baby padat

Hi. Semalam scan 17 weeks tgk bby melengkung sb doc kata padat sgt dlm perut n doc suh minum air byk utk byknkn air ketuban. Tp sy minum byk ja air. Cuma saya sejenis senang kencing.. Sedih tgk bby melengkung cmtu xde ruang nk gerak.. Mummy ade suggestion or any advise. Huhu. Risau gak. Sb tulang die baru nk grow.

baby padat
30 Balas

Prgnt lps air ketuban sy kurg cecah 5. Tu mjur la ms third trim. Kne induced awal 2mgu dri due. Kalini prgnt hantu tembikai,air ketuban 14,15 cmtu. Air msk pun sy byk mnum. Walau kerap kencing,sy topup blk smp hbis botol kecik 500ml tu.tiap 2jam mmg bgun kencing.

Mcm sy hritu scan time 28w air ketuban 10 je doktor kata okay cuma atas2 pgar je..sy mkn tembikai ad lah sehari tuh sebelah tembikai..tpi nk dkat buat bsp sy stop lah mkn trmbikai..bila scan 32w alhamdulillah bacaan air ketuban naik 12.5 cmtu..

4y ago

Sis pun semoga dipermudahkan..

Nurul, try tukar air yg nurul slalu minum. Contoh sebelum ni minum drinking water, skrg try mineral water. Atau minum air buah tanpa letak gula.. maybe badan serap air lebih baik.

4y ago

Sy minum coway ja or mineral water. Sb drinking water xboleh minum sb my sy batuk. Huhu. Sy byk jaa minum jus pure. Tp myb effect sy kerap kencing jgk doc kata. Nk xnk2 sokmo la sy berkejar ke toilet. Hehe. Btw tq yaa🥰

Macam sy even senang kencing pun, tetap jugak kena banyak minum air. Sbb once tak minum air sangat, mula laa kencing tak lawas. Takpa sis, minum je banyak2. Susu pun minum ye.

4y ago

Takpa minum je air banyak2 ye sis

Semoga dipermudahkan urusan sis. Dan baby dlm keadaan baik selalu amin ya rabbal alamin.. Thanks for sharing sis sy pun kiranya baru tahu ada kes mcm ni.. First time tengok

4y ago

Amin.. Mcm kes sy sis skrg dh 32 minggu tp uri rendah. Sedih jgk bila scan ja tau x ada perubahan mst sy nangis. Td doc ada ckp kalau minggu 34 still sama sy kena admit hosptal awal. Harap ada la perubahan tu sedih jugak nk dok ward lama2. 😢

Saya amalkan tembikai walaupun jarang2 tapi minum banyak juga sebab sedap 😋 Heheh.. Sekali minum jug besar. Taktaulah sebab saya suka ke or baby. Awak try lah k.

Sy selalu makan tembikai .. Time pregnnt ni memang hantu tembikai .. Air tembikai .. Bila makan je must selang brapd minit ke tandas buang air kecik . Hahahaha

4y ago

Yeke .. Tembikai sedap.. Lagi2 kalau loyer. . Makan je tembikai bgi kurang loyer ..

Mg d pmudahkn segalanya..aamiin... Sis mkn tembikai n bykkn minum air kosg k.. jika byk kali terkencing pn xpe..jnji minum air byk..

4y ago

Amin mudah mudahan. Tq ya sis.

Sy kali ni mgndung air tembikai , kelapa , smua minum. Bru scan dktr ckp air ketuban bnyk plk. Hrmm.. 😂😂

4y ago

sya xde mnum air buah n xmkn tmbikai pun just sya mnum air kosong jerr byk sbb tekak asyk kering jer..lgi2 kna cuaca hri2 panas nie..lma dh x ujan..

Sy pn 17week.smlm bru scan..elok air ktuban..sy pminat tmbikai..mngkn sis kna mkn tmbikai lps ni..

4y ago

Tiap minggu ke sis mkn tembikai? Atau mcmna cra pgambilan sis?