Harapberkongsi

Semalam pergi klinik scan 7week. Lepas tu doktor kata masih kecil macam 6weeks . Tak sama dengan 26/4 tarikh last period . Lepas scan memang rasa sakit ke dekat bawah tuu ?? Sebab doktor tekan sikit bagi nampak kantung . Hmm

Harapberkongsi
16 Balas

Hi sis , normal kalau masa kita scan dgn tarikh lnmp agak berbeza . Sebab masih awal dan kalau nanti sis scan edd swasta lain edd kk lain pun jangan risau . Sebab diorg ukur lilit nak tau ukuran baby . Berbeza 1@2 weeks tu biasa ja . Janji baby sihat , sis pun sihat . For press perut tu pun , normal sis sebab sis hamil muda memang akan rasa sakit . Tak press pun nanti sis akan tetap rasa cramp sebab rahim nak membesar . So don’t worry .

kalau taknak sakit ditekan, jangan kencing sebelum scan. Scan baby saya pun sama jauh dari kiraan period. kalau ikut kiraan period, sy dah masuk 11minggu, tapi kandungan sy baru 6-7minggu. sebab period sy tak teratur. doc suruh datang scan lagi bila kandungan nak masuk 12minggu, dan baru boleh buka buku pink di kk. dan nak buka buku pink dah tak macam dulu doc cakap, kena buat appointment online. semoga kita semua dibawah lindungan-Nya ye. 😊

2y ago

saya stay Shah Alam. tapi scan kat klinik panel je dulu. nak bukak buku pink baru pergi kk sek7 tu. hehe. awak stay mane?

hampir same last esknye saye g klinik lain l besar kantung tu , lps 3hri g tmpt lain nmpk baby , lg 3hri tmpt lain lg dh jelas baby 😁 https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

2y ago

Saya tak boleh join group tu, mana mana ek? Bila tekan dia suruh download whatsapp 😅

normall je klau tarikh scan tak valid dgn tarikh last period, klau taknak doc tekan, awak kena biarkan pundi kencing awal full, baru nampak betul ii kantung tu.. kdg sbb pundi kencing tak full, kantung nmpak kecil dari umur dia yg sebenar, sy scan 7w tak nampk lngsung kntung baby, scan 13w bru nmpak skli dengan janin, tarikh baby dlm perut pun sama dgn umur dia

Hi sis, Kalau nak kira berapa week kandungan tu mesti kira dari first day of your last period ye. Kalau sis cakap last period 26/4 tu sepatutnya sis skrng baru 6w2d. Belum lagi 7w. Sis boleh repeat scan lagi next week untuk tengok baby & heartbeat skali. Slalu nya 7w and above dah boleh nampak semua. Semoga dipermudahkan sgala urusan dan jaga kandungan elok2 ye 😊

2y ago

Yg ni sya scan 7w6d nampak bulat je kantung dan baby siap dengan heartbeat skali. Tips before scan minum air masak banyak2 bagi penuh pundi kencing dan jangan kencing dulu supaya senang Dr nak scan tak perlu tekan kuat sangat 😊

Normal. Sy pun awal2 scan dulu lari seminggu tapi still ikut lmp edd. Makin besar kandungan nanti akan makin selari dgn date. Sakit lps scan tu kdg2 terjadi sbb sesetengah doktor akan tekan kuat untuk tengok lebih jelas. Sy dah merasa masa 20w untuk detail scan, seminggu jgk sakitnya 😅

saya hari tu pun kes macam sis juga last period 15/2 tapi doc scan dia cakap 7-8week tak sama dengan tarikh period .. pastu 30/5 scan dengan doc pakar dia cakap sama je cuma usia dia awal seminggu lah gitu .. huhuhu nampak dia bergerak aktif sangat 🤭

POA mmg selalu beza dgn POG. Ada yg lps period, bersama waktu subur tu baru lekat. So lari sikit kiraan, yg penting pergi tca dan dgr nasihat doc. Lps tu klau nk p scan, next time make sure pundi kencing penuh. Xrasa sakit sgt. Moga baby sihat² ja ya..

saya beza 2minggu. EDD 25/7..scan dapat 10/8. start jumpa O&G dari usia kandungan 26 minggu. 2minggu sekali jumpa O&G utk pantau perkembangan baby sbb kalau ikut kiraan haid baby kecil. skg dah masuk 34minggu.

hai sis last period awk sama mcm tarikh sy tp ikotkn hari ni kita bru masuk 6w2d kan? sy pun xbuat scan lagi..