risau...

Selalu terbaca pasal ibu2 mengandung yg puasa& baby kurang gerak, meninggal dlm perut,banyak jugak baca story ibu2 kat fb pasal ni,risau pulak.. btw saya dah 22w, alhamdulillah larat untuk puasa penuh lagi setakat ni memandangkan tak ada apa2 alahan..semoga kita ibu2 mengandung dan baby yg berpuasa diberi kesihatan yg baik sepanjang bulan ramadhan ni..

1 Balas

Hi Puan. Di harap puan dengan baby dalam keadaan sihat sentiasa amin. Berpuasa sewaktu hamil ni bergantung kepada daya kekuatan seseorang. Jenis pengambilan makanan juga penting untuk memberikan tenaga sepanjang berpuasa. Puan boleh cuba berpuasa separuh hari dahulu dan jika puan rasa puan larat boleh berpuasa penuh. Kerana ianya tidak wajib untuk ibu mengandung berpuasa ya puan. Pastikan bayi juga dalam keadaan aktif dan sihat sepanjang menjalankan ibadah puasa. Puan boleh baca tips berpuasa semasa mengandung di sini ya :) https://my.theasianparent.com/tip-untuk-para-ibu-yang-berpuasa-ketika-mengandung