Mertua tak bagi anak 2 tahun minum susu segar

Hi semua, apa pendapat korang bila mertua berkeras tak bagi anak 2 tahun minum susu segar. Saya berniat untuk stop botol susu dan juga formula sebab anak saya dah 2 tahun lebih. Tapi mertua still berkeras suruh saya jangan stop formula lagi sebab dia kata susu elok untuk kuatkan tulang. Apooo! Pening saya dibuatnya, anak saya suka hati saya lah 😅

22 Balas

pendapat peribadi saya pula, kalau dah stop bfeed, better continue dengan susu formula jika dibandingkan dengan susu segar. sebab? susu formula mmg khusus dibuat untuk anak2 yg sedang membesar. zat2 dan vitamin dia pun berbeza mengikut umur yg dicadangkan di pek susu tersebut. contoh 1-3 tahun atau 4-6tahun etc. kita mmg nampak susu tu putih semua sama je. tp mesti ada beza. susu tumbesaran untuk kanak2 tak sama dengan susu segar. kanak2 perlu dapatkan zat dan vitamin secukupnya especially mengelakkan pertumbuhan yg terbantut. kandungan DHA dlm setiap susu juga bagus untuk otak dan mata selain bantu penyerapan vitamin ke dalam badan. ya. anak berusia 2 tahun sudah ada gigi dan makan macam2. tapi susu untuk tumbesaran juga penting. kalau dah makan banyak dan kenyang, maybe just 2 botol sehari cukup. tapi kalau dia kurang makan, maybe boleh bagi lebih susu. itu pendapat saya lah. maaf ye kalau terkasar bahasa. 😊

1y ago

saya setuju.. tambah anak2 yg dalam fasa x nak makan sangat.. better bagi susu formula sbb dah ada nutrien2 penting dlm tu

klo sy, masa ank sulung dulu: 1 tahun-intro fernleaf fullcream (perisa asli), susu tepung ni xde gula. bagi minum pon guna sippy cup. yg dutch lady fullcream/freshmilk bukan berperisa tu i bagi juga. beli yg susu kotak kecik2 tu. sekali sekala je ank minumnya. bila campur susu ngn barli dia suka la. hehe waktu ni masih df bby. 2 tahun-rasa waktu ank 18 bulan ke nak dekat masuk 2 tahun ank dah tak nak minum susu fullcream/freshmilk pon tak nak. tak tahu kenapa. so, df je la ank sampai 3 tahun lebih. tapi sy ok je sbb ank tak ada masalah nak makan. air masak pon kuat minum. ank df pon sekali sekala. takdela rasa penat sgt. skrg 4 tahun dia minum susu fernleaf calcium yum coklat or dutch lady perisa coklat tu sekali sekala. haritu ada la bagi dia try balik minum susu dutch lady xde perisa. boleh la minum dlm suku cawan ikea tu. klo letak lebih mmg xhabis la jwbnya. takpela janji waktu makan dia makan. 😂

Selepas 2 tahun susu bukan keperluan utama. Yg utama adalah pemakanan. Susu formula ni berbeza dgn susu segar. Fm telah ditambah dgn gula yg tinggi dan bhn2 lain. Segala vitamin dan nutrisi yg dipromosikan oleh susu formula, semua tu dah ada dalam pemakanan harian. Sebab tu penting utk beri anak real food dan pemakanan yg lengkap. Susu segar adalah real food, yg tidak ditambah apa2. 2 tahun ke atas boleh treat mcm org dewasa. Orang dewasa x minum susu formula ikut umur😅

basically, kalau byk baca review atau post dari doctor2.. susu formula tinggi kandungan gula, penyebab anak kurang selera makan. Full cream milk adalah yg terbaik utk anak anak yg berusia 2tahun ke atas. Boleh rasa sendiri perbezaan susu formula dgn full cream milk (kotak atau tepung), mana yg lagi manis? Anak saya sendiri, lepas stop df at 2y6m and consume full cream milk selera makan makin bertambah dan tidur malam lebih lena 😉

kalau untuk anak yang dah mula makan lebih sesuai bagi minum full cream milk, untuk tambah berat tapi since anak dah 2 tahun, dah tak perlu sangat minum susu formula. dia kena ada jadual makan so dia akan kenyang bila dia makan, bukan kenyang sebab minum susu. lagipun dalam sayuran pun ada kalsium juga. harap membantu.

2y ago

ya saya bgi full cream dutch lady hat kotak atau susu tepung full cream fernleaf😊...tpi saya bgi shari dlm sekali ja...

saya menyusu anak sulung alhamdulillah smp 3 tahun..pastu saya switch ke susu tepung fernleaf smp 7 tahun pun msh continue .. insha allah even besar pun..sehari sekali perlu minum susu sbg tabiat..penting utk tulang dan gigi.. Apabila dpt peluang susu segar dr kotak atau orignal pun saya galakkan

susu segar kena yg btol2 fresh dari lembu. kalau kata susu segar dri kotak tu bukan segar dh. susu kotak tu pon tinggi gula. so gula byk sgt utk anak x elok. baik bagi susu formula dri susu kotak tu.

1y ago

anak sy 2 tahun 5 bulan saya start Susu Fresh milk tapi sy support dgn supplements mcm DHA&EPA, multivitamins and Ceelin Zinc.... Alhamdulillah anak sy jarang sakit dan membesar dengan sihat Alhamdulillah... Formula milk mmg fortified, tpi since 2y++ anak makan mmg bagus complete nutrisi (nasi, protein, sayur dan buah2an) anak xperlukan susu sgt tp perlu untuk mendapatkan nutrisi drp makanan.. sebab tu penting untuk ajar anak mkn complete nutrient food... susu untuk support calcium tumbesaran anak.. calcium dlm fresh milk pun tinggi... ini cara saya setelah consult paediatrician specialist anak sy...

hahahah sama macam mil saya. tak bg stop susu fm sbb nt sel otak tak berhubung katanya. suami pon ikut je. sudahnya saya geram saya ckp je kat suami sruh dia minum susu fm sbb sel otak dia lama tak berhubung 🙄

Better mnum susu segar dri susu formula sbb dia dh blh mkn Mcm2 dah... Kalau ank sy plak, susu segar pun xmnum, susu formula pun xmnum.. Blh mnum susu ad perisa slain putih.. Hahah

2y ago

Tula.. Tpi doc ckp ok jer mnum.. Sbb dia memang xmnum susu formula..

boleh stop dah asalkan baby makan okay. sebab dah 2 tahun, kalau ikut susu tu bukan keperluan dah. kalau nak bagi susu, bg full cream punya. ibu tgk ingredients.