshallah akan cuba amalkan