Miscarriage 11w, perlu dnc tak?

Semalam sy gugur 11w, tp tak pg hosp utk dnc. Masih perlu ke utk buat dnc kalau sy lg hari ni?

19 Balas

akk gugur kluar semua atau mcm mna sbb sy gugur jgak tpy kluar semua means uri dgn drah bantal kt dlm.. better g hsptl cek sbb tkot ada saki baki kt dlm nnti lg bhaya tkot kita yg sakit bdn nnti .. sbb sy msa gugur kt rumah da kluar uri tpy lepas g hsptl nk tukar kain dduk msa nk kncing kluar lg saki baki drah bntal kt dlm lepas tu cekkk scan kosong .. better akk g hsptl sbb kkta xnmpak saki baki kt dlm mcm mna

Kena pegi hospital sis.. Doc akan scan nanti ada saki baki lagi atau dah kluar habis.. Kalau ada saki baki tertinggal dlm rahim tu baru doc akan buat D&C.. Kalau scan dah clear, dah kluar habis, xperlu D&C dah..

Actually dnc tu depend on kputusan doc.. kalau xhabis keluar kena la buat.. kalau keluar habis xperlu.. sis kena gi hospital utk scan check rahim dah bersih ke belum..

Bila gugur. Wajib p hospital sbb nak scan sama ada dia still ada sisa or tak dalam rahim.. jgn risau sis. If scan takde apa² means tak perlu DnC

Sis pergi check, mcm sy aritu janin keluar di rumah,siap dgn katung skli.. Sy pergi hspital doc scan byk darah di dinding rahim.

Kena pergi hospital sis..tetap kena cek walaupun rasa2 macam dah keluar habis. Bahagian dalam xleh wak acuh2..huhu

Dnc atau x nnti doc yg akan tetapkan...pergi hospital dulu sis utk scan baki2 sisa darah...selamat bpantang sis...

Saya gugur 12 weeks. Kalau dh kluar smua, dktor cek je nak pasti kn ada sisa ke x dalam tu.. Pape pun g jumpa dktor k.

Pergi sis..sy 9 mgu doc bt dnc sbb masih ada ktulan drh lg...yg pting kta yakin doc da cek ..

Perlu p hosptl sebab nak scan. Takut nanti msih ada sisa.lps tu Doc akan bgi ubat folic acid utk 3 bln.