Sekadar meluah... Kalau ada nasihat yang boleh saya dapat.... Saya cuba ikut....

Selamat pagi semua... Saya nak tanya.. Saya masih dalam trimester 1. 9 minggu. Morning sickness sangat sangat teruk. Saya ada gastrik.. Kerap sendawa.. Biasanya advice untuk hilangkan loya adalah makan makanan masam.. Minum air oren.. Tapi saya tak boleh.. Saya minum air masak pun muntah.. Air ais buat perut sy berangin.. Tapi saya terpaksa minum air ais sebab tu je boleh telan dalam keadaan sy sgt lemah dan lapar. Tapi lepas tu memang perut berangin, pakej angin naik kepala, kepala sakit, tambah mabuk mengandung.. Memang tak boleh buat kerja.. Ubat tambah darah sangobion dengan zincofer dua2 buat saya muntah teruk seharian walau saya makan sebelum tidur. Ubat tahan muntah langsung tak berkesan. Saya penat muntah.. Penat terbaring je... Menangis juga kadang2 sampai suami kesian dan ajak saya pergi gugurkan kandungan.... Apa yang boleh saya buat...? #pleasehelp #firstbaby

46 Balas

Sy juga ada gastric. Mmg kerap sendawa, kentut. Sy xdpt mkn benda masam mcm puan juga sbb kita gastric, nnti menempah je kalau mkn masam. Morning sickness sy juga sgt trok. Sy xdpt mkn nasi, mnum air kosong jg x lalu. Tiap masa jenuh nk pk nk mkn apa sbb xdpt telan mknn. Dgn gastrik, n loya kita risau kesihatan kita dan juga baby. Sbb gastrik, so avoid mknn goreng, lemak, bminyak, rempah. Masa tu sy dpt telan air kordial laici. Jd mmg itu je minuman sy. Itu pun kdg muntah juga. Mkn? Mmg x mkn sgt. Puan kena try n error mknn mana yg dpt msuk. Ibu mertua sy pesan, biar muntah ada mknn, jgn muntah perut kosong. Zincofer pun sy xdpt telan. Skrg sy amek yg iron tablet, vit c, vit B, Folic. Skrg sy 33 week msih juga muntah. Cuma x kerap. Kerana faktor sy gastrik, jd lebih mudah la angin bertandang. Dan mgkn sbb itu juga sy msih muntah. Suami sy kesian juga. Sbb sy hnya tlantar di katil je masa 4/5bulan ptama. 5 bln baru slow slow dpt terima nasi, lauk. Itu pun msih x dpt telan sgt yg rempah, berminyak, goreng. Mmg itu pantang org gastrik kan. Bila pregnant, gastrik kita akan lebih trok. Mmg kena jaga. Yakin la puan, Tuhan tahu kita mampu hadapi ujian ni sbb itu Tuhan bagi rezeki anak pada kita. Sy fhm perasaan puan. Sy juga turut rasa begitu pd awal dulu. Mampukah sy harungi morning sickness yg trok. Gastrik lagi. Pening kpla lagi. Ulang alik muntah. Puan mampu! Yakin la!

tbh sis saya pon sebijik amat sangat mcm awk masa 1st trimester and have the same thought to abort this cutie... but, sabar... sikit je lgi tu, awk dh 9 minggu... alahan mknn sya pon sama mcm awk, at the end, sya tak dpt telan asam jugak, yup rasa gastrik tu means awk tk boleh berlapar LANGSUNG... At least setiap 15 to 30 mins awk kene makan ape² je even kudap² je... utk atasi rse sakit gastrik tu lgi, awak makan Alucid. kalau makanan berat, awk mkn ape yg awk btol² teringin nk mkn je. saya pon tk leh mkn sume smpai tahap bubur kosong je boleh telan sbb tknk perkembangan baby terbantut... 1st trimester sya mmg langsung tk sentuh mknn yg berminyak, berlemak dan berkuah. msk tumis kering² je. pastu selalu² lah mntk suami urut awak, ia bantu kurangkan segala sakit bdn kepala dll... air kosong lak saya ganti dgn air manis (sangat kurang manis) sbb sya kuat minum air kosong sblm pregnant tpi bila pregnant telan pon tkleh. byk bnde sya tk suke jdi suke masa pregnant. saya buat air berry² tapi slight je manis asalkan tknk bgi tekak loya je. Cuba lah kot² benda yg sya amalkan ni berkesan pda awak. in shaa Allah... kalau nk tnya lebih lgi komen² la ye hehe..

Awak punya alahan sama mcm sy waktu sy first trimester. Sampai saya tak tahu nak makan apa dah , sebab tak boleh makan apa2 , perlu memilih . Tapi dlm keadaan mcm tu sy tak pernah tinggal folid acid . Ubat yang lain mmg semua saya muntah . Kalau sy mmg tak boleh nak bangun , saya akan ke klinik , gagahkan jua , memandangkan sy pjj dgn husband . Saya pergi drip air . Lepas drip air saya okay , lepas tu back to normal semula 🥲 . Muntah2 je . Tapi saya kuatkan diri , dan cakap takpe , tak lama dah . Selalu ckp mcm tu dan pujuk baby tuu , supaya dia kuat walaupun kita mmg tak larat . Sy makan buah2 , tp hanya boleh masuk buah jambu . Semua yang lain muntah . Awk perlu makan bubur , utk kuatkan awak punya body . Makan nasi walaupun kuantiti yg sikit tapi kerap . Perlu paksa diri walaupun muntah . Bila dah masuk trimester kedua nanti , InshaAllah slowly semua tu hilang . Perlu kuatt dan sentiasa positif ❤️ . Sbb sy pun patah semangat dulu , pergi kerja asyik muntah , drive muntah . Dan saya pun pernah masuk wad 😢 . Tapi baby elok je , sy je yg alahan terukk . InshaAllah awk boleh mcm ibu2 yang lainn ❤️❤️❤️

Masa sy awal ngandung pun mcm tu. Hari2 menangis sbb apa yg sy makan sy muntah balik lepas 1jam. Hari2 kena beli makan kat luar tp dah beli sy makan sikit. Sian kat suami penat cari duit sorg. Lepastu suami busy sy stress tak dpt perhatian. Mmg hari2 nangis sampai kata kat suami nk gugurkan budak. Kena marah dgn suami 😂 dia kata ni pengalaman, sbb tu syurga anak2 kat ibu. Sape je tak give up kan, lemah je badan, nak makan takde selera. Asyik muntah je. Sy kalau rasa nk muntah sy minum lemon suam(sekali sekala jgn hari2 nnti sakit perut). Kalau berani, try minum air halia madu brand NONA. Masa sy sy minum tu sbb perot kosong makan je muntah. Yg bole masuk cuma roti canai tak pernah muntah balik 😂 Apa2 pun jgn giveup 💪🏼 Lama2 alahan tu hilang. Sy sampai 3bulan betul2 habis 1trimester. **Try makan ubat iberet, makan dgn air limau/lemon **buah2 klau boleh jgn makan yg jenis berair. Makan buah delima badan rasa sedap, makan kurma ke

sama dgn keadaan sy masa 1 trimester. 13 minggu menghitung hari jek. saya ade pegi check swasta masa baru brp minggu tu. dyorg nasihat kan kalo mmg alahan teruk jangan makan dulu. bila dah x muntah2 br bole mula mkan. lps tu saya pon ade gastrik juga kalo x mkn abis kepala sakit semua. sy try lah buat air barli. barli yg masak tau bkn yg instant punya. masak barli tu letak gula batu. lps tu seblm start amik apa2 sarapan minum air tu dulu. mula2 mmg rasa loya. sb bau barli sikit tp in sya Allah dlm seminggu jek benda tu jadi. lps tu kalo dah biasa kurang lah kuantiti barli yg nk di masak tu. lebih air pulak. alhamdulilah smpai skrg kalo sy lapar teruk sy minum tu jek. mlm2 kalo dah penat sgt nk amik apa2 minum jek air tu. in sya Allah kenyang. jgn lah gugurkn bayi tu. sayang sangat. mcm saya nk dpt baby susah. 3 tahun alhamdulilah br melekat. sabar ye 🤗🤗 oh tambahan kalo bole kerap mkn walaupon dlm kadar yg sedikit.

Hi mummy, Mcm saya masa pregnant anak 1st last 3 years. Hari2 muntah gastrik, sampai ~10-15x sehari. Ulang alik hospital, kena drip. Paling teruk sampai tekak berdarah. makan/ minum semua muntah. Minum air masak pun muntah. Orang tengok saya pun kesian. Mcm mayat hidup masa 1st trimester-4 bulan. Keje berulang toilet je la. Muntah, nangis. Makanan yg boleh makan, sup sayur/ bubur je la. Sy down sangat masa tu. Nasihat saya, walaupun muntah, cuba untuk isi juga perut. Muntah xpe.. at least, muntah makanan.. bukan muntah gastrik.. sentiasa bawa biskut/kurma ke mana2.. Btw, kalau x boleh minum air masak, try minum air mineral brand Spritzer. InsyaAllah, biasanya bila alahan teruk/mencabar sangat time pregnant ni, mudah masa bersalin. Saya doakan urusan awak & baby dipermudahkan. 🥰

First baby ke? sbb sama mcm sy first trimester, teruk seteruknya sampai fikir nk give up baby dlm perut tp fikirkan tu amanah Allah bagi.. rezeki. sy cuba kuatkan. sbnya takde apa kita bole bt selain hadap je n sabar sampai masuk trimester 2 sbb sy masuk 16-17 w mcm tu alhamdulillah surut alahan. masatu bersyukur sgt². sy bukan nk advice awk ikut jejak sy, sbb sy jahat sikit tk ikut ckp doctor. ubat tambah darah apa semua sy tk makan sbb tk tahan muntah teruk tp nk kena hadap lahh hb drop nak² ada anemia hb sy 8.9 je. tp acid folic jgn penah skip. sy start balik ubat tambah darah tu masa 19w kot 🤭 mkn zincofer terus naik balik, skrg alhamdulillah 12.5 hb. tp masuk tri3 baby da makin besar so few times akan dtg balik alahan mual² tu tp tak kerap.

Keadaan sama mcm sya dri 7w until 13w .. sya 2 kali ke hospital kena isi air dlm bdn .. try telan ubat tahan muntah dgn air sejuk .. try makan roti2 .. try semua makanan kecuali yg angin/tajam .. try 1 per 1 .. kalau x try kita x tau apa yg kita dpt makan .. sya mula2 dpt makan roti je dgn air milo .. slow2 sya try fries , sya try buahan, sya try nasi tpi beli dkt kedai .. sya try mee .. walau slalu muntah tpi kita try and error sekurang nya tau mana makanan yg dpt kita telan buat sementara .. kalau x dpt telan ubat tmbah darah blh minta tukar .. apa2 pun try sebanyak yg blh .. tu pengorbanan seorg ibu , selagi kita mampu kita buat .. dia x akan lama mual tu kalau kita keep try semua makanan

2y ago

saya cdgkn awak makan bubur nasi.. cepat hadam jd ssh nk muntah.. saya dulu pun mcm tu smpai menangis2 pstu try bubur nasi at least ada jgk bnda msuk perut.. sakit gastrik nie mmg kena mkn jgn biarkn

hai sis...sy pun mcm ko juga..dri 5w smpai 13w masi dlm keadaan yg sama..ada gastrik truk dan alahan truk..sendawa lagi la truk kalau temakan makanan berangin..mulut kadang masam atau pahit..sampai tdk lalu mo makan apa..sia try makan apa saja..me sup buat sndiri..nasi goreng ikan masin kadang muntah sbb acid refluks..air mineral sy mnum campur stevia sikit utk kasi hilang loya..memang truk jugala kadang2 smpai lemas pening dan mau tdr saja...makan buah2 kaalau aada untuk isi perut ...try smpai error saja makan..mana yg masuk ok..klo nda ok..try lagi yg lain..magi cup pun sy makan klo teringin sbb tu ja yg masuk...huhu..Semoga baik2 saja sis..God bless u..

saya pun teruk moning sickness. dr minggu ke7 hingga minggu ke24. betul2 hari raya puasa pertama saya boleh makan nasi. bulan puasa sy hanya boleh makan nestum dengan air suam. lepastu makan buah. saya pun gastrik teruk. ambik unpaid leave sbulan. sbb memang teruk sangat keadaan masa tu. celik mata je muntah sampai nak tido pun muntah. org bagi macam2 nasihat. petua. semua tak jalan. muka cengkung sangat. segala jenis ubat memg takboleh nak telan. sampai habis loya baru boleh sambung smula. awak sabarlah. mungkin minggu ke13 moning sickness boleh hilang. sy ni memang keturunan belah mak. 6bulan baru loya hilang.

2y ago

Pi kk minta dktr buatkan surat n insyaallah bole dpt kepastian ttg keadaan awak yg perlu rest