8week pregnant

Normal ke 8week masih tak nmpk bby ? Ada harapan ke untuk saya ? Dr bagi saya masa 2minggu untuk repeat scan. Ttc 1y3m .😔 Boleh ke 9week saya pergi check dkt Klinik lain ? Sebab rsa nak tahu sangat perkembangan bby. Kiraan betul 8week tapi scan jadi 5week sbb belum nmpk bby.

8week pregnant
17 Balas

saya share apa yang saya lalui, harap dapat bantu awak saya pun macam ni awak, kalau ikut tarikh period dah 10w tapi masa check baru 4w. Masalah period ke apa takde, mungkin persenyawaam tu jadi lambat, doktor kata normal kalau tak sama tarikh period tapi kalau next scan takde perubahan kira kandungan tak menjadi, risau sangat masatu tapi tak skip acid folic langsung, doktor pun pesan jamgan tinggal. lepastu next scan sepatutnya baru 7w tapi dekat usg dah 8w. Doktor kata normal kalau ada beza 1w dari first scan. Alhamdulillah, semogaterus baikbaik je. Semoga kandungan awak pun baik baik aje, jangan skip acid folic dan jangan buat kerja berat tau! Banyakkan usap perut sambil doa baby kuat&sihat. InshaAllah

2y ago

Iya betul, semoga bayi awak membesar dengan sihatt

cantik elok kedudukkan dia. saya pun macm ni.. ikut kiraan skrg 8week1d smlm p scan baru 5week3d hehehe soalan pertama doktr tanya awak ada masalah period... saya jwb ya dari zaman anak dara lagi... pastu ckp oo ok is normal utk ibu yg period masalah mmg pengkiraan dia jadi biul ckit... tp doktr ckp dia duduk dlm rahim awak elok... ada makan folic asid? saya ckp mmg makan sblm tahu mgdg lagi... dia ckp teruskan... sya pun asalkan risau jugak sbb ada sejarah gugur dua kali... tp utk kebaikan bby dlm rahim kena sentiasa tenang dan jgn stress.

2y ago

Kedudukan kantung saya okay ya? Saya pun tak tahu. Saya pun ada masalah period tak teratur juga. Cycle 4 . Skrg Dr bagi 2week untuk repeat scan. Saya harap semua okay . Saya pun tak ada bleeding apa semua. Awak kne repeat scan lagi nnt?

sis jangan bimbang ya, insyaAllah pi scan lagi 2 weeks, baby dah ada tu. sekarang ni focus jaga diri, ambik vitamin. banyak kali benda ni jadi kat mommies lain. kakak ipar sy pon macam ni juga, 2 kali scan tk nampak baby. last2 scan masa 10 weeks, baru nampak. ramai mommies dalam ni kata kita tk tahu bila dia terbentuk. even in my case pon, patutnya 9 weeks masa scan tu, tiba2 jadi 7 weeks pulak. insyaAllah kalau memang betul rezeki sis, muncul la dia nanti kat screen. take care ya☺️

2y ago

Baik Terima Kasih ya.

sye pun prnh jdi cm sis, curiousity dan anxiety tgok rahim kosong, then doktor ckp klau tak menjadi, terus ke hospital. sye jdi takut dan cuak slps bce byk artikel ttg keguguran. slps tu sye tak pergi dh scan. sye tggu 12mingggu kk bgi sye appointment. alhamdulillah, slps buat buku pink, sye dpt tgok dan dgr jantung dgn jelas..ibu2 kne byk bersabar, berdoa, mkn mknn sihat, folic acid tak tggal dan pling penting, think positive.insyaallah, Allah jge kita.

2y ago

wasalam sis.. sabar tggu lgi 9 minggu.. klau nk cantik 11minggu ke atas..insyaallah KK akan buat examine dgn teliti

boleh tunggu dulu 2minggu. untuk repeat scan. .scan ni at least 2 mggu baru nmpak perubahan yang kita boleh compare. follow je advice. jgn pegi bnyak2 tempat dalam masa sama. kna jaga mood jgak. nampak kantung tu cantik je bulat mgkin baby belum nampak lagi. tarikh period sebagai guideline. tak semua pregnancy akan ikut tarikh period.

2y ago

Baik. Saya tak tahu kantung saya okay ke tidak. Tapi dia makin membesar . Terima kasih untuk info & nasihat nya .

normal je sis.. mgkin waktu persenyawaan dia lewat ni.. kalau ikut period mmg 8w..tp senyawa dia mgkin lewat lg.. ikut je doc ckp.. 2w lg scan plk.. yg pasti jgn tggal acid folic.. susu.. mkn mknn2 yg sihat... byk rehat.. pikir +ve.. biase kalau 2w xnmpk jgk.. dia scan kat bawah kot.. xpasti yg ni.. sbb biase 7w dh nmpk.. atas org jgkla

2y ago

Sama2.. moge baik2 je sis ngan baby..

No worries sis. Saya kalau ikut LMP, 8 weeks tapi scan nampak kantung saiz 5weeks je. Jadinya saya repeat scan lagi 3 minggu macam tu, baru lah nampak baby & degupan jantung dia, 8 weeks masatu. Alhamdulillah, kadang usia kandungan tak sama dengan LMP kita.

2y ago

Baik. Lega hati saya baca comment dari ibu ibu ada yg sama macam saya. Kurang risau saya. Saya cuba think ve . Terima Kasih ☺️

Sama la kes kita, ikut lmp dah 9 weeks tapi scan baru 6 weeks 4 days hm. Kantung and janin dah ada cuma heartbeat takde lagi sbb terlalu kecil doc kata so repeat scan lagi 2 weeks. Hopefully, baik2 jela kn.

2y ago

Jadi risau kan saya tengok week lari jauh. Lega hati saya ada yg sama macam saya. Kurang risau saya .

in syaa Allah adaa rezeki puan..kalau nak kepastian cba pergi swastaa..saya dluu 5 ke 6 week baru nampak kantung ..skarang alhamdulillah dah 8 bulan..tunggu masa jaaa nak kluar nih🥰

2y ago

InsyaAllah terima kasih ya. Saya skrg follow up swsta je. Blm buka buku. Nak pastikan bby ada baru buka buku.

same to me.tp saya tgh spoting.doc cek lewat bawah pun still nmpak kecil sepatutnya sudah 8 week.sudah inject kuat rahim.lagi 2 minggu doc suruh mai.penantian yg panjang

2y ago

Saya 5week ada spotting juga sikit tapi 1hri shj. Ya penantian yg panjanh bagi kita yg tunggu mcm mcm fikir. Semoga yg baik baik shj buat kita Ibu Ibu ya .