korang makan ape untuk tingkat kan hb ?

Selain ubat yg nurse bagi korang makan ape untuk tingkat kan hb ? Bulan lepas check 10.9 dua minggu lepas 10.6 makin menurun . 13/6 ni nak checkup lg . Dah makan sayur hijau minum jus oren pun still hb low.

95 Balas

Sy amik iberet. Dari anak 1st. Skrg nk masuk 3rd, x tau kenapa, hb menurun walaupun mkn iberet. Sampai doc arahkn mkn 2 kali. Still x brp cantik. Bwh 11.0 jgk. Pastu sy try mkn iberet tu telan dgn jus delima. Alhamdulillah, dlm masa 2 minggu cek blk, naik hampir 12.0. Lg tinggi dari bacaan masa booking bukak buku pink tu. Jus delima asli yg bukan campuran mcm yg tgh hot dijual kt socmed tu tau 😉 takut yg tu tinggi gula...

Awal2 prgnant hb low then doc bagi makan ubat iron . Lepas tu makan kerang bayam merah tak jadi apa . Hb low mcm tu jgk . Then sampai masuk hospital kena tahan wad 3hari masuk air dekat 6botol . Then masuk ubat iron tu kot jarum . Keluar dari hospital tu hb dh ok . Sampai skrg dh ok tapi tak ok sgt laa still kena makan ubat iron tu.tapi lagi btter dri awal prganant .

Alhamdulillah sy stakat ni da 16 weeks nurse puji lg..cantik bacaannyer dlm 12.lebih gitu..sy hanya mkn obimin yg KK bg jer..sy byk mkn buah biasanyer apple hijau, n fresh milk setiap hari..tp x taw la ms akn dtg..sy pun x sure makanan yg sepatutnyer utk mnjaga hb ni..cuma sy hrp x sangkut dgn kencing manis jer..sbb sy berumur dan berisiko

Sy mkn yg shaklee set tambah darah. Yg ada bcomplex,vit c utk penyerapan zat besi,vitalea amik 4 bj. Alhamdulillah hb maintain 12 keatas. Setiap org kekurangan nutrisi berbeza2. Jd kt kena fhm konsep nutrisi/nutrien yg diperlukan oleh tubuh badan kt sndr. Kadg2 mknn yg kt ambil xckp zat. Khasiat buah sayur ikan mudah rosak.

Saya mengamalkan ini semasa mengandungkan bayi perempuan saya tahun lepas memang HB ideal trust me.. Boleh di dapati di pharmacy atau di klinik² swasta.. Setiap kali check semua ideal termasuk berat badan saya and bayi perempuan saya dalam keadaan sihat.

Jambu batu, kurma, buah delima, daging or ikan bilis. Saya pun pernah dapat hb 10. 9. Depa soh saya makan ubat ferrous tu 2 biji sehari. Tapi sis jangan pula ambik 2 biji kalau sebelum ni ambik sebiji ja. Apa-apa kena consult dengan nurse/doc sis k 😊.

sya mkan ikan goreng je dulu... srapan smpai dinner mkan nasi dgn ikan goreng jeh... bg masin sikit lah... alhamdulillah naik ke 13 hb sya... tp tu smua terpulang kat si mummy lah... ada yg ngam kat mummy ada yg tak juga...

Saya tak makan ubat klinik tapi tukar ubat klinik dgn obimin pluz.. dalam obimin pluz ada semua btamin.. cuma kalau dah 7 bulan makan obimin pluz+ calcium + aspirin.. setiap bacaan hb sy maintain jak 13

dari mula buka buku sampai 26 week nurse tak pernah bagi ape3 ubat dri kk. saya makan iberet mula firstime buka buku hb 10.1 naik 11.1 pastu naik mendadak 14.1. sis boleh ikhtiar iberet mana tahu serasi😊

4y ago

*tak boleh nak share gbr

Sy baru amalkn minum jus mamariam 3 minggu yg lepas..itu pn makan x consistent sngt..pagi sy makan obimin yg nurse bg, mlm sy minum jus mamariam..alhamdulillah td cek hb 12.7..bln lepas 11.4 je..