Kawal berat badan

Hi semua, ada tak ya yang amalkan suku2 separuh atau makanan yg seimbang berjaya kawal berat badan semasa hamil, saya dah test air gula last week, alhamdulilah result normal, cuma berat badan naik byk sangat which 1.5 kg mcm tu, kalau ikutkan saya obes tahap 1 kenaikan utk sebulan sepatutnya 900gram.. Now kena check bp weekly.. Hopefuly someone can sharing terutama yg face situasi yang sama. Terima kasih

1 Balas

Saya🙋🏻‍♀️first pregnancy saya ada masalah berat naik 1kg setiap bulan, HB low, dan GDM on diet. Terus tukar gaya pemakanan atas nasihat OBGYN. Saya amalkan diet suku suku separuh, no junkfood/fastfood, no caffeinated foods/drinks. Jadual makan saya 6x sehari. 3x snacking in between. Alhamdulillah paras hb, bp dan gula terkawal sampai saya bersalin. Saya dulu bp kena buat 2x sehari tapi saya buat sendiri di rumah. Waktu checkup baru akan review. Sebulan je kena check. Pastu takde da sebab result BP okay.

10mo ago

Iya awak. Awak ikut je plating suku suku separuh tu. Suku (carbohydrate) suku (protein) separuh (buah/sayur). Good luck and may Allah ease everything 🌹 Most welcome and take care❤️