Sekadar meluah... Kalau ada nasihat yang boleh saya dapat.... Saya cuba ikut....

Selamat pagi semua... Saya nak tanya.. Saya masih dalam trimester 1. 9 minggu. Morning sickness sangat sangat teruk. Saya ada gastrik.. Kerap sendawa.. Biasanya advice untuk hilangkan loya adalah makan makanan masam.. Minum air oren.. Tapi saya tak boleh.. Saya minum air masak pun muntah.. Air ais buat perut sy berangin.. Tapi saya terpaksa minum air ais sebab tu je boleh telan dalam keadaan sy sgt lemah dan lapar. Tapi lepas tu memang perut berangin, pakej angin naik kepala, kepala sakit, tambah mabuk mengandung.. Memang tak boleh buat kerja.. Ubat tambah darah sangobion dengan zincofer dua2 buat saya muntah teruk seharian walau saya makan sebelum tidur. Ubat tahan muntah langsung tak berkesan. Saya penat muntah.. Penat terbaring je... Menangis juga kadang2 sampai suami kesian dan ajak saya pergi gugurkan kandungan.... Apa yang boleh saya buat...? #pleasehelp #firstbaby

46 Balas

sy pon mcm awk. sy ad gerd. lg teruk sakitnya. makan muntah. sy bykkan mkn buah. tu pon kadang muntah. Alhamdulillah ubat tahan muntah serasi dgn sy. 1st trimester jarang mkn nasik. mmg xde selera langsung. tiap kali apoimen hb drop. kk bg ubat zincofer pon xnaik hb, makin drop sbb hari² muntah. pastu sy ad migrain, bila migrain lg kerap muntah. sabar ye awk. kita sedang di uji. dosa² kecil kita pon terhapus. jgn putus asa. kita wanita ni kuat sebenarnya. alahan yg teruk tu yg buat kita down. tp tiap² hari ckp yg diri ni kuat. and now alhamdulillah dh 5months. alahan pon dh kurang. selera mkn pon dh ada.

kuat selalu ya awak.. saya pon macam awak.. gastrik kuat.. minum/makan masam pedas semua kena kurangkan.. pdhal masam2 elok utk naik knhb.. contoh minum jus semua.. Awak kena cuba selalu makanan yg sesuai.. ikut saranan dr.. macam saya.. susu kambing minum wktu malam.. sngat membantu kurangkan pedih ulu hati.. ubat klinik bagi semua tak sesuai.. semua ubat jenis warna merah, iron b complex and the gang pon tak sesuai.. saya beli maltofer sbb hb saya kurang sngat.. awak ada bajet lebih beli la buah/sayuran yg mnyumbang sumber t3naga buat badan dan kandungan selain bgantung pd ubat..

cuba puan hidu kulit limau , tak kisahlah limau kasturi ka limau purut apa2 jenis limau .. saya masa first trimester pun tak lalu nak makan sebab pening kepala dan rasa nak muntah2 , saya makan roti je kadang maggie,bihun,mee segera kalau tak lalu puan makan sayur2 ke rebus ke makan dengan roti .. kalau puan takleh makan apa2 cuba cari jenis buah2 ke manalah tau boleh , kalau macam puan tuh kan minum ubat tambah darah perbanyakkan makan buah jambu batu .. puan cuba dulu , kalau takleh juga kena refer doc lah bahaya nanti takut boleh memudaratkan kesihatan ..

awak jangan cepat mengalah tau . saya pun macam tu , Alhamdulillah masuk trim 2 alahan dah hilang sikit sikit . saya pernah give up time alahan mulut nak makan macam macam tapi makan je muntah sampai kena drip, berat takyah cakapla drop berkilo kilo . Alhamdulillah saya bersyukur Allah SWT hadirkan suami yang selalu bagi support ada dengan saya buatkan saya kuat . takpe awak , sikit je lagi . awak anggap Allah SWT uji awak sekarang mana la tahu kan nanti nak beranak Allah SWT permudahkan . mindset awak kena positif je tau

Awak try bnyakkan minum air putih..kurangkan makan pedas dan berminyak,lpas tu makan sikit tp kerap..klu gastrik jgn masam dlu nnti mkin sakit..sy pn sma mcm awak juga..tp sy kurang loya cuma pening tu sllu skit kpla brangin..sy hidu cengkih dlm botol hijau tu..stiap hari bla rasa pening..sy buat mcm yg sy tulis tu..itu tips dr adik sy dn kwn sy..minum ckup air pn dpt kurangkn skit kpla..awak try lah..smoga awak alahan awak cpt hilang.klu ubat tmbh drah tu buat awak x selesa .bgtau dgn nes @ doktor awak minta tukar ubat..

saya masa 9w muntah berdarah sbb kerap sgt. perut pon angin je. saya pergi klinik, doktor bg ubat muntah, sekali ngn gastrik. kene makan dua2 sbb 2 tu yg buat saya muntah darah, usus luka. mmg xboleh buat apa. suami tiap malam kene urut belakang bg keluar angin. saya teruskan ubat muntah tu smpai 17w alahan hilang. mcm2 ubat muntah saya da makan, ada 1 je yg berkesan ngn saya. yg lain semua xberkesan. sis jgn makan masam2 sbb ada gastrik lg buat muntah sakit. saya makan manis yg sejuk je nak bg hilang loya.

Bila I pregnant, memang muntah sampai sejam dua sebelum lahir. Mujurlah baby keluar sihat sebab sepanjang pregnancy I tak dapat telan makanan tanpa muntah. I memang paksa sendiri telan supplement dari Dr. Lepas tu minum susu Farm Fresh, susu soya atau Milo ais sebab yg panas buat I loya. Bila makan, I akan makan roti, buah2, yoghurt dan salad dlm kuantiti yg sikit. Sis try la apa jua yg mampu. I pun juga amalkan supplement probiotic. Memang bantu memgurangkan angin, acid reflux tu. Harap dipermudahkan.

Beli ubat veloxin utk tahan muntah. Ni je ubat yg membantu mengurangkan sedikit rasa loya dan muntah. Sya pun ingat kembali fasa morning sickness teruk dari week 5 sampai la 5mths. Dalam week 13 boleh rasa ada kurang2 sudah. Sya sampai rasa tak tahan bila fasa ni berakhir. Seharian baring saja. Waktu mandi paling mencabar kalau boleh tak nak bangun pergi mandi. Jangan putus asa, be strong demi baby. It will be worth it. Pergi hospital minta drip kalau betul2 tidak dpt masuk makanan.

Sye Dr ank no 1 n skrg ank no 4 mmg alahan truk Dr 7w smpai 20w...lngsung xleh nk mkn, bau2 pn xblh than... Mcm2 petua org ajar smua xserasi... Akhirnye kuar msuk hospital drip Air... Brat bdan mmg trun smpai 8kg...tp pakse jgak dri mnum su2 n mkn roti bkar je.. Wlpun Akhirnye mntah... Tp in shaa Allah sis nti akan bransur2 ilang morning sickness tu... Mmg kdang rse down sgt2... Yg pnting somi kne fham situasi kite... Smoga Allah prmudhkan urusan spnjang sis preggy...

allahu.. beratnya dugaan yang sis sedang alami. saya syorkan sis makan dan minum je apa yang sis rasa boleh 'masuk'.. ganti nasi dengan roti ke biskut ke biar ada karbohidrat dalam diet sis. minum minuman yang mengenyangkan macam milo, susu, nestum.. ikutlah minuman panas ke.. atau berais pun xpe. kalau rasa angin banyak sangat dalam badan, sis try telan gaviscon.. insyaAllah ok. saya doakan semoga Allah mudahkan urusan sis dalam menghadapi fasa alahan teruk ni