Kandungan Terancam (Threatening Miscarriage)

Semalam petang adalah detik menyeramkan dalam hidup saya kerana mengalami tumpah darah yg sangat deras seperti air paip sehingga keluar berketul-ketul daging, saya sangkakan rezeki saya hamil hanya setakat semalam (7 Minggu 3 hari) dan saya menangis meraung kerana menyangkakan sudah keguguran. Mujur suami bertindak segera membawa saya ke Hospital. Doctor masukkan Vagial Specular Graeve (seperti muncung itik) dan alat seperti gunting untuk cek bukaan. Alhamdulillah tiada bukaan berlaku. Kemudian doctor scan alhamdulillah baby saya masih terselamat berada di dalam kantung rahim saya. Selesai cek saya tak ditahan wad, doctor cuma bagi 3 kotak Pil Duphaston utk kuatkan rahim dan doctor berpesan seandainya balik ke rumah berlaku bleeding lg dlm masa sejam tukar byk pad dan penuh darah saya kena ke hospital semula. Alhamdulillah pulang ke rumah pendarahan semakin berkurangan dan hilang perlahan-lahan. Saya tiada sebarang stress, kepenatan, atau buat kerja heavy dirumah, langsung tiada. Saya rasa mungkin berpunca dari MINUM AIR COKE walaupun tak sampai segelas + NESCAFE. Barangkali itu punca berlaku Threatening Miscarriage. Sekarang saya sedang MC 2 hari dan fully bed rest.. Doakan saya dan baby selamat ya?

Kandungan Terancam (Threatening Miscarriage)
52 Balas

semoga di permudahkan semua...saya awal awl pon mcm awak...bleeding...ketui2 darah kua...dapat ubat duphaston..utk 3 bulan....alhamdulilah sekarang ok dah...😘😘😘

Saya baru keguguran...bangun tidur ada pendarahan..petang saya pergi klinik..bby dah tiada...masa tu dah 10 week ..bukan rezeki kami...sis byk berehat yea..jgn buat keja berat2

4y ago

sbar yer, sy pun ahad ada bleeding cked, esok kan harinya scan doct gtau heartbeat dh xdak. remuk hati Allah sja yg tw. tapi tetap yakin dgn aturan Allah. mungkin ada rzeki di laen msa. baby dh 8 weeks n esok sy kan jalani op cuci rahim. doakan urusan sy dipermudah. insyaaallah ank syurga menanti kita kelak di taman syurga.

sy pn pnh mnglami bnde yg sm..mkn duphstn shingga 15 mnggu khmln..skung baby bertuah dah selamat dilahirkan ke dunia pn..Alhamdulillah... semoga baik2 aje mommy...

Sy kalau betul2 nak minum coke pun, sy bagi rasa2 dkt bibir je. Sbb coke feveret sy. Air gas mana2 pun sama. Setakat sesudu camtu je. Janji lalu dkt tekak 😅

Braninya sis minum coke masa pregnant. Sy 100 plus pn x brani apa lagi coke. Nak2 trimester prtama. Nasib baik baby x apa2

Smoga smuanya baik2.. Smoga kuat n tabah mghadapi. Sntiasa pkir positif ya. InsyaAllah stiap apa blaku pasti ada hikmahnya.

Hai sis nak tanya kandungan awak skrg dah berapa minggu sbb saya pun jadi kes macam awakk..tapi doc x bagi apa apa ubatan

Allahh berdebar rasa baca ayat firts sis,,sbb sy pun bru 7week preg..alhamdulillah smoga sis n baby sehat shendak nye..

Saya pula bleeding sampai 11 week last2 keguguran jatuh sendiri.. Sedihnya, bukan rezeki.. Harap2 u punya ok.

Air coke plg bahaya. Caffein klu nk amek, mnum msa 3 bln ke ats. Air gas pls elakkan. Bahaya utk kandungan