Anyone yang mengalami. 🥺

Hi semua. Ada tak kalau pregnant seorang yg tak terus war2 kan pada orang lain kecuali ahli keluarga yg terdekat dan kalau orang minta any suggestion terutama media sosial tak terus bg pendapat. Sbb sy perasan setiap kali bg pendapat mesti akan diuji balik kt sy. dan kalau pregnant war2 kan awal, bad happened 🥺 Edited : thanks you semua yg komen, 🤍

48 Balas

Hai. Actually perkara macam ni, tiada keperluan nak dikongsikan. Privasi. Macam saya, tak nak berkongsi, suami je tahu. Tiba2 adik ipar kata mak cik suami nampak saya cek kat KKIA. Mak cik tegur saya? saya hamil ke? Eh? Bila pula kami jumpa makcik di KKIA? Nak tak nak Suami pun jawablah yg saya hamil. Lagi 1, mak cik saudara call saya, akhir perbualan, Dia tanya, dah berisi ke? Nak tak nak jawab lah, ya.. Beberapa minggu lepas tu, adik ipar makcik saudara saya tu up kat group wasap kata saya hamil. Weiiii. Adik beradik saya pun tak tahu sya hamil lg. Terus saya wasap kat group adik beradik yg saya hamil. Ha ha ha. Kawan2 yg tahu hanya Kawan2 yg pernah hamil umur 40-an & yg kerja di KK sbb sy banyak bertanya itu ini pasal hamil in advanced age. Saya minta diorang senyapkan kehamilan saya. Hari saya nak bersalin kawan pi update kat group suh doakan saya selamat bersalin. Ahhh sudah.. Menderu mesej masuk di group, dan personal mesej. 🤣Aku nak tunggu turn masuk LR ni. Moral of the story, setakat mana kita nak privasikan kehamilan kita, kita tak boleh nak elakkan mulut orang. Layankan aje. Cuma bagi orang yg kita minta rahsiakan tu, pecahkan rahsia kita, kita tak payahlah percayakan mereka untuk simpan rahsia kita lagi. Kita tak salahkan mereka. Teruskan silaturrahim dan ukhwah. Asalkan kita tenang. Doa elakkan apa2 mudarat Syukur...

saya Alhamdulillah skrg masuk yg kedua da18 minggu , masa bulan 12 tahun lepas mak mentua dtg dari Kedah ke Selangor sbb ada kenduri . masa tu Sye rasa Sya mengandung dan buat test 2 kali , tapi Sye diamkan dulu tak nak bagi tau sesiapa .. cuma mak Sye la da tau sndiri Sye preggy 😅 dgn suami pun tak bagi tau lagi , sbb Sye nk confirmkan dulu yg Sye preggy . alhamdulillah lepas 2 kali test baru yakin yg Sye preggy , barulah bagi tau suami .. tapi tak bagi tau fmly mentua lagi .. Sye nk diam je dulu 😅nak surprise la konon sekali suami terlepas ckp.. ye Alhamdulillah, sbb bgi sye biarlah fmly yg tahu tidak perlu war2 .. adik beradik Sye pun ada yg tak tahu lagi 😅sbb masing-masing dduk jauh , insyaallah nk Smpai deu akn dimaklumkan.. sbb suka buat sedikit kejutan .. apa2 pun moga semua mommy's2 selamat melahirkan aminn dan baby sihat2 sempurna Soleh solehah aminn 🤲🏻

saya pernah gugur sekali n then second pregnancy mcm xnk bgtahu org just yg dekat2 je bgtahu.. tp in the end susah jugak nk sorok sbb sy bekerja n majikan berhak tahu condition sy in case apa2 jd.. kedua, sy selalu kene g checkup dkt kk n hosp besar sbb preg twin so kalau kene kerap kluar tu xke pelik kalau xde apa2.. ketiga, supaya org sekeliling alert dgn condition kita yelah sbb bukan 24 jam dgn family kan.. cuma di media sosial tu sy x heboh pun.. perut dh 7months plus ni baru kawan2 jauh tahu sy preg sbb ada terpost gmbr.. itu je... tak salah berjaga2 tp tgk condition kita mcm mana ya sis.. kalau nk heboh jgn berlebihan takut ada yg terasa jd iri hati.. dont let the negative thinking menyelubungi diri sis.. yes bad thing could happen tp as long as kita berjaga2 tak over sgt In Shaa Allah xde apa2

saya pregnant, xde spe pon thu. soc med ke kgkwan ke, sya xpenah post baby bump ke, scan 2d ke atau mana mana tmpat pon. family sya tahu pon sya just bgi tahu.. up gmbr ke apa ke xde pon smpai skrg anak dah 10 bulan. xde sapa tahu muka anak sya mcm mna. sbb sya xpenah up di soc med. siapa jmpa sya tahu la.. siapa x jmpa xtahu lah. sbb sya tak nak prkara bruk brlaku. sbb dlam dunia ni, bukan smua org suka kita. kita mgkin baik je dgan org tp kita xtahu org tu suka kita ke x.jadi sya lbih sukakan privasi dan nak elakkan pnykit ain. tak rugi pon sis. malah serious talk rasa srnok sbb kta x brpksikn hdup kta bwah pndangan org lain. kita hdup kita jee. jadi sis xslh pon nk privasi.

Tak tahu la asbab nya ke apa, masa first pregnancy saya memang saya cerita kat semu org yg say tgh berisi, mak saya pun cerita kt org2 kedai (mak sy ad kedai makan) kalau balik kg , pun hebahkan kt sedara mara. Kawan2 dekat pun saya gatai pi cerita. Last2 gugur anak saya masa 9 week. Lepas 7 bulan macam tu ada lekat balik. Dan masa tu mmg saya tak cerita langsung pada sesiapa cuma bagitahu mak ayah dgn mak ayah mertua (incase ada masalah senang nak rujuk) dan pesan siap2 kt diorg jangan cerita kat sesiapa. Sampai dah kandungan 6/7 bulan baru berani nak cerita. Alhamdulillah sekarang tunggu masa je nak bersalin . Semoga urusan saya dipermudahkan

sy preg ke2 ttc 5tahun.. sy mmg xnk post mana2 social media seolah mnunjukkn sy preg, sbb sy tknk kwn2 yg msih menanti terasa hati,sedih sbb sy alami prasaan tu selama sy ttc ank ke2.. fmly db kwn btl2 trdekat saja tau.. kalau lah trserempak dorang nampk bru sy mngaku.. lg 1 takut pnyakit ain.. tp kalau sy ad prsoalan yg prlykn pndpat contoh di groupp ttc,sy akn siar tnpa nama sy seperti skrg.. cuma dlu pglmn ank sulung sy terover post sana sini mcm sy je preg.. bila ttc ank ke2 lmbt trus sy xnk cm tu lg.. ank seterusnya pn sy akn snyp.. semoga yg baik2 saja utk kita semua..

8mo ago

sama lah. saya pun ada beberapa kawan yg tengah TTC, ada yg berbulan2 ada yg dah bertahun2. saya kahwin agak lambat dari kawan2 lain tapi direzekikan anak dulu dari beberapa kawan tu. jadi bila pregnant saya pun serba salah nak share. cuma bila jumpa atau kawan tu tanya, baru saya akan iyakan.

saya pernah war2 d sosmed..tp cuma tuk kongsi kegembiraan tiada niat lain.. dan minta didoakan baby baik2 saja... alhamdulillah skrg dan anak 5 termasuk kembar taun lalu dan semua perempuan..skrg tgh preggy 17weeks lbih semoga ada rezeki dpt baby boy..amiin..dan ada pernah juga dgr yg kata bgitu..tp byk minta doa dan yakin sma Allah yg baik2 seja.. sbb org neh x sma.. ada org tau kita pregnnt tumpang gembira,ada yg sakit hati blik2 pregnnt..tp bg saya itu hak diorg mahu nilai apa.. sbb niat kita war2 cuma gembira dgn rezeki yg Allah bagi.. 😊

Sy pun tak war-warkan pada sesiapa cuma husband & sy je yang tahu. Even family pun tahu bila sy dah 9 bulan sebab obvious nampak perut. Org luar memang takde yang tahu & sy memang takde post langsung kat socmed. Tak war-warkan sebab nak jaga & protect baby dari evil eyes. Kita tak tahu hati perut & niat org kan. Memang seronok tengok org lain reveal kat socmed, buat gender reveal, etc. Tapi tahan diri sebab lebih sayangkan baby. People can’t ruin what they don’t know. Selebihnya berdoa yg baik-baik & berserah pada Allah swt.

sy ttc hmpir 5y. ni baru 10w3d . bukan takat warwar kan kt org lua , fmly pun sy tk bgtau lg . mmg kami laki bini je tau 😂 hehe . plan bgtau fmly time raya cina nnti . utk org lua pulak , kami memang decide utk rahsiakan . selagi tkde yg tegur nmpk perut ke ape ke . kami decide utk rahsia je. biar la tau ii nk bersalin je. bukan nk fikir yg neg . tp kite pun tktau samada org betul ii gembira kite peknen atau tak. so untuk mengurangkan risiko terjadi perkara tk diingini. kami decide utk diam ii je .

boleh je tak share sis.. pernah dengarkan ayat "rahsiakan pertunangan, hebahkan perkahwinan..rahsiakan kehamilan, hebahkan kelahiran".. mcm sy, sy tak war²kan pun pada org lain selain family.. kalau org dah mula perasan, dah mula bertanya baru sy cakap "Alhamdulillah, InshaAllah..doakan yg baik²".. sbb kalau org dah mula perasan tak elok pulak kita cakap "tak" sedangkan "ada".. awk enjoy je moment ni sbb nanti rindu 🤭takyah serabutkan fikiran dgn benda² lain 🥰