Adakah anda tahu cara menyelamatkan bayi tercekik?
Voice your Opinion
Ya
Tidak

12256 respon

28 Balas

Tahu.Sbb ms ank duk nicu selama 17hri sblm dischrge dh kne attend kelas tuk rawatan kecemasan jika bayi prem tercekik or xleh bernafas tiba or etc..selagi xreti buat pertolongan cemas..doc pakar kata xleh balik..maka gagahkn dri bljr smpai lulus..br leh dischrge.togther ngn bby..tp bgus..parent perlu tahu..if ank tetb xbernafas..tercekik...at least tw nk buat apa sblm pertolngan medic team+ambulan smpai...

2y ago

bestnya siap dpt belajar.. masa anak sy dok nicu dulu takde pun diajar mcm tu

Basic Life Support Jika nampak ada bendasing dalam mulut dan rasa boleh keluarkan, keluarkan dgn jari. Jika tak boleh, halakan bayi ke bawah tepuk belakang bayi 5x dan pusing ke depan tepuk dada bayi 5x. Pastikan bayi bernafas, jika tidak, beri bantuan nafas hembus kpd bayi. Apa² call kecemasan 999.

telengkupkan Hentikan susu Tiarapkan bayi pada kedudukan 90 darjah Urut atau tepuk secara perlahan belakang dada beberapa kali Jika bayi berhenti bernafas, lakukan bantuan pernafasan (CPR) Dapatkan pemeriksann di klinik berhampir

2y ago

if baby trsedak mknan or fb(foreign body),check mulut baby if ada bnda yg dia trsedak tu keluar..kalai ada keluarkan n truskan cpr..😉

Baru je experienced tadi. Terkejut jugak ingatkan dia gagging tapi batuk banyak kali and nampak struggle. Lepastu cepat cepat ambik dia then tepuk belakang. Keluar la seketul carrot dgn muntah makan biskut sebelum tu. Alhamdulillah nasib baik takde pape.

anak saya baru je tercekik gula2...Allah luruh jantung bila teringat balik...tonggengkan dia kepala ke bawah pon xkeluar2...sudahnya nekma nya jolok dlm mulut..dia muntah gula2 tu ikut skali keluar..syukur alhamdulillah..nauzubillah pkara m m tu brulang lagi

belum tahu...anak2 selalu tercekik tapi sellu sy buat tepuk belakang jer...allahuakbar ...penah tengok cra2 buat to tapi mcm xsure bila jd kite jd terkejut xtrfkir smpai nk bt...cre to je sllu bt...alahai...😓

Sya pernah belajar kalau bayi tercekik tu guna patung..masa belajar dulu ..tpi Sya x pernah buat lagi yang real kalu bayi tercekik....mudah2x am x terjadi la

Saya Ada sharekan Cara utk bantu

Tau secara teori, praktikal xpnah cuba lg.. Takut jgk klu salah buat 😕😕

dokter, saya hamil 4bln anak masih minum susu badan