MERAUNG MENANGIS KAMI LAKI BINI

Semalam pergi klinik swasta sbb repeat scan. 7minggu 6hari , tapi doc kata taknmpagk heartbeat . Luluh hati kami lakibini , ttc 3tahun ni pertama kali rasa mengandung . Pendapat pengalaman korang, normal ke mcm tu ? Atau mmg tkde harapan lagi ? Saya kena repeat scan 2minggu lagi , tpi saya tksabar dah nk tahu mcm mne perkembangan 😭😭😭😭

11 Balas

Sis, firstly jangan stress2 dulu ya. Ya memang sedih bila kita tau kandungan kita ada masalah. Tapi just relax, banyakkan rehat, teruskan makan makanan berkhasiat, makan suplemen cth folic acid dan banyakkan berdoa. Sya awal2 doktor suspek chemical pregnancy. 50-50 ivf berjaya or tidak. Tapi sya buat smua benda yg sya bagitau sis tadi syukur skrg 10wks plus oredi. Btw, sya ttc 10tahun & this is my 1st baby. Kami doakan yang baik2 utk sis & baby k🙏

Jgn bersedih. Ada org 7w tak nampak/takde heartbeat. Nak nampak dgn jelas buat tvs. Bagi saya la. Sbb saya buat tvs 6w dah nampak siap ada heartbeat. Awal2 tu mmg tak nampak. Saya repeat scan 2w after tu baru jelas. Buat guna tvs. Jgn risau. Ada org lambat nampak, ada org cepat nampak. Yg penting selagi takde bleeding inshaaAllah kandungan selamat. Awak jgn sesedih. Jgn stress sbb dia akan risiko kat kandungan. Jaga diri jaga pemakanan. Repeat scan lagi 2w okay.

10mo ago

Betul, x semua doktor tahu. Klinik yg say pergi, doktor pun rejuk sonographer

sama macam saya sis doktor suruh repeat scan 2weeks lagi nak confirm kan pregnt masa tuh tuhan jela tahu perasaan ni macam mana risau bila scan alhamdulillah 8week 3day dah nampak janin dgn heartbeat.. sis kuatkan hati tau pergi je lagi 2weeks lagi yg doktor dah bagi tarikh mana tahu Allah kabul kan doa sis and husband.. semoga dipermudahkan segala urusan sis and husband 🤲🏻

10mo ago

Kadang2 mesin tu sendiri tk brpe nampak

Jgn risau..biasa awal2..tgu repeat 2 minggu lagi..atau try pergi klinik yg elok skit..sy pon g 2 klinik masa 6-7week..beza kejelasan..klinik 1st nmpk kosong, 2nd klinik nmpk yolk sac..repeat 2 minggu lg pon result size bby pon lain2 dua2 klinik tu..xtau nk ikut yg mana 😂

Sy scan on 6 week nampak kantung je, doc cari heartbeat memang xde. So repeat scan on 8 week, alhamdullilah nampak janin and heartbeat. Jaga diri sis elok2, makan acid folic and repeat scan on 8 week ahead insyaAllah ada rezeki sis dgn husband.

Fikir positif kalau size janin mengikut seperti weeks dia maksudnya baby membesar. Sbb ada org scan 8 minggu tapi size mcm 5 minggu. Kalau masih ada rasa mual loya muntah tu pun adalah punca masih pregnant dan bayi membesar.

Jgn fikir negative sis… happy2 je doa byk2 mkn asid folic dan benda2 berkhasiat.. byk rest.. isya Allah okay tu.. ramai je org scan 7w xdgr heartbeat… rileks2 tenang 🥰🥰🥰

klu i better 8 weeks atas2 baru scan ,sebab ovulasi setiap org xsama ada 6 weeks dah nampak.mcm sy 9 weeks baru nampak heartbeat.good luck u

Sy nmpk heartbeat baby bila kndungan cecah 9w. tapi selalunya bila nmpk janin, heartbeat dpt detect sekali.

10mo ago

Jgn risau. Tak semua org sama. Ada je 6w dah ada heartbeat, ada org 8w baru ada heartbeat. Berdoa banyak2.

Tggu lg 2minggu pi scan. Nnt doctor akan check perkembangan janin dgn heartbeat.