Sekadar meluah... Kalau ada nasihat yang boleh saya dapat.... Saya cuba ikut....

Selamat pagi semua... Saya nak tanya.. Saya masih dalam trimester 1. 9 minggu. Morning sickness sangat sangat teruk. Saya ada gastrik.. Kerap sendawa.. Biasanya advice untuk hilangkan loya adalah makan makanan masam.. Minum air oren.. Tapi saya tak boleh.. Saya minum air masak pun muntah.. Air ais buat perut sy berangin.. Tapi saya terpaksa minum air ais sebab tu je boleh telan dalam keadaan sy sgt lemah dan lapar. Tapi lepas tu memang perut berangin, pakej angin naik kepala, kepala sakit, tambah mabuk mengandung.. Memang tak boleh buat kerja.. Ubat tambah darah sangobion dengan zincofer dua2 buat saya muntah teruk seharian walau saya makan sebelum tidur. Ubat tahan muntah langsung tak berkesan. Saya penat muntah.. Penat terbaring je... Menangis juga kadang2 sampai suami kesian dan ajak saya pergi gugurkan kandungan.... Apa yang boleh saya buat...? #pleasehelp #firstbaby

46 Balas

saya pun teruk moning sickness. dr minggu ke7 hingga minggu ke24. betul2 hari raya puasa pertama saya boleh makan nasi. bulan puasa sy hanya boleh makan nestum dengan air suam. lepastu makan buah. saya pun gastrik teruk. ambik unpaid leave sbulan. sbb memang teruk sangat keadaan masa tu. celik mata je muntah sampai nak tido pun muntah. org bagi macam2 nasihat. petua. semua tak jalan. muka cengkung sangat. segala jenis ubat memg takboleh nak telan. sampai habis loya baru boleh sambung smula. awak sabarlah. mungkin minggu ke13 moning sickness boleh hilang. sy ni memang keturunan belah mak. 6bulan baru loya hilang.

2y ago

Pi kk minta dktr buatkan surat n insyaallah bole dpt kepastian ttg keadaan awak yg perlu rest