Bacaan BSP

Hi Selamat Petang pengguna tegar Asianparent. ? . Nak tahu ada tak ibu-ibu yang penah lalui masalah bacaan BSP pagi tinggi tapi tengahari dan keatas bacaan normal saja. Apa solution yg anda pernah buat? Doctor tetap on insulin or tak?

8 Balas

Sama la. Pagi antara 5.4-5.5. Waktu lain ok je 4.5-5.7... Then doc prescribe ubt kencing Manis Metformin mkn Malam shj sebiji. Tapi saya X leh mkn ubt tu. Sbb terus kena cirit. Baru2 ni bacaan bsp pagi ok dah <5.0 walopon tanpa ubt. Mkn mlm B4 jam 7 n air masak minum byk.

BSP reading kena selepas pukul 8 keatas selepas Kita bangun Dan dah buat aktiviti.. sbb sepanjang malam Kita tidur insulin akan jadi tinggi sbb Kita x guna tenaga, lagi2 klau Kita makan lewat malam.

sy bsp pg pbh cecah 6.5,trus doc on insulin...tngahari smpai mlm ok normal tak lbh 6.8...tp skrg dah ok bacaan bsp sy.

Kontrol makan sis.. Jgn ambil makan berminyak masa nak cek Bsp tu.. Makan roti atau makan sikit² je..

Body sy jaga mkn pun still tinggi. So, sy minum minyak klpa dara je. Smua check 4.9 ke bwh

pagi biasa je bwh 5.3 sy .... kalau tgh hari @ mlm tinggi la sikit tp tak lebih la dr 6

klu pagi tak pernah pula. klu sy, malam biasa tinggi

brp bcaan sis ya?