Kandungan Terancam (Threatening Miscarriage)

Semalam petang adalah detik menyeramkan dalam hidup saya kerana mengalami tumpah darah yg sangat deras seperti air paip sehingga keluar berketul-ketul daging, saya sangkakan rezeki saya hamil hanya setakat semalam (7 Minggu 3 hari) dan saya menangis meraung kerana menyangkakan sudah keguguran. Mujur suami bertindak segera membawa saya ke Hospital. Doctor masukkan Vagial Specular Graeve (seperti muncung itik) dan alat seperti gunting untuk cek bukaan. Alhamdulillah tiada bukaan berlaku. Kemudian doctor scan alhamdulillah baby saya masih terselamat berada di dalam kantung rahim saya. Selesai cek saya tak ditahan wad, doctor cuma bagi 3 kotak Pil Duphaston utk kuatkan rahim dan doctor berpesan seandainya balik ke rumah berlaku bleeding lg dlm masa sejam tukar byk pad dan penuh darah saya kena ke hospital semula. Alhamdulillah pulang ke rumah pendarahan semakin berkurangan dan hilang perlahan-lahan. Saya tiada sebarang stress, kepenatan, atau buat kerja heavy dirumah, langsung tiada. Saya rasa mungkin berpunca dari MINUM AIR COKE walaupun tak sampai segelas + NESCAFE. Barangkali itu punca berlaku Threatening Miscarriage. Sekarang saya sedang MC 2 hari dan fully bed rest.. Doakan saya dan baby selamat ya?

Kandungan Terancam (Threatening Miscarriage)
52 Balas

Semoga dipermudahkan & dilindungi kandungan ye sis. Mcm saya b4 preg mmg peminat tegar coke. Tiap kali nk period atau delay period mesti minum coke esok nye trus period. Masa dpt tau preg trus stop coke even tekak nk sgt² tp tetap tahan nafsu. Sbb sy jenis klu minum coke mesti confirm period 🤣🤣 Bila dh masuk 3rd tri bru berani minum tu pun sikit². Alhamdulillah tkde pape bleeding. So sis take care ok. Elakkan trus minum klu terasa nak sgt pun klu blh jgn. Sbb condition badan setiap org x sama.

Air gas mmg x elok diambil mase kite mengandung sis,bukan saje air gas tp air tebu pun bahaya..bile kndungan dh msuk 7 bulqn u blh try makan makanan yg tajam dlm kuantiti yg sikit..tu pun org2 tua lah yg ckp..dia x nk bg perut kite jd sensitif..sy sblum thu mengndung suke sgt minum air tebu,tp bile haid dtg lewat sgt sampai kencing kotor chek positif sy trus stop makan minum benda2 yg x elok..junk food mmg buang terus,nescafe,tea pun kurang

Sy pernah mengalami bnd yg sme sis.. smasa 10mggu.. 3 kli pergi emergency hspital.. sbb bleeding teruk klua ketul2.. kne cucuk proluton.. balik rumah bedrest shj.. xbuat kje pe dah.. alhamdulillah lps 15 mggu da stop bleeding dan kandungan masih berthn..skrg da masuk 8 bln.. sis kne +ve.. mkn ubt.. jgn byk gerak..

2y ago

Masa awak kena tue bleeding bnyak x??

Hati2 sis lain kali. 😰🙏 Sy teringin macam mana sekali pon. Tapi sy tetap fikirkan bayi yg sy kandung. Lain orang lain penerimaan tubuh. 🐰⚘💙😉Semoga sis cepat2 pulih & selamat baby dalam rahim tu tanpa sebarang masalah pun. Ammmiinnn3 ya Allah ya rabbal alaminn.

Some caffeine and air gas memang tak elok untuk kandungan 4bulan kebawah.. U should got more rest and apa yang u perlu buat adalah jaga pemakanan dan jaga everything sebab dah ada case threatening miscarriage like this so banyakkan minum susu yea . Lebih elok makan kurma.

semoga dipermudahkn, sy ada isu threatening misscarriage semasa kandungan 9 minggu. keep bleeding sampai kandungan 20 minggu. ambik duphaston dan sy bed rest sebulan. alhamdullilah okay, sekarang baby sy dah nak masuk 3 bln. banyak kan bersabar

4y ago

maaf, sy nak tanye. threatening misscarriage tu berpunca drpd ape ye???

Sedih pulak saya baca.. Menitis air mata.. Semoga sis & baby kuat. Jaga pemakanan. Sepanjang pregnancy saya dulu, saya tak minum air gas n cafein. Its not good for both of u.. Semoga baby sis kuat.. Have a good rest tau.. Dont stress2

Situasi mcm saya sekarang sis. Saya kena admit. Kandungan 7week++. Alhamdulillah. Doc check takda bukaan. Bby so far okey sekarang. Cuma semlm saya start bleeding. Tapi xda ketul2. Inshaallah. Semoga rezeki kita masih ada ya sis.

saya teringat lg air coke sebabkan dada sy sakit masa umur sy 17 tahun...now dah 17 tahun sy x minum apa2 air gas, dah tinggalkan terus...serik...mcm nak putus nafas je masa tu...moga sis n baby baik² sahaja...

semoga Kandungan selamat. saya penah bleeding juga. tapi sikit saja. doctor suspects threaten miscarriage jugak tapi alhamdulillah baby kuat. skrg dia dh 3m++ dh.